Rusya 500 bin ton tavuk ithalatından vazgeçti;, Türkiye'de fiyatlar düştü

Havaların ısındığı şu günlerde piknikçileri sevindirecek haber tavuk sektöründen geldi. İhracat söylentileri sebebiyle fiyatları yükselten üreticiler,

  Havaların ısındığı şu günlerde piknikçileri sevindirecek haber tavuk sektöründen geldi . İhracat söylentileri sebebiyle fiyatları yükselten üreticiler , istenilen sonucu alamayınca tavuk fiyatlarında ortalama yüzde 20 indirime gitti . Kilosu 5 , 5 TL ' den satılan bütün tavuğun fiyatı bazı marketlerde 2 , 90 ' a kadar düştü .

Kırmızı et fiyatlarında son dönemde yaşanan aşırı yükselmeler ithalat kararı çıkmasının ardından düşüşe geçti . Ancak vatandaşı sevindiren asıl müjde ise tavuk sektöründen geldi . Havaların soğuk gitmesi nedeniyle piknik sezonunun açılmaması ve Rusya ' nın Türkiye ' den almayı taahhüt ettiği 500 bin ton beyaz etten vazgeçmesi fiyatların düşmesine sebep oldu .

Beyaz Et Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Yüce Canoler , üreticilerin bütün tavuğu maliyet fiyatına sattığını söyledi . Tüketiciye 15 gün öncesine göre bütün tavuğun yüzde 20 indirimle ulaştığını belirten Canoler , 5 TL olan beyaz et fiyatının bazı süper marketlerde 3 liraya kadar düştüğüne işaret etti . Toptancının Mayıs başında 3 lira 75 kuruşa sattığı bütün tavuğun şu anda 3 TL ' nin altına indiğine dikkat çeken Canoler , tavuğun tüketiciye çok düşük fiyatlara ulaştığını kaydetti . Bu durumu havaların yağışlı gitmesi sebebiyle piknik sezonunun henüz başlamamış olmasına bağlayan Canoler , tüketim olmayınca sektörde beklenen hareketliliğin geciktiğini vurguladı . Canoler , Rusya ' ya yapılması planlanan et ihracatının istenilen düzeyde gerçekleşmemesinin de piyasada üretim fazlasına neden olduğunu dile getirdi .

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise beyaz ette ihracat sıkıntısı sebebiyle üretim fazlası oluştuğuna işaret ederek , fiyatların bir süre daha bu düzeyde devam edeceğini dile getirdi .

Bursalı Tavuk üreticisi Hamdi Kır da Rusya ' ya gerçekleştirilecek beyaz et ihracatının iptal edilmesinin üreticileri perişan ettiğini söyledi . İhracat yapacakları ümidiyle kapasite artırımına giden üreticilerin zor durumda kaldığını belirten Kır , kısa vadede bu beklentinin gerçekleşmediğini kaydetti . Üretilen tavuğun 45-47 gün içerisinde kesilmemesi halinde cepten yediğine dikkat çeken Kır , bu riski göze alamayan üreticinin fiyatları düşürerek tavuğu iç piyasaya sürdüğünü ifade etti . Son 15 günlük süreçte fiyatların en az yüzde 20 düştüğünü hatırlatan Kır , 5 , 5 liraya sattıkları pilici , 4 , 5 liraya indirdiklerini , hatta bazı süper marketlerde bu fiyatların 2 , 90 ' nın altına bile indiğini dile getirdi .

FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK

Yaz sezonunun tavukçular için en iyi sezon olmasına karşın fiyat düşürmek durumunda kalındığına dikkat çeken Kır şöyle konuştu : " Eğer Rusya yeterince tavuk çekmezse bu fiyatlar çok daha aşağıya iner . Bu endişe verici bir durum . Bunda en çok zararı üreticiler görüyor . Son bir yıldır istikrarlıydı . İyi satışlarımız oldu . Yüzde 80 kapasite artırımı düşünüyorduk ama yapamadık . Kırmızı et fiyatlarındaki düşüş de tavuk fiyatlarını otomatik olarak etkiledi . "

Carrefour Bursa Gıda Departman Şefi Şenol Şen , bütün piliç fiyatlarının ciddi oranda düştüğünü ifade etti . Şen , zaman zaman 5 liranın üstüne çıkan bütün pilicin son bir haftadır 3 , 79 liraya indiğini dile getirdi .

Süper Market Zinciri Şaypa yetkilisi Hasan Yıldız ise bütün pilicin fiyatını 3 , 95 TL ' den 2 , 95 TL ' ye indirdiklerini kaydetti . Yıldız , fiyatlardaki düşüşü şöyle açıkladı : " İhracat söylentileri fiyatları artırdı . İhracat gerçekleşmeyince normal seviyesine indi . Fiyatların düşmesi müşterilerimizi de sevindirdi . Talep çok yüksek seviyelere ulaştı . "