Türk Ocağı'nın 'Amisos' Ve 'Amazon' Hassasiyeti

Türk Ocağı Samsun Şubesi Yönetimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret ederek Amazon Adası'nın 'Samsun Kültür Parkı', Amisos Tepesi'nin de 'Bayrak Tepe' olmasını teklif etti.

Türk Ocağı'nın 'Amisos' Ve 'Amazon' Hassasiyeti
Doç. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan başkanlığında Doç. Dr. Şahin Köktürk, Yrd. Doç. Dr. Yüksel Öner, Yrd. Doç. Dr. Hasan Temiz, Avukat Korhan Çömezoğlu, ve Hasan Uğurlu'dan oluşan Türk Ocağı Samsun Şubesi Yönetim Kurulu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret etti. Türk Ocağı Samsun Şubesi Yönetim Kurulu olarak Başkan Yusuf Ziya Yılmz'ın Samsun için yaptığı güzel hizmetleri takdirle takip ettiklerini belirten Türk Ocağı Başkanı Doç. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Türk Ocaklılar olarak rahatsız olduklarını bir konuyu Başkan Yılmaz'a iletti.
Son günlerde Samsun'un gündemini meşgul eden Amazon Adası ve Parkı düzenlemesinin Samsun'un kültür dokusuna zarar vereceğini, Milli Mücadele kenti Samsun kimliğinin tahrip edileceği kaygısını taşıdıklarını Başkan Yusuf Ziya Yılmaz'a ileten Doç. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Amazonların tarihte varlıklarının tartışma konusu olduğu, ayrıca Yunan mitolojisinde geçen bu uygarlık iddiasının kabulü ile farkında olmadan Yunan kültürüne hizmet edileceği tehlikesine dikkat çekti, yaklaşık bin yıldır Türk ve Müslüman bir yerleşim alanı olan Samsun'un bu özelliğine hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Amazon düşüncesinin bir arkadaş grubu tarafından sadece Türkiye'de değil dünyada da ilgi çekecek bir proje olarak teklif edildiğini, fakat kendisinin de çok tatmin olmadığını, geçmişinde kalan bir uygarlığın tek başına bütün Samsun için öne çıkarılması fikrinin yanlışlığını kabul ederek Türk Ocağı'nın teklifi olan Samsun Kültür Parkı fikrinin hoş olacağını, parkın bir bölümünün Amazonlara, diğer bölümlerinin Türk büyüklerine, Osmanlı Dönemi Samsun, Cumhuriyet Dönemi Samsun gibi düzenlenebileceğini, bunu için gerekli çalışmayı derhal başlatacağını söyleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Paris'te bir müzeyi ziyaretinde gördüğü devasa Doğu Roma İmparatorluğu haritasında Samsun için Amisos ismini görünce rahatsız olduğunu belirtince Türk Ocağı Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Amisos Tepe ve Kafeterya'nın ismini Bayrak Tepe olarak değiştirmeyi teklif etti. Başkan Yılmaz, bu düşünceyi de uygulamaya koyacağını belirtti.