Hava Kuvvetleri F-16'ların uçuşuna 'rutin' dedi, ama Erzurumlular alışık değil



Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşma sırasında adliye üzerinde yapılan F-16 uçuşunun 'rutin eğitim uçuşu' olduğunu açıkladı.



Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşma sırasında adliye üzerinde yapılan F-16 uçuşunun 'rutin eğitim uçuşu' olduğunu açıkladı.

Ancak Erzurumlular, bu tür uçuşlara yabancı olduklarını belirtiyor. Dadaşlar, şehrin kuzey kısmında doğu-batı güzergâhında yapılan eğitim uçuşlarında uzun bir aradan sonra ilk kez kuzey-güney hattının kullanıldığına dikkat çekiyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı, dün Erzincan davasının görüldüğü saatlerde adliye üzerinden alçak uçuş yapan F-16 savaş uçaklarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Komutanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, şöyle denildi: "Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçuş eğitim görevlerini Türkiye'nin değişik hava sahalarında icra etmektedir. 4 Mayıs 2010 tarihinde iki RF-4E uçağı önceden planlı uçuş eğitim görevini, Erzurum Meydanı bölgesini de kapsayacak şekilde 3000 feet irtifadan usullere uygun olarak icra etmişlerdir. Yapılan uçuş rutin bir eğitim uçuşu olup, söz konusu haberlerde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."
Ancak bu açıklama Erzurumluları tatmin etmedi. Çünkü şehirde eğitim uçuşlarının uzun bir aradan sonra ilk kez farklı hava koridorunda yapıldığı belirtiliyor. Erzurum'da eğitim uçuşları genelde şehrin kuzey kısmından doğu tarafına yapılırken, önceki gün Erzurum Adliyesi üzerinden geçen iki uçak şehrin kuzey-güney hattını kullandı. Erzurumluların alışık olmadığı eğitim uçuşu, ildeki üst düzey bir yetkiliyi de şaşırttı. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, yaklaşık 1 yıldır Erzurum'da görev yaptığını ve Erzurum'da bu güzergâhtaki uçuşu ilk kez gördüğünü ifade etti. Bu yüzden F-16'ların uçuşunu kasıtlı buluyor.
Uzun zamandır savaş uçaklarını şehrin semalarında görmediklerini belirten vatandaşlar da, tartışmalı uçuşun mahkeme saatine ve adliye üzerine denk gelmesinin düşündürücü olduğunu kaydediyor.
Dadaşlar, Erzurum'da uçuşların Erzin-can-Kars istikametinde yapıldığını belirterek, kuzeyden Palandöken'e doğru uçuşu ise ilk defa gördüklerinin altını çiziyor. Mustafa Hacımustafaoğulları (Emekli Hava Binbaşı): Bu resmen yargıya gözdağıdır
Meskun mahalde, yani insanların hayatını sürdürdüğü mahalde uçuş emniyeti ve o bölgede yaşayan insanların emniyeti açısından alçak uçuş yapılamaz. Hele hele Ergenekon davasının yürütüldüğü mahkeme üzerinde yapılması alçaklıktır. Bu göstere göstere Ergenekon davasını yürüten yargı üzerinde gözdağı vermektir. Bu açıktır. Ben radarcıyım, pilotluk da yaptım. Bu resmen Ergenekon davasına müdahaledir. Bunun talimat dışı yapıldığını sanmıyorum, komuta kademesinin bilgisi ve emri dâhilinde yapılmıştır. Bundan direkt Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı sorumludur. Tevfik Diker (Emekli Hava Yarbay): TBMM olaya el koysun
Devre arkadaşım, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay; demokrasi adına, hukuk devleti adına sana sesleniyorum. Türk Hava Kuvvetleri'nin vazifeleri arasında görülmekte olan bir davanın duruşması sırasında alçaktan uçuş gibi bir görevi ve misyonu yoktur. Bu zatıâlinizin bilgileri dâhilinde olmamıştır kanaatindeyim. Bunu her kim yaptı ise hesap sormanızı bekliyorum. Aynı konuda Genelkurmay Başkanı'nı da göreve davet ediyorum. Yine savaş kararı almaya yetkili TBMM'yi araştırma komisyonu kurarak olayı incelemeye davet ediyorum.
CİHAN

Zaman