Devlet AIDS'li kan verilen Y.O.'nun ailesine AİHM tazminatını ödedi

İzmir'de 1996 yılında erken doğum sırasında Kızılay'dan alınan kan sebebiyle HIV virüsü kapan Y.O.'nun ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'n

İzmir'de 1996 yılında erken doğum sırasında Kızılay'dan alınan kan sebebiyle HIV virüsü kapan Y.O.'nun ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nde açtığı davayı kazanmıştı. AİHM, Türkiye'yi 381 bin avro tazminat ve ömür boyu ücretsiz tedaviye mahkum etmişti. Bu karar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti, baba Nazif O. ve anne Neşe O.'ya, hükmolunan paraya ödedi. AİHM tarafından Türkiye aleyhine verilen en büyük tazminat cezası olan 381 bin avro (745 bin 988 lira), 21 Eylül 2010 tarihinde ailenin hesabına yatırıldı.

AİHM, Türkiye Cumhuriyeti'nin O. ailesine 300 bin maddi ve 78 bin avro manevi tazminat, yargılama gideri olarak da 3 bin avro olmak üzere toplam 381 bin avro ödemesine karar vermişti. Türkiye'nin karara itirazı reddedilmişti. Ailenin avukatı Mehmet Ali Okumuş, tazminatın yatırıldığını ancak kendileri için önemli olanın, ömür boyunca tam ve eksizsiz tedavi hükmünün yerine getirilmesi olduğunu söyledi. Av. Okumuş, AİHM kararının bu bölümüyle ilgili henüz bir gelişme olmadığını belirtti.

Türkiye'de açılan davalarda kusurlu bulunan Kızılay da 1998 yılında Y.O. ve ailesine, kanuni faiziyle birlikte toplam 60 milyar 426 milyon lira tazminat ödemeye mahkum edilmişti. İzmir 4. İdare Mahkemesi ise 2008'de, Sağlık Bakanlığı'nın Y.O ve ailesine 159 bin liralık tazminat ödemesine karar vermişti.