Terör mağduru Yeşilli'de organik tarım yapılıyor

Terör yüzünden boşaltılan Mardin'in Yeşilli ilçesine bağlı Uzunköy'de şimdi organik tarım yapılıyor. Yeşilli Kaymakam Murat Girgin'in destekleri ile k

Terör yüzünden boşaltılan Mardin'in Yeşilli ilçesine bağlı Uzunköy'de şimdi organik tarım yapılıyor. Yeşilli Kaymakam Murat Girgin'in destekleri ile kurulan serada köylüler organik tarım yapıyor. Örnek proje olarak gösterilen 'açıkta sırık domates yetiştiriciliği' projesinin ilçeye bağlı bulunan 9 köyde uygulanması için kaymakamlık harekete geçti.

Yeşilli ilçesine bağlı Uzunköy'de Yeşilli Belediye başkanı Enver Sağlam ve kamu kurum müdürleri ve tarım İl müdürlüğü yetkilileri ile birlikte kurulan serayı yerinde inceleyen Yeşilli Kaymakamı Murat Girgin, Daha önce terör yüzünden boşaltılmış olan köyde geri dönüş ile birlikte köylülerimize tarımsal alanda her türlü desteği sağladıklarını belirterek, Uzunköy'de kurulan örnek serada tamamen organik sebze üretimi yapıldığını söyledi.

İlçeye bağlı köylere yönelik tarımsal desteklerinin devam ettiğini ifade eden Girgin" Uzunköy'de kurulan örnek seranın maliyeti tamamı 3 bin 500 TL tutarındadır. Yarım dönüm arazi üzerine kurulan seradan yaklaşık 10 ton organik domates mahsul edilmektedir. Damlama sistemi ile kurulan serada üretilen sırık domateslerin kilosu 75 kuruşa kadar alıcı bulmaktadır. Bu da çiftçimize büyük oranda gelir elde etmektedir. Bölgede bir ilk olan bu projeyi çeşitlendirerek bütün köylerimizde hayata geçirmek istiyoruz."dedi

"BU SİSTEMLE 10 KAT FAZLA VERİM ALINACAK"

Proje hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Mahmut Bozkurt ise, Uzunköy'de beş yüz metrekarelik alanda damlama sulama sistemi kullanılarak, 2.5 metre yüksekliğinde iskelet sistemi üzerinde açıkta domates yetiştiriciliği başladığını söyledi. Bozkurt" Sistemde kullanılan domates fidelerinin üretimini çiftçimiz bizzat kendisi tohumdan üretmiştir. Bu uygulamayla örtü altında yetiştirilen bir domates çeşidinin teknolojinin kullanımıyla birlikte açıkta yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Böylelikle sera sistemi kurulumu masrafına gerek kalmadan açıkta oturak sistemdeki yetiştiriciliğe oranla da 10 kat daha fazla ürün alınması mümkündür."