İtalya'nın Kuzeyinde Yaşayanlar, Güneydekilere Göre Daha Zeki

Kuzey İrlandali Psikoloji Profesörü Richard Lynn, Kuzey İtalyanlar'ın güneylilerden daha zeki olduğunu iddia etti.

İtalya'nın Kuzeyinde Yaşayanlar, Güneydekilere Göre Daha Zeki
Richard Lynn, İngiliz bilim dergisi Intelligence'da yayımlanan makalesinde güneylilerin IQ seviyelerinin kuzeylilerden daha az olduğunu, kuzeyli İtalyanların zeka seviyesinin Avrupa ortalamasında olduğunu, güneylilerin ise bu ortalamanın altında kaldığını yazdı. Richard Lynn, aradaki zeka farkını güneylilerin genetik kodlarının Kuzey Afrika ve Orta Doğu halklarınınkiyle karışmasına bağladı ve İtalya'nın en zeki bölgesinin Friuli olduğunu savundu.
Teoriye ilk tepki, İtalya Psikoloji Derneği Başkanı Roberto Cubelli'den geldi. Lynn'nin teorisinin, büyük teorik, metodolojik ve psikometrik yanlışlarla dolu olduğunu öne süren Cubelli, araştırma ölçülerinin yanlış ve zeka tanımının eksik olduğunu ekledi. Cubelli, İrlandalı araştırmacının doğrulanamayan ve yanlış teori modellerini kullandığını, konu seçimlerinin ırkçı ve sosyal ayırımcı olduğunu savundu.
İrlandalı araştırmacı, 1994'te çıkan kitabında da, beyaz ten pigmentlerinin entelektüel katsayıyla (zeka katsayısı) doğru orantılı olduğunu, bir başka araştırmasında da kadınların kafataslarının daha küçük olması sebebiyle daha az akıllı olduklarını ileri sürmüştü.