Rusya'da 'enerji dosyaları' konuşulacak

Başbakan Erdoğan'ın salı günü çıkacağı Rusya seferine 'enerji' damgasını vuracak. Putin ile görüşmede, nükleer santral projesi, Kazak gazının Mavi Akım hattından Türkiye'ye taşınması gibi konular da ele alınacak.

Rusya'da 'enerji dosyaları' konuşulacak
  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , salı gü ; nü ; ' enerji dosyaları ' ile Rusya ziyaretine ç ; ıkıyor . Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ' ın da katılacağı ziyaretin en ö ; nemli gü ; ndem maddesi doğalgaz , nü ; kleer santral ve Samsun-Ceyhan Projesi olacak . Sü ; resi 2011 yılında bitecek olacak Batı Hattı Doğalgaz Sö ; zleşmesi ' nin uzatılmasına ilişkin pazarlıklar gö ; rü ; şmelerin ana eksenini belirleyecek . Tü ; rkiye ' nin halen beş farklı ü ; lke ile yıllık 36 milyar metrekü ; plü ; k ( m3 ) doğalgaz temin anlaşması bulunuyor . Geç ; tiğimiz yıl doğalgaz tü ; ketimi 32 milyar m3 seviyesinde kaldı . Kullanılmayan gazın parasının ö ; denmesini gerektiren ' al ya da ö ; de ' şartı , Tü ; rkiye iç ; in ciddi sıkıntı yaratıyor . Bu ek faturadan kurtulmak isteyen Enerji Bakanlığı , Rusya Batı Hattı Doğalgaz Sö ; zleşmesi ' nin gü ; ncel ihtiyaç ; lara gö ; re yenilenmesi talebini Moskova ' ya iletecek .

İHRACAT KOLAYLIĞI İSTENECEK
Batı hattı sö ; zleşmenin yeniden yapılandırılmasında , gaz fiyatında indirim talebi en ö ; nemli başlık . Dü ; nyada Sıvılaştırılmış Doğalgaz ( Liquid Natural Gas/LNG ) ticaretinin gelişmesi sonucu doğalgaz arzında ç ; eşitliliğin artması Tü ; rkiye ' nin elini gü ; ç ; lendiriyor . Enerji Bakanı Taner Yıldız ' ın Temmuz ayındaki Moskova ziyaretinde Rusya ile ' al yada ö ; de ' yü ; kü ; mlü ; lü ; ğü ; ile ilgili ö ; nemli mesafe kat edilmişti . Tü ; rkiye , Rusya ile imzalanacak yeni sö ; zleşmede ' al yada ö ; de ' yü ; kü ; mlü ; lü ; klerinin esnetilerek , yü ; kü ; mlü ; lü ; kte kalacak gazın 3 . ü ; lkelere satılması iç ; in ihracat kolaylığı talep edilecek .

Ö ; ZEL SEKTÖ ; R DEVREYE GİREBİLİR

Doğalgaz Piyasası Kanunu ' na gö ; re 2010 yılı itibariyle kamu kurumu BOTAŞ ' ın doğalgaz tedariğindeki pazar payının yü ; zde 20 seviyelerinde olması gerekiyor . Ancak bu oran şu an yü ; zde 90 . Yenilenmesi gü ; ndemde olan Rusya Batı Hattı ' nda ö ; zel sektö ; rü ; n devreye girmesi de gü ; ndemde .

DOSYADA NELER BULUNUYOR?

BATI HATTI ' NDA ESNEKLİK : Tü ; rkiye , İran doğalgaz sö ; zleşmesindeki ' al ya da ö ; de ' maddeleri nedeniyle son 5 yılda kullanmadığı yaklaşık 4-5 milyar m3 gazın bedelini ö ; deme riski ile karşı karşıya . Bu durum Tü ; rkiye ' ye 2 , 5 milyar dolarlık fatura ç ; ıkarabilir . Ankara bu nedenle ö ; nü ; mü ; zdeki dö ; nemde ö ; zellikle İran gazını tü ; ketmeyi hedefliyor . Bu nedenle Rusya ile sü ; resi 2011 ' de sonlanacak Batı Hattı Doğalgaz Sö ; zleşmesi ' nden bir sü ; re ithalat yapılmaması da masaya gelecek .
SAMSUN-ADANA PROJESİ : Rusya , Boğazlar ' dan geç ; ecek petrol yü ; kü ; nü ; hafifletecek Samsun-Adana Petrol Boru Hattı ' na destek vereceğini daha ö ; nce aç ; ıklamıştı . Rusya milli petrol şirketi Transneft , geç ; tiğimiz ay , Samsun-Ceyhan Boru hattına yü ; zde 50 ortak alabileceklerini ilan etmişti .
MAVİ AKIM 2 : Rus gazının İsrail , Kıbrıs Rum Kesimi ve Ortadoğu ü ; lkelerine sevkıyatı ile ilgili ç ; alışmalar da son noktaya gelmiş durumda . Ziyarette , doğalgaz taşımasını ö ; ngö ; ren ikinci Mavi Akım hattı iç ; in İsrail-Rusya-Tü ; rkiye ortak ç ; alışma grubunun oluşturulması da ele alınacak .
KAZAK GAZI : Mavi Akım ' ın ortaklarından İtalyan AGIP firmasının Kazakistan ' da ü ; rettiği doğalgazı bu hat ü ; zerinden Tü ; rkiye ' ye getirmesi yö ; nü ; nde ç ; alışmaları sü ; rü ; yor . Gö ; rü ; şmelerde projenin detayları ele alınacak . Kazak gazının Nabucco Projesi ' ne de kaynak sağlaması da sö ; z konusu .
GÜ ; NEY AKIM : Ukrayna krizinden sonra doğalgazını Avrupa ' ya satmak isteyen Rusya ' nın en ö ; nemli projesi Karadeniz bağlantılı Gü ; ney Akım Boru hattı . Tü ; rkiye , Rusya ' nın Karadeniz ' de 200 mil olan mü ; nhasır ekonomik bö ; lgede boru hattı iç ; in fizibilite ç ; alışması yapmasına izin vermişti . Temaslarda konu ile ilgili teknik detaylar gü ; ndeme gelecek .
NÜ ; KLEER SANTRAL : Rus şirketi Atomstroyexport ' nın tek teklif sahibi olduğu nü ; kleer santral ihalesini iptal etmek zorunda kalan Tü ; rkiye , kamu-ö ; zel ortaklığı modeli ile yeniden ç ; ıkmayı hedeflediği ihalede Ruslar ' la ç ; alışmayı dü ; şü ; nü ; yor .