Tam dumansız hava sahaları 1.8 milyar TL bireysel kazanç sağladı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), "Tam dumansız hava sahası" uygulamasının bir yılı doldurması nedeniyle Marmara Ü

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), "Tam dumansız hava sahası" uygulamasının bir yılı doldurması nedeniyle Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerin katıldığı basın toplantı sağlık ve ekonomik açıdan getirilerinin masaya yatırıldığını açıkladı.

Toplantıda 2010'un ilk 5 ayının 2009 yılı ilk beş ayı ile karşılaştırıldığında yaklaşık 1.8 milyar TL tasarruf sağlandığı, hastanelerin acil servislerine başvuru oranı %20 azaldığı, hasta başına ilaç maliyetinden 2 milyon 900 bin TL tasarruf sağlandığı, İskemik kalp hastalığı ve enfarktüse bağlı başvurularda yüzde 33,6, astıma bağlı başvurularda ise bir önceki yıla oranla yüzde 20,5 azalma gözlendiği bilgisi verildi.

Kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan 4207 sayılı kanunda yapılan düzenlemeyle "Tam dumansız hava sahası" uygulamasının yürürlüğü konulmasından bu yana geçen bir yıllık sürecin neler getirdiğine ilişkin Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü SSUK tarafından yapılan açıklamada, toplantıda 2009 ve 2010 yıllarının ilk 5 aylarına ilişkin mukayese yapıldığı belirtildi. Buna göre uygulama nedeniyle 363 milyon paket daha az sigara tüketildiği ve dolayısıyla da 1.8 milyar TL kişisel kazanç sağlandığı ifade edildi. Ayrıca, aynı dönemde tütün ürünlerinden alınan ÖTV ve KDV gelirlerinin, bir önceki yılın aynı dönemine göre Maliye Bakanlığı'nın beklentileri doğrultusunda artış gösterdiği belirtildi.

Aynı dönemlere ilişkin 10 eğitim ve araştırma hastanesinin acil servislerine yapılan başvuruların da mukayese edildiği ifade edildi. Buna göre İskemik kalp hastalığı ve enfarktüse bağlı başvurularda yüzde 33,6, astıma bağlı başvurularda yüzde 20,5 ve kronik akciğer rahatsızlıklarında yüzde 21,4 ve Zatüre başvurularında da yüzde 32,9'luk azalma olduğu açıklandı. Benzeri hastalıklarla ilgili oranlarda önemli derecede azalma yaşandığı belirtilen açıklamada, 0-6 ve 7-14 yaş grubundaki çocuk hastalığı başvurularında da çok önemli azalmanın yaşandığı anlatıldı.

Açıklamada Marmara Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı ve SSUK Başkanı Elif Dağlı'nın insan sağlığının herşeyin üzerinde olduğuna vurgu yaptığı konuşmasına da yer verildi; "Çocuklarımızda acil solunum hastalıklarını üçte bir azaltan bir önlemi durdurmak çocuklara hastalık mahkumiyeti vermek olur. Istanbul'da acillere başvuran ilk elli hastalık sıralamasında yüksek tansiyon ve astım küme düşmüştür. Yasal önlemler 2009 da 3. Sırada olan yüksek tansiyon başvurularını 14. Sıraya, 24. sırada olan astım başvurularını 38. sıraya, düşürmüştür. Yasanın toplum sağlığını düzelten en büyük ölçekli proje olduğuna inancımız pekişmiştir.

Açıklamada Ümraniye, Haydarpaşa Numune, Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları, Göztepe, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi, Dr. Lütfi Kırdar Kartal, Okmeydanı, Şişli Etfal, İstanbul, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanelerinin baz alındığı açıklandı.

Çalışma sırasında değerlendirilen hastalıklar da şöyle sıralandı; 'Akut nazofarenjit (üst solunum yolu enfeksiyonu), Akut larenjit, Akut laringotrakeit, Krup, Influenza enfeksiyonu, Pnömoni (alt solunum yolu enfeksiyonları), Akut Bronşit, Akut Bronşiolit, Allerjik rinit, Astım, Akut Astım Atağı'