Hıristiyan din adamı cinayeti kafaları karıştırdı

Hatay'ın İskenderun ilçesinde işlenen Hristiyan din adamı cinayeti kafaları karıştırdı.

Türkiye, İskenderun’da 6 Mehmetçiğin şehit olması ve İsrail’in Mavi Marmara’da 9 Türk’ü katletmesinin şokunu üzerinden atamadan dün de Katolik Kilisesi Anadolu Episkoposu Padovese öldürüldü.

Türkiye dün Anadolu ve Suriye’-deki Katolik kiliselerinin bağlı olduğu Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkoposu Luigi Padovese’nin öldürülmesiyle sarsıldı.
Hatay’ın İskenderun ilçesinde görev yapan Episkopos Padovese (63), Karağaç beldesi Sultanköy Sitesi’ndeki iki katlı yazlığının ön bahçesinde dün saat 14.25’te şoförü tarafından boğazı kesilerek öldürüldü. Katolik ve bekar olduğu belirtilen şoför Murat Altun olay yerinin 500 metre ilerisinde elinde kanlı bıçakla yürürken yakalandı. Katolik Kilisesi’nin müştemilatında kalan Altun’un ifadesinde Padovese’yi aralarında çıkan bir tartışma sonucu öldürdüğünü itiraf ettiği ve “Kişisel nedenlerle cinayet işledim” dediği öğrenildi.

Psikolojik tedavi görmüş

Cinayet üzerine İskenderun’a gelen Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Mardin’in Ömerli ilçesi Tavuklu köyü nüfusuna kayıtlı İskenderun doğumlu Murat Altun’un (26) Padovese’nin yaklaşık 4 yıldır şoför ve korumalığını yaptığını beliterek şunları söyledi: “Son olarak 28 Mayıs 2010’da İskenderun Devlet Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nde tedavi görmüş. Babası Ferhan Altun da yaklaşık 20 yıldır İskenderun Katolik Kilisesi’nde görevli olarak çalışıp, 2006’da emekli olmuş. Bir erkek kardeşi ve eniştesi halen aynı kilisede görev yapıyor. Padovese’nin ölümü hepimizi çok üzdü. Cinayet kişisel bir olay gibi görünüyor. Siyasi bir yönü yok. Soruşturma her açıdan detaylı olarak devam ediyor.”

Baba-oğul gibiydiler” İtalyan peder evinin bahçesinde öldürüldü

İskenderun Ermeni Cemaati Vakfı İkinci Başkanı Mihail Tabaş ise Padovese ile Murat Altun’un baba-oğul gibi olduklarını belirterek şunları söyledi: “Murat’ı nereye giderse gitsin, Türkiye içinde veya dışında yanında götürürdü. Kasasını ona teslim eder, yemeğini bölüşürdü. Sorunları olduğunu biliyordum ama bunun ne olduğunu bilmiyorum. Murat, bir aydır tedavi görüyordu, tedavi masraflarını Padovese karşıladı. Bugün Padovese yazlığa gitmek istemiş. Murat önce gitmek istememiş. Sonra birlikte gitmişler. Boğazı kesilmiş, bıçak darbeleriyle öldürülmüş.”

Şehitlere rahmet diledi

Padovese, Süryani Katolik Kilisesi’nde 2 gün önce düzenlenen ayindeki konuşmasında, İskenderun’da 6 askerin şehit edildiği saldırıyı kınayarak askerlere Tanrı’dan rahmet dilemişti. Padovese, İskenderun’un farklı dinlerin bir arada yaşadığı “Süryani kilisesinin açılması devletin inanç özgürlüğüne verdiği önemin göstergesi” demişti.

Santoro ayinini yönetmişti

Padovese 2006’da Trabzon’da öldürülen Rahip Andrea Santoro için geçen Şubat’ta Trabzon’da yapılan ayinde ise şunları söylemişti: “Neden? Peder Andrea’yı öldürerek ne yok edilmek istendi? Bu ülkenin birlikte kardeşçe yaşanabilen, insanların ortak iyilik için birleştiği bir yer olmasını diliyorum. Hepimizin Allah’ı aynı değil mi?” demişti.

PAPA’DAN İLK AÇIKLAMA

Kafa karıştırıcı ve üzüntü verici

PADOVESE’NİN öldürülmesi Roma Katolik Kilisesi’nin merkezi Vatikan’da büyük ses getirdi. Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, cinayetin 2006’da Trabzon’da İtalyan papaz Andrea Santoro’nun öldürülmesini çağrıştırdığını iddia ederek, “Kilise yine kanlı bir bedel ödemiştir” dedi. Lombardi, Papa’nın psikoposun ölümünü “kafa karıştırıcı” ve “üzüntü verici” olarak karşıladığını açıkladı.

İTALYAN BAKAN ÇARPITTI

Köktendinci İslam fanatizmi katletti

PADOVESE’NİN öldürülmesi, İtalya basınında “flaş haber” olarak verildi. İtalyan siyasetçiler ise cinayete tepki gösterdi. İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini “Bir barış insanını hedef alan cinayet derin bir üzüntü yarattı” derken, Devlet Bakanı Carlo Giovanardi “Köktenci İslam fanatizmi, İslam ülkelerinde din özgürlüğü için mücadele eden şahsiyetlerden birini daha katletti” yorumunu yaptı. Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise “Türk yetkililerin cinayeti süratle aydınlatacaklarına inanıyorum. Temennimiz Türkiye’deki Hıristiyanların cesaretlerini kaybetmemesi” açıklamasını yaptı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

Dinsel ve bilimsel açıdan büyük kayıp

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Episkopos Luigi Padovese’nin öldürülmesinden “büyük üzüntü” duyulduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında “Türk dostu olan ve ülkemizle ilgili önemli eserleri bulunan din adamı Padovese’nin vefatı hem dinsel, hem bilimsel açıdan önemli bir kayıptır. Sebebi ne olursa olsun bir din adamına yönelik bu türden bir saldırı kamuoyumuzda da tepkiyle karşılanmıştır” denildi.

TÜRKİYE’NİN TANITIM ELÇİSİYDİ

LUIGI Padoseve, 1947’de İtalya Milano’da doğdu. 1973’te rahip oldu. Papalık Anatonianum Yüksek Okulu’nda ve Papalık Gregoriana Üniversitesi’nde profesörlük yaptı. 23 kitabı ve çok sayıda köşe yazısı yayınlandı. 20 yılı aşkın bir süre inanç turizmi için çalışan Padovese, 1989’dan beri her yıl Efes’te Aziz Yuhanna, Tarsus ve Antakya’da ise Aziz Pavlus ve Petrus uluslararası sempozyumları düzenledi. Sayısız araştırmacı ve Türkiye’-nin tarihsel zenginliğine ilgi duyan kişilerin gelmesini sağladı. Eteria kurumu ile birlikte Büyük Türkiye Rehberi çıkarttı.

YEDİ KİLİSE BAĞLIYDI

KATOLİK Kilisesi Anadolu Havarisel Episkoposluğu, Papalığın Anadolu’daki temsilciliği. Cemaati az olduğu için piskoposluk yerine episkoposluk (havarisel vekillik) olarak adlandırılıyor. İstanbul da Katolik Kilisesi için episkoposluk olarak geçiyor. 2004’ten beri Anadolu Epsikoposu olan Padovese’ye bağlı 4 bin 550 kişilik cemaat ve 7 kilise var. 1845’te Trabzon’da kurulan Episkoposluk, 1990’da İskenderun’a taşındı.

vatan