Biyonik Kulak İle Hayata Merhaba

Menemen'de işitme engelli bir çiftin kendileri gibi işitme engelli olarak dünyaya gelen ikizleri İbrahim Arda ile Mehmet Varol, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde yapılan 'Biyonik kulak' ameliyatı ile yaşama yeniden 'merhaba' dedi

Biyonik Kulak İle Hayata Merhaba
Menemen'de işitme engelli bir çiftin kendileri gibi işitme engelli olarak dünyaya gelen ikizleri İbrahim Arda ile Mehmet Varol, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde yapılan "Biyonik kulak" ameliyatı ile yaşama yeniden "merhaba" dedi.
Bircan (30) ve Mustafa (31) Varol çiftinin 2 yıl önce kendileri gibi işitme engelli olarak dünyaya gelen ikizleri İbrahim Arda ile Mehmet Varol, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan "Biyonik kulak" ameliyatı ile yaşama yeniden "Merhaba" dedi. İşsiz olan baba Varol'a ikizlerinin, bir hayırseverin desteği ile DEÜ Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı'nda tedavi edildi. Anne babaları okuma yazma dahi bilmeyen Varol kardeşlerin kaderi, Koklear İmplant olarak adlandırılan Biyonik kulak uygulaması ile değişti.
YOKSULLUK ENGELİ
İki yaşına kadar dış dünya ile hiç sesli iletişim kuramayan İbrahim Arda ve Mehmet'in maddi ve manevi tüm yükünü, normal işiten ve konuşan babaanne Halime Varol (55) taşıyor. 5 yıl önce eşi vefat eden ve bir yandan yoksullukla mücadele eden, diğer taraftan işitme engelli oğlu ve gelininin eğitim veremediği küçüklerin rahatsızlığına çare arayan Babaanne Halime Varol'a, bir hayırsever yardım elini uzattı. Varol ailesi, işitme kaybının erken tanısı yönünden Ege Bölgesi'nde referans merkezi olan DEÜ Hastanesi KBB Polikliniği'ne başvurdu. KBB Anabilim Dalı'nda 7 kişilik Koklear İmplant Ekibi;doğuştan itibaren hiç duymayan ikizlere, ayrıntılı tetkikler sonucunda biyonik kulak takılmasına karar verdi. Mart ayı başında Varol kardeşlere başarılı bir biçimde biyonik kulak ameliyatı gerçekleştirildi. Bir ay sonra çocukların kulak arkasına takılacak işitme cihazına benzeyen birer "Konuşma işlemci" cihaz ile biyonik kulağın işlev kazanacağı açıklanırken, çocukların konuşma seslerini ilk etapta yeni doğmuş bir bebek gibi sıradan ses olarak algılayacağı,6 ay ile 1 yıl arasında başarılı sonucun alınacağı belirtildi. İç kulağın işlevini üstlenen biyonik kulağın bir parçası olan konuşma işlemcisi, konuşma sinyallerini düzenleyerek radyo frekansları aracılığıyla kafatası kemiğini aşarak iç kulağa yerleştirilen elektrotlara iletiyor. Ülkemizde yıllardan beridir kullanılan bu yöntemle ilk gün değilse bile aylar içinde doğuştan itibaren hiç konuşma duymayan çocuklar konuşmaları anlayabilir ve ardından konuşabilir hale geliyor.
"EĞİTİM ALMALARI GEREKİYOr"
Çevre ile sözel iletişime geçemedikleri için ikizlerden birisinin hırçın, diğerinin içe dönük kişilik sergilemesi de dikkat çektiği belirtildi. Depresif durumun dış dünya ile iletişimsizlikten kaynaklandığını belirten doktorlar, anne babanın da işitme engelli olması nedeniyle küçüklerin mutlaka bir eğitim kurumuna gönderilmesi gerektiğini vurguluyor. İbrahim Arda ve Mehmet'i okula gönderecek maddi güçlerinin bulunmadığını belirten Babaanne Halime Varol;"Torunlarımın eğitim almalarını çok istiyorum. Babalarının işi yok. Karınlarını güçlükle doyuruyorum. Çocukların konuşabilmesi için ben üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum fakat yetişemiyorum" dedi.