Baykal’ın geri dönmesine parti tabanı da soğuk - POLİTİKA

İstifa eden CHP eski Genel Başkanı Baykal, liderliğe tekrar dönme yönünde güçlü sinyaller verirken, CHP gençlik kollarının düzenlediği ‘Siyasete geri dön’ mitingi oldukça sönük geçti



İstifa eden CHP eski Genel Başkanı Baykal, liderliğe tekrar dönme yönünde güçlü sinyaller verirken, CHP gençlik kollarının düzenlediği ‘Siyasete geri dön’ mitingi oldukça sönük geçti

MUSTAFA TÜRK  ANKARA

Partisinin Ankara Milletvekili Nesrin Baytok ile internete düşen görüntülerinin ardından CHP genel başkanlığından istifa eden Deniz Baykal’ın ardından partide sular durulmuyor. CHP’de Baykal’ın yoğun “Geri dön” baskılarına dayanamayarak geri döneceğini güçlü bir ihtimal olarak hesaplayan partiden şu ana kadar adaylığını açıklayan çıkmadı. Parti çevrelerinde Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi ön plana çıkarılsa da o cepheden de henüz bir ses çıkmadı.

BAYTOK: BAYKAL İLE GÖRÜŞÜYORUZ

CHP’deki depremde ikinci isim olan Nesrin Baytok ise günlerdir süren sessizliğini önceki gün bozdu. Bir televizyon kanalına demeç veren Baytok, Baykal ile zaman zaman görüştüğünü ve destek aldığını söyledi. “Geleceğe yönelik bir planım yok” diyen Baytok’un Kurultay’a katılması da beklenmiyor.

DESTEK MİTİNGİNE KATILIM DÜŞÜK OLDU 

Öte yandan CHP Gençlik Kolları tarafından organize edilen Deniz Baykal’a destek mitingi beklenen kalabalığı toplayamadı. CHP Genel Merkezi tarafından partililere cep telefonundan “Eyleme katılın” mesajı geçildi, il başkanlıkları Ankara’ya ulaşımı sağlamak için otobüsler ayarladı. Ancak eyleme 74 otobüsle yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Eylemcileri evinin verandasından izleyen Baykal’ın, gençlerin site güvenliğini aşması üzerine   aceleyle içeri girmesi dikkat çekti. Bu sırada bazı site    sakinleriyle CHP’liler arasında tartışmalar yaşandı.

‘Demokratikleşmenin önündeki engeldi’

Türkiye uzmanı ünlü ABD’li gazeteci yazar Stephen Kinzer, Baykal’ın istifasını ‘olumlu’ olarak yorumladı. Arı hareketinin İstanbul’da düzenlediği toplantıya katılan Kinzer, istifa süreci ile ilgili şu yorumda bulundu: “Baykal’ın gidişi Türk demokrasisi için çok olumlu. Baykal, son 10 yılda Türkiye’nin modernleşmesini engellemek ve ülke hayatına hakim olan ordu tekelindeki seçkinlerin vesayetini sürdürmek için herkesten fazla gayret gösterdi. Baykal’ın istifasıyla birlikte ‘derin devlet’ olarak anılan ve ülkedeki sosyal ayrışmaları derinleştirmek için şiddet kullanan grupların yanı sıra şiddet yanlısı Kürt ayrılıkçı gruplar harekete geçebilir.”

BAKLAVAYI GAZETECİLERE İKRAM ETTİ

CHP’nin devrik lideri için yapılan mitinge sadece 3 bin kişi katıldı. Partililer güvenliği aşarak Baykal’ın evine yaklaştı. Verandasında baklava yiyen Baykal, telefon ve gözlüğünü bırakarak apar topar içeri geçti. Masadaki baklavaları gazeteciler yedi.

Star Gazete