Adana Emniyet Müdürü Kesmez: Özel güvenlik elemanları daha duyarlı davranmalı

Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, illegal güçlerin vatandaşın huzurunu bozmak ve ülkede kaos ortamı oluşturmak için çeşitli eylemlerde bulundu

Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, illegal güçlerin vatandaşın huzurunu bozmak ve ülkede kaos ortamı oluşturmak için çeşitli eylemlerde bulunduğunu hatırlattı.

Kesmez, özellikle halkın yoğun bulunduğu alışveriş ve eğlence merkezleri, otogarlar ile istasyonlarda görev yapan özel güvenlik elemanlarının daha duyarlı davranmaları uyarısında bulundu.

En küçük bir olumsuzluk durumunda –şüpheli şahıs, paket, çanta gibi–derhal 155 polis imdat hattının aranmasını isteyen Kesmez, bu bilginin telafi edilmeyecek birçok olayı önlemiş olacağını aktardı.

Emniyet Müdürlüğü'nce Adana'da hizmet veren özel güvenlik birimlerine yönelik Seyhan Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Kesmez, özel güvenlik elemanlarının olaylarda polis ve jandarmaya önemli ölçüde yardımcı olduğunu söyledi. Ülke genelinde bin 267 özel güvenlik şirketi ve 712 özel güvenlik eğitim kurumuna 'faaliyet izin belgesi verildiğini kaydeden Kesmez, bu şirketlerden 18 eğitim kurumu ve 31 adet özel güvenlik şirketinin Adana'da bulunduğunu belirtti. Kesmez, ayrıca merkezi diğer illerden 49 işletmenin daha kentte çalıştığına dikkat çekti.

AYKIRI HAREKET EDENLERE PARA CEZASI

İl Özel Güvenlik Komisyonu tarafından bin 751 kurum ve kuruluşa özel güvenlik izni ve 16 şirkete valilikçe 'alarm sistemi kurma ve izleme izin belgesi' verildiğine işaret eden Kesmez, 21 bin kişinin sertifika, 12 bin 400 kişinin kimlik aldığını açıkladı. Kesmez, 4 bin 500 personelin ise sektörde aktif çalıştığını ifade etti. Özel güvenlik görevlilerinin kanun kapsamında özel koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirmek amacıyla istihdam edildiğini vurgulayan Kesmez, "Kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette kolluk kuvvetlerine yardımcı birer güç olarak görev yapmaktadırlar. Bu nedenle valilikçe oluşturulan denetleme heyetiyle ilde faaliyet gösteren özel güvenlik şirketleri, eğitim kurumları ve alarm firmaları denetlenmektedir." dedi.

Özel güvenlik görevlilerinin işe geliş–gidişlerinde resmi üniforma giydiklerinin tespit edildiğini ifade eden Kesmez, "5188 sayılı Kanunu'nun 13. Maddesi 'Özel güvenlik görevlileri görev alanı içinde ve süresince üniforma giyer' der. Yasaya aykırı hareket eden 6 özel güvenlik görevlisine Kabahatler Kanunu'na göre idari para cezası uygulandı." şeklinde konuştu.

Özel güvenlik görevlilerinin görevleri sırasında idari amirleri olan vali, emniyet müdürü ve jandarma komutanını tanımaları, onların geçtiği alanlarda kendilerine çeki düzen vermeleri, selamlama yapmaları gerektiğini dile getiren Kesmez, şöyle devam etti: "Türkiye'de ilk kez ilimizde hayata geçirilecek röleli bir kanal ile direkt olarak polis haber merkezi ile iletişim kuracak muhabere entegrasyonu projesi bitme aşamasına gelmiştir."

STADLARIN GÜVENLİĞİNİ ÖZEL GÜVENLİK SAĞLASIN

Adana'da ilçeler de dahil 10 bin polisin görev yaptığını anlatan Kesmez, bu sayının yüzde 20'sini futbol maçlarına verdiklerine işaret etti. Kesmez, "Yazık günah değil mi?. Emniyet teşkilatına ne ?. Trilyonları verip o takımları kuranlar büyük şehirlerde özel güvenlik hizmetini de satın alsın. Biz belli bir çekirdek kadroyu orada tutarız. Kavga falan olursa özel güvenlik tutar ekiplerimize teslim eder. Böyle olması lazım. Bu uygulama da başladı. Ancak hala 'statlarda ve konserlerde polis çekilsin mi çekilmesin mi?' tartışması yapılıyor. 'Efendim, az parayla az güvenlik sağlayalım' deniliyor. Bir yerde güvenlik ya vardır ya yoktur. 89 dakika kaleyi koruyan kaleci 'son bir dakikada bir şey çıkmaz' diyemez. Önemli skor tabelasıdır. Kaleyi 90 dakika korumak gerekir. İhmal ve gevşeklik kaldırmaz. Güvenlik hizmeti aynen böyledir." açıklamasını yaptı.

Toplantıya Emniyet Müdür yardımcıları, şube müdürleri ve özel güvenlik şirketi temsilcileri katıldı.