Tarım ve Seracılık Festivali domates güreşleri ve yörük göçü ile başladı

Kumluca'daki 11. Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali domates güreşleri ve yörük göçü ile başladı.

Kumluca Belediyesi, bu yılki etkinliklere 23 N

Kumluca'daki 11. Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali domates güreşleri ve yörük göçü ile başladı.

Kumluca Belediyesi, bu yılki etkinliklere 23 Nisan kutlamalarını da ekledi. 23 Nisan'dan beri ilçede faaliyet gösteren okullar, dernekler, vakıflar, sivil toplum kuruluşları kermesler düzenlerken, her meslekten esnaflar ise ürünlerini festivalde satabilmek için stant açtı.

Narenciye Mahallesi'nde Antalya yolu üzerinde kurulan stantlar 05.00 saatlerinde açılıp, 02.00'de kapanıyor.

Kumluca Cumhuriyet Meydanı'nda çelek koyma ile başlayan etkinlikler, yörüklerin kültürünü anlatan Yörük Göçü geçişi ile devam etti. Hastane Caddesi ve Adnan Menderes Bulvarı üzerinde kortej yapan Yörüklere mehteran ve okulların bandosu da eşlik etti.

Kumluca Karatepe Stadı'na kadar yürüyüş ve gösteri devam ederken, stad etrafında da gösteriler sürdü.

Seyircilerin huzurunda ve stadın ortasında kurulan bir çadırda bir yörük kızı ile yörük oğlunun resmi nikahı kıyıldı. Genç çiftin nikahını Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya kıyarken, çiftin şahitliklerini ise Kaymakam Salih Işık, Garnizon Komutanı Yusuf Yurdugül, Başsavcı Adnan Tosun, ve AK Parti İl Başkanı Hüseyin Samani yaptı.

Düğünden sonra Belediye Başkanı açılış konuşması yaptı.

Festival hakkında bilgi veren Başkan Hüsamettin Çetinkaya, Türkiye'de nüfusu en fazla artış gösteren ilin Antalya, Antalya'nın da ilçeleri içinde nüfusu en fazla artan ilçesinin Kumluca olduğunu, bunda en önemli faktörün tarım sektörü olduğunu söyledi.

Tarım ve Seracılık Festivali'nin 2000 yılından beri düzenlendiğini belirten Başkan Çetinkaya, "Başlangıçta Kumluca halkının yorucu bir kış sezonu sonrasında bir parça da olsa dinlenmek ve eğlenmek maksadı ile düzenlediği şenlikler, şu an yoğun ilgi nedeni iki hafta süren bir karnaval ve festivale dönüştü. Bu festivalin buralara kadar gelmesinde vatandaşların bu işe kendilerinin sahip çıkması belediyemizin de iyi bir organize yapması etkili oldu. İlk başta kendi içimizde acaba insanlar katılır mı diye başlattığımız etkinliğe şu an Batı Antalya Bölgesi'nden 100 bin kişinin üzerinde katılım oluyor." diye konuştu.

Çetinklaya, sanat, kültür, tarım ve sosyal faaliyetlerin yer aldığı Kumluca Festivali'ne Antalya, Kemer, Tekirova, Çamyuva, Finike, Demre, Elmalı, Kaş ilçeleri ve buralara bağlı belde ve köylerden katılım olduğunu sözlerine ekledi.

Kaymakam Salih Işık ise yapılan yoğun etkinliklere gösterilen yoğun ilginin, vatandaşların bu festivali devam ettireceğini sinyalini verdiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Festivalin en renkli etkinliklerinden olan domates güreşi yapıldı.

Domates havuzunun içine dökülen 5 ton domatesin içinde kıyasıya güreşen pehlivanlar, domateslerin gözlerini yakması nedeni ile zaman zaman zor anlar yaşadı.

Domates güreşlerine Kırkpınar başpehlivanlarından Hasan Tuna ve Şükrü Kazan da katıldı.

Festivalde Sipsi-Cura dinletisi, halat yarışması, Sinan Yılmaz konseri de düzenlendi.

29 Nisan'da Belediye Toplantı Salonu'nda Tarım Sempozyumu, Karatepe Stadı'nda Mehmet Tahir İkiler Tiyatro Gösterisi ve Ziynet Sali Konseri, 30 Nisan'da Kubat Konseri, 1 Mayıs'ta Karatepe Stadı'nda Yağlı Pehlivan Güreşleri, İlkbar Gürpınar-Nuray Hafiftaş Bayanlar Günü ve Kıraç Konseri düzenlenecek. Festival, 2 Mayıs'ta Karatepe Stadı'nda yapılcak yağlı pehlivan güreşleri ile son bulacak.