YASAK KALKABİLİR

TBMM Genel Kurulu'nun Anayasa Mahkemesi üyeliğine Sayıştay kontenjanından seçtiği Hicabi Dursun'un, Sayış...


TBMM Genel Kurulu'nun Anayasa Mahkemesi üyeliğine Sayıştay kontenjanından seçtiği Hicabi Dursun'un, Sayıştay Denetçiliği'nden Sayıştay üyeliğine geçmek için geçen yıl aday olduğu, ancak Sayıştay'da seçimin tıkanması nedeniyle TBMM Genel Kurulu tarafından 60'ı aşkın aday arasından Sayıştay üyeliğine seçildiği ortaya çıktı. 1 yıl üyelik yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi üyeliğine talip olan ve Sayıştay'ın TBMM'ye önerdiği 3 isim arasına girmeyi başaran Dursun'un, ismini bile bilmeyen milletvekilleri tarafından açık farkla Anayasa Mahkemesi'ne seçilmesinde, Başbakanlık bürokrasisiyle yakınlığının etkili olduğu öğrenildi.
Dursun'un seçilmesi, Yüksek Mahkeme'nin yeni dönemdeki profilini de netleştirdi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, üniversitedeki türban yasağını kaldırmak için, CHP'nin Yüksek Mahkeme'ye iptal davası açmaması koşuluyla yasa çıkartabileceklerini belirtmesine rağmen, Yüksek Mahkeme'nin yeni profilinde de yasanın iptal edilme olasılığının güçlü olduğu gözüküyor. Buna karşılık, yeni profil, türbanla ilgili yapılacak anayasa değişikliğinin iptalinin de çok güç olduğunu, mahkemenin, türbanla ilgili tarihi içtihatlarını değiştirebileceğini ortaya koyuyor.
İsmi üzerinde mutabakat sağlanmasında, Dursun'un, Başbakanlık bürokrasisi ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile yakınlığının etkili olduğu öğrenildi. Ala'nın Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden sınıf arkadaşı olduğu bildirilen Dursun'un bir dönem, Başbakanlık'ta danışmanlık yaptığı da bildirildi. Dursun'un, geçen yıl da "siyasi iradenin tercihiyle" Sayıştay üyeliğine seçildiği öğrenildi. 20 yıl Sayıştay Denetçiliği yapan Dursun'un, geçen yıl boş olan 4 Sayıştay üyeliğinden birine atanmak için aday olduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre, 60'ı aşkın denetçinin aday olduğu seçimde, Sayıştay Genel Kurulu'nun, her boş üyelik için 4 denetçinin ismini seçimle belirleyerek, içlerinden birini ataması amacıyla TBMM'ye bildirmesi gerekiyordu. Ancak Sayıştay'da 1 ay içerisinde yapılan 7 turda, Meclis'e ismi bildirilecek denetçiler belirlenemedi. Bu nedenle, yasa uyarınca 60'ı aşkın adayın tamamının ismi TBMM'ye bildirildi. TBMM Genel Kurulu da 60'ı aşkın denetçiden 4'ünü üye seçti. Dursun da bu 4 üye arasında yer aldı. Üyeliğe seçilmesi, Dursun'a, bu yıl Anayasa Mahkemesi üyeliği adaylığı için yapılan seçime katılma yolunu da açtı. Dursun'un seçilmesi, türban tartışmalarının odağında yer alan, üye sayısı 17'ye yükselecek Anayasa Mahkemesi'ndeki profili de netleştirdi.

'Kendileri bile tanımıyorlar'
TBMM'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine Sayıştay kontenjanından seçilen Hicabi Dursun'un kim olduğunu milletvekillerinin de bilmediği ortaya çıktı. Muhalefet milletvekilleri de, "Sadece biz değil AKP'liler de bilmiyor. Sorduk, tanıyan yok" derken, Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ "Görevini yapmayanların başkasını suçlama hakkı yok bu etik de değil" diye konuştu.
Yusuf Kenan Tanrıkulu (MHP İzmir) "Gördüğümüz kadarıyla konuştuğum AKP'lilerin çoğu da tanımıyordu adayları. Bilselerdi zaten oy dağılımı da böyle olmazdı" derken, Nuri Yaman (BDP Muş), "Daha önce CV'lerini milletvekillerine dağıtıyorlardı. Demek ki bu değerli kişi o kadar değerli ki hiç buna dahi ihtiyaç duymamış. AKP'li arkadaşlara da sordum 'tanıyor musunuz' dedim bir kısmı güldü"görüşünü ortaya koydu.