Emlak Konut, yüzde 25'ini yıl sonuna kadar halka açacak

Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 25'inin bu yıl içinde halka arzı planlanıyor. Toplu Kon...



Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 25'inin bu yıl içinde halka arzı planlanıyor.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yüzde 99,99 iştiraki olan Emlak Konut, halka arzını yönetmek üzere TSKB ve UniCredit grubu ile anlaştı. Halka arza aracılık anlaşmasının imzalanmasına ilişkin törende konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "Halka arz oranı yüzde 25. Bu yıl içerisinde yıl sonuna kadar yapmayı planlıyoruz. Net tarih raporların bitmesi akabinde belirlenecek." dedi.
Emlak Konut GYO'nun sermayesi 649,1 milyon lira seviyesinde. Toplantıda şirketin sermayesi ile ilgili bilgi verilmezken, herhangi bir artırım yapılıp yapılmayacağı da belirtilmedi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili tebliğine göre, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının halka arzında asgari halka açılma oranı bu yılın başında yüzde 49'dan yüzde 25'e düşürüldü. Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, şirketin net aktif değerinin 4,5 milyar lira civarında olduğunu belirterek, "Halka arz büyüklüğü dünya çapında ses getirecek ve ilgi de çekecektir. İlk temaslarda olumlu sinyaller gördük. Bu halka arzın yüzde 60-70 oranında bir bölümü de yurtdışında yapılacak. Yeni yatırımcı çekeceği muhakkak." şeklinde konuştu.
TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, Emlak Konut halka arzının borsadaki diğer GYO şirketleri üzerinde baskı oluşturmasını beklemediğini söyledi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, halka arzdan elde edilecek kaynağın nerede kullanılacağına ilişkin bir soruya şu cevabı verdi: "İstanbul'da 3,3 milyon konut var. Bu konutların yüzde 60'ının mühendislik bilimine, mimarlık kültürüne uygun olmadığını biliyoruz. İstanbul'da bir deprem riski var. İstanbul'daki bu kaçak yapıların, gecekonduların yenilenmesi gerektiği şarttır, devletimizin bu konuda çok ciddi bir çalışması var... Bizim de esas çalışmamız bu yönde. Gayrimenkul geliştirmeyi Türkiye'de en iyi bilen TOKİ'dir, bunları en iyi şekilde değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın." Emlak Konut GYO 2003-2010 yılları arasında 3,26 milyon metrekare arsa üzerinde yaklaşık 42 bin konut, 398 adet ticari ünite, 10 okul, 10 sosyal tesis projelendirdi.


Zaman