Japon Eriği Kazandırıyor

Limon üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'in Erdemli ilçesinde limonun para etmemesi nedeniyle üreticiler artık alternatif üretime yöneliyor

  Limon üretiminin yüzde 65 ' inin karşılandığı Mersin ' in Erdemli ilçesinde limonun para etmemesi nedeniyle üreticiler artık alternatif üretime yöneliyor . Alternatif ürünlerden Yenidünya ( Malta eriği ) ve üzümün ardından Japon eriği üretimine geçen üreticilerin , Irak pazarının da olumlu etkisiyle yüzü gülüyor .
Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun , Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ve ziraat mühendislerinden oluşan bir heyet , Tömük beldesi Yeşildere Mahallesi ' nde Japon eriği üreticisi Osman Şen ' i ziyaret etti . 55 yıldır çiftçilikle uğraştığını belirten Osman Şen , Japon erik türlerinin limona karşı iyi bir alternatif ürün olduğunu söyledi . Şen , " Ziraat mühendislerinin de görüşlerini alarak limona alternatif ürün arayışına çıktık . Sonunda iklimimize de uygun olan Japon eriği çeşidinden Black Beauty cinsi
eriği dikmeye karar verdik . Böylelikle 16 dönümlük limon bahçesini limonun para etmemesi nedeniyle 4 yıl önce erik bahçesine dönüştürdük . Limon bu yıl 50 kuruştan giderken , Japon eriği şuan 2 , 5-3 TL arasında alıcı buluyor . İşçiliği ve bakımı da kolay olan eriğin satışı çok iyi . Bu yıl yüzümüz güldü " dedi .
İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun , Japon eriğinin raf ömrünün yaklaşık 1 ay olduğunu , dayanıklılık bakımından uzun süre saklanabilen bir meyve olduğundan büyük avantajlar sağladığını belirtti .
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise , " İlçemizde limon yetiştiriciliği çok yaygın fakat bunun yanında alternatif ürün yetiştiriciliği de yapılması gerekmektedir . Japon eriği özellikle Avrupa ülkelerine ihraç edilen ve limona göre yüzde 60 daha kazançlı bir meyve " diye konuştu .
Çiftçi Osman Şen ' e iyi tarım uygulaması ve alternatif üretime öncülük etmesinden dolayı İlçe Tarım Müdürlüğü ile Ziraat Odası tarafından teşekkür belgesi verildi .