İran'a yaptırıma 'evet' deseydik, kendimizi inkâr etmiş olurduk

Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'ndeki İran'a yaptırım oylamasında Türkiye'nin neden 'hayır' dediğini anlattı. 'Biz 'evet' oyu kullansaydık kendimizi i...

 

Başbakan Tayyip Erdoğan , BM Güvenlik Konseyi ' ndeki İran ' a yaptırım oylamasında Türkiye ' nin neden ' hayır ' dediğini anlattı .

" Biz ' evet ' oyu kullansaydık kendimizi inkâr etmiş olurduk . Bu , onursuz bir davranış olurdu . Bu onursuzluğu kabul edemezdik . " diyen Erdoğan , çıkan sonuca kimsenin başka anlam yüklememesi gerektiğini söyledi . Türk-Arap İşbirliği Forumu ' nun ( TAF ) açılışında konuşan Başbakan , eksen kayması iddialarına da sert çıktı : " Türkiye ' nin Batı ' dan koptuğunu iddia edenler art niyetli propagandanın taşeronlarıdır . Yüz yıl boyunca Türkiye ile Arap dünyası bu yüzden birbirinden uzak kalmıştır . "
Bunlar art niyetli , kirli bir propagandanın taşeronları
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son zamanlarda Batı dünyasında ve Türkiye ' de yeniden gündeme taşınan eksen kayması iddialarına sert tepki gösterdi . Erdoğan , " Türkiye ' nin Batı ' dan koptuğunu iddia edenler art niyetli , kötü niyetli bir propagandanın taşeronlarıdır . " dedi . Başbakan Erdoğan , " On yıllardır Türkiye ' nin Arap dünyasıyla ilişkilerini perdeleme , örtme , engelleme çabası içinde olanlar , bugün bir kez daha bu gayretlerine yoğunluk veriyorlar . " diyerek bu iddiaların Ankara ' nın çok yönlü politikasından rahatsız olan kesimlerce çıkarıldığına işaret etti .
Başbakan Erdoğan , Türk-Arap İşbirliği Forumu ' nun ( TAF ) açılışında eksen kayması iddialarıyla ilgili açık ifadeler kullandı . Erdoğan ekonomiden rakamlar vererek çok boyutlu dış politikaları sayesinde Türkiye ' nin geldiği noktayı uzun uzun anlattı . Ardından sözü " yön değiştirmeden bahsedenlere " getirdi . Başbakan , " Türkiye ' nin Batı ' dan koptuğunu iddia edenler art niyetli , kötü niyetli bir propagandanın taşeronlarıdır . Yüz yıl boyunca , Türkiye ile Arap dünyası , işte bu art niyetli propagandanın bir neticesi olarak birbirine sırtını dönmüş , birbirinden uzak kalmıştır . " diye konuştu . Birçok Avrupa ülkesi ve ABD ' nin Türkiye ' ye yatırıma geldiğine dikkat çeken Erdoğan , " Ama iş , Türkiye ' nin Arap ülkelerine , Arap ülkelerinin Türkiye ' ye yatırımına gelince devreye kirli bazı eller giriyor , kirli bir propagandayla süreci engellemeye çalışıyor . " diyerek bu iddialara tepki gösterdi .
" Türkiye farklı bir mecraya mı gidiyor? " yorumlarını " On yıllardır Türkiye ' nin Arap dünyasıyla ilişkilerini perdeleme , örtme , engelleme çabası " olarak değerlendiren Başbakan , bu kişilerin gayretlerine yoğunluk verdiğini kaydetti . AB ' nin samimiyet testinden geçtiğini de dile getiren Tayyip Erdoğan , şevk kırma çabalarına rağmen Türkiye ' nin üyelikte kararlı olduğunu tekrarladı . Başbakan , " Aslında gizli ajandalarının da farkındayız ama buna rağmen AB müktesebatının gereği neyse bunu yapmaya devam ediyoruz . " diyerek AB ' yi sert bir yaklaşımla eleştirdi . Başbakan , İsrail ' in yardım gönüllülerini katletmesini eleştirirken de önemli bir çıkışta bulundu . Erdoğan eksen tartışmalarıyla doğrudan bağ kurmadı , ancak dünyada ' medya ' dendiği zaman akla İsrail ve İsrail yönetiminin geldiğini ve bu konuda istedikleri gibi yönlendirme kabiliyetine sahip olduklarını vurguladı .
Erdoğan , İran ' a yaptırım oylamasında Türkiye ' nin neden ' hayır ' dediğini de izah etti . Başbakan , " Biz ' hayır ' dememiş olsaydık , kendimizi inkâr etmiş olurduk , bu onursuz bir davranış olurdu . Biz bu onursuzluğu kabul edemezdik . Onun için ' Biz duruşumuzu omurgalı sergilemek durumundayız ' dedik . " ifadelerini kullandı . Çıkan sonuca kimsenin başka anlamlar yüklememesini isterken ırk , coğrafya , inanç ayrımı yapmadan , küresel meselelerde Türkiye ' nin net ve cesur tavrını göstereceğini vurguladı . Başbakan Erdoğan , yaptırımda ısrar eden ABD önderliğindeki Batı dünyasını da isim vermeden eleştirdi . " Tahran anlaşmasına giderken , bu anlaşmanın adımlarını atarken , BM Güvenlik Konseyi ' nin daimi üyelerinin hepsiyle bu işin müzakerelerini yaparak bu adımı attık . Daha detayına girmiyorum , buna gerek yok . " diyerek bu ülkelerin ilkesiz davrandığına işaret etti .


Zaman