TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu: İki dil tartışması yanlış ve sonu olmayan bir yöntem

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, BDP'nin başlattığı 'iki dil' tartışmasını eleştirerek, "Dolayısıyla yanlış bir yöntem, sonu olmayan bir yö

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, BDP'nin başlattığı 'iki dil' tartışmasını eleştirerek, "Dolayısıyla yanlış bir yöntem, sonu olmayan bir yöntem. Çıkmazdır orası. Bir an önce dönmek lazım." dedi.

Kuzu, Ankara Üniversitesi Haymana Meslek Yüksekokulu yeni binasının açılış törenine katıldı. Tören sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kuzu, BDP tarafından gündeme getirilen 'iki dil' tartışması ile ilgili; idari özerklik tanımının teorik olarak tartışılabileceğini ve buna hukuken bir engelin bulunmadığını söyledi. Bilim adamlarının bu konuyu tartışabileceklerini ve çözüm olarak söyleyebileceklerini ifade eden Kuzu, "Ayrıca bir suç bölümü varsa bunu savcılık takip eder." ifadesini kullandı.

Bu konuların bir siyasi partinin lideri tarafından gündeme getirilmesini eleştiren Kuzu, şunları söyledi: "Bir siyasi partinin genel başkan düzeyinde birisinin çıkıp da, 'anayasa ne yazarsa yazsın. Biz fiilen başlatıyoruz. İki dil, iki bayraklı bir yönetim' dediği zaman orada anayasaya açıkça aykırı bir tutum içine girmiş olursunuz. Savcılık ne yapar, ne yapmaz onu bilemem. Yapılanın suç olduğu ortada. Yöntem de yanlış. Bu yollarla hiçbir devlet sokakta kurulmamıştır. Önüne her gelen 'ben hukuk dinlemem' derse bunun sonu gelmez. Dolayısıyla Meclis Başkanı'mızla görüştükten sonra biraz daha farklı mesaj verilmiştir. O mesaj üzerinden gidilmesi lazım. Aksi halde Türkiye'ye iyilik yapmış olmayız bu yollarla. Hem diyeceksin ki 'Benim ayrı bir devlet, federal bir yapı kurma niyetim yok', beri taraftan 'ayrı bayrak, ayrı dil' diyeceksin. 'Özerk bir bölge' diyeceksin. 'Ekonomi özerkliği' diyeceksin. 'Buranın güvenliğini ben sağlayacağım' diyeceksin. Aslında bu devletin tanımı. Nereden bakarsan bak bir devlette sonuç olarak bunlar var. Dolayısıyla yanlış bir yöntem, sonu olmayan bir yöntem. Çıkmazdır orası. Bir an önce dönmek lazım. Teorik olarak ifade özgürlüğü bağlamında konuşulabilir. Bunlar bizi çok rahatsız etmez. 'Fiilen uygulamaya geçeriz' dediğiniz zaman müesses nizamın kendi güçlerini de karşısında bulursun."