Omü'de İleri Yaşam Desteği Kursu Düzenlendi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı ve başkanlığını Prof

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı ve başkanlığını Prof. Dr. Agah Çertuğ'un yaptığı Resusitasyon Derneği işbirliğiyle "İleri Yaşam Desteği(İYD)" kursu düzenlendi.
Kurs, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı ve ilk ve acil yardım anabilim dalı başkanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu kurtla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İYD kursu, erişkin kardiyopulmoner resusitasyonuna standart bir yaklaşım getirmektedir. Kursun hedef kitlesi hekimler, hemşireler ile hastane içi ve dışında oluşan kalp durmalarında İYD uygulaması olası diğer sağlık personelidir. Kursun mültidisipliner yapısı etkili bir ekip çalışmasını teşvik etmektedir. Birlikte çalışarak, tüm İYD uygulayıcılarına, resusitasyon ekibi üyesi veya liderliği konusunda deneyim kazanma fırsatı verilmektedir. Kurs; atölye çalışmaları, beceri eğitimi, kardiyak arrest simülasyonu (KAS) eğitimi ve teorik dersleri içermektedir. Katılımcıların bilgileri, çoktan seçmeli bir sınavda değerlendirilmektedir. Hava yolunun idamesi ve kollaps durumundaki hastaya ilk müdahale (gerekirse defibrilasyon dahil) ile ilgili pratik beceriler kurs sırasında devamlı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca simüle kardiyak arrest senaryosuna ait değerlendirme de mevcuttur (KASTest). Gerekli standarda ulaşan katılımcılar İYD uygulayıcısı sertifikası alırlar. Resusitasyon bilgi ve becerilerinin zamanla yetersiz hale geldiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle, kursu yakın zamanda almayanlar için resertifikasyon gereklidir. Resertifikasyon, resusitasyon becerilerinin tazelenmesi ve resusitasyon kılavuzlarına göre güncelleştirilmesi fırsatını sağlar. Resertifikasyon için uygulayıcı kursuna veya akredite edilmiş resertifikasyon kursuna katılmak gereklidir. Tüm İYD uygulayıcıları resusitasyon becerilerini idame ettirmek, kılavuz ve uygulamalardaki değişimleri takip etmekle yükümlüdür. Resertifikasyon gereksinimi, beceri ve bilginin tazelenmesi açısından gerekli minimum aralıklarda belirlenmelidir" dedi.