Erdoğan Obama görüşmesi istifa getirdi

Türkiye'nin Washington büyükelçisi Nabi Şensoy Erdoğan-Obama görüşmesinin hemen ardından, görevinden istifa etti.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy büyükelçilik görevinden istifa etti.

Şensoy'un istifa kararının Erdoğan'ın Washington gezisinde Obama ile görüşmesinden hemen sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı ise Nabi Şensoy'un merkeze aldığını talep ettiğini ve bu talebinin uygun bulunduğu açıkladı.

Şensoy'un 2 ay sonra yaş haddinden emekli olması bekleniyordu.


NEDEN İSTİFA ETTİ

Kulislerde konuşulanlara göre, Ankara ABD ziyaretini ve Erdoğan-Obama görüşmesini aylar öncesinden ince ince hesaplamıştı. Buna göre ABD Başkanı ile Başbakan Erdoğan’ın görüşmesine iki ülkenin Dışişleri Bakanları Hillary Clinton ile Ahmet Davudoğlu’nun da katılmasını planlanmıştı... Ve Beyaz Saray’da önce heyetlerle kapsamlı bir görüşme yapıldı. Erdoğan ile Obama’nın birebir görüşmesi için Dışişleri bakanları da dışarıya çıkartıldı. Dışarıdaki bekleyiş sırasında Bakan Davutoğlu, Büyükelçi Nabi Şensoy’a bu görüşmenin formatında iki ülkenin de Dışişleri bakanlarının da olması gerektiğini belirterek, bu talebin Beyaz Saray’a iletilip iletilmediği sordu. Şensoy ise iletilmediğini söyledi. Bunun üzerine Şensoy’a rahatsızlık duyulduğu ifade edildi. Şensoy da gerekirse görevden alabileceklerini söyledi. Şensoy, görevden alınmasına ilişkin kararnameyi beklemeye gerek duymadan görevinden istifa etti.


Şensoy’un istifası, Ankara’da siyasi kulisleri hareketlendirdi. Emekli büyükelçi ve eski milletvekili İnal Batu, “İstifanın Başbakan’ın Washington ziyaretinden sonra olması çok şey akla getiriyor. Tesadüf olması çok zor geliyor bana” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı “azarladığını”, bürokrat ve büyükelçilere yönelik çıkışlarını hatırlatan Batu, “Dileyelim ki Başbakan’ın kırıcı bir davranışından dolayı istifa etmemiştir” diye konuştu.

DIŞİŞLERİ: GÖREV SÜRESİ ZATEN DOLACAKTI

Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü ise Şensoy’un 8 Aralık 2009 tarihinde merkez görevine alınmasını talep ettiğini, bu talebin kabul edildiğini açıkladı. Sözcülüğün açıklamasında “2006 yılı Ocak ayından bu yana Washington Büyükelçiliğimizde görev yapmakta olan Sayın Şensoy’un görev süresi esasen yaş haddinden dolayı 2010 yılının ilk yarısında sona erecekti” denildi. Sözcülüğün açıklamasında ayrıca, “Sayın Büyükelçinin bu talebini iletmesi üzerine Washington Büyükelçiliğimize önümüzdeki günlerde yeni bir atama yapılacaktır” ifadesi kullanıldı.

ESKİ BÜYÜKELİÇLER: NABİ ŞENSOY HA

Faruk Loğoğlu: ABD Başkanı ile Başbakan’ın baş başa görüşmesi, bizim yabancısı olduğumuz bir şey değil. Büyükelçi bunu ayarlayabilirdi. Ancak son noktada, görüşmeler sırasında bunu ayarlaması gereken ve dile getirmesi gereken artık Dışişleri Bakanı olmalıydı.

Nüzhet Kandemir: Nabi Şensoy, çok deneyimli bir diplomat. İlk kez böyle üst düzey görüşmeleri ayarlayan biri değil. Böyle toplantılarda, liderler baş başa görüşse de görüşmede bir not tutucu olur. Bu not tutucu Dışişleri Bakanı da olur, büyükelçi de. Bu notlar daha sonra halka açıklanmasa bile, dosyalanır ve devlet arşivlerine konur. Not tutucu orada, devleti ve Cumhurbaşkanını temsil eder. Şensoy, siyasilerin başbaşa görüşmesini uygun bulmamış olabilir. Burada acemilik ya da siyasi dürtüler ağır bastı ise, Şensoy’un tepkisi haklıdır. 

BÖLÜKBAŞI: 19 ARALIK'TA DAVUTOĞLU'NA SORACAĞIZ

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un istifasının yankıları sürerken ilginç bir açıklama da eski Büyükelçi, MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı’dan geldi. Şensoy’un 30 yıllık arkadaşı olan Bölükbaşı, “Neler yaşandığını 19 Aralık’taki Dışişleri Bütçesi’nde Davutoğlu’na bakarak açıklayacağız” dedi.

“Şensoy ile görüştünüz mü?” sorusunu Bölükbaşı, “Elbette benim 30 yıllık arkadaşım” diye yanıtladı. İstifayla ilgili soruyu ise Bölükbaşı, “Bu hükümetin Başbakanı, bakanları devlet geleneklerine yabancı, Dışişleri Bakanlığı’na karşı kompleks ve önyargılarla hareket eden bir siyasi zihniyetin temsilcileridir. Şensoy’un istifası da bu zihniyetin ortaya çıkan hezeyanlarına bir tepkidir” dedi. Bölükbaşı, “İstifa sebebini Sayın Nabi Şensoy’a değil Ahmet Davutoğlu’na sorun. Davutoğlu güya bir akademisyendir. Her şeyi bildiklerini zannederler ancak bilmezler. Türkiye bir kabile devleti değildir. Bunu anlamamışlardır. Nabi Şensoy belki istifasıyla anlamalarına yardımcı olur. Başbakan serseri mayın gibidir nereye çarpacağı belli olmaz” dedi. Davutoğlu’nun da bir hükümetin diğer üyelerinden bir farkının olmadığının ortaya çıktığını iddia eden Bölükbaşı, “Ne olduğunu anlatacağız” diye konuştu. Bölükbaşı, “Orada neler yaşandığını bizzat Davutoğlu’na soracağız. Neler olduğunu anlatacağız. Bunu da 19 Aralık’ta Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesinde; Genel Kurul salonunda Sayın Davutoğlu’na bakarak söyleyeceğiz. Sayın Davutoğlu hazır olsun” dedi.

2006 YILINDAN BUYANA GÖREVDE

2006 yılından bu yana Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği görevini sürdüren Nabi Şensoy, 25 Mayıs 1945 yılında İstanbul’da doğdu. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Şensoy, Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulundu. Şensoy, 1990-1995 yılları arasında Madrid, 1998-2002 yılları arasında Moskova Büyükelçilikleri yaptı. 1988 yılında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in özel kalem müdürlüğünü yapan Şensoy, Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra da Çankaya Köşkü’nde danışmanlık yaptı. 1995-98 ve 2002-2006 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı’nın merkez teşkilatında görev yapan ve müsteşar yardımcılığı görevinde bulunan Şensoy, 2006 yılında Washington Büyükelçiliği’ne atandı.

Dışişleri’nin müzmin bekarı olarak tanınan Şensoy Washington Büyükeçiliği’ne atandıktan kısa bir süre sonra, Beyaz Saray’a güven mektubunu sunmadan İzmir doğumlu Gülgün İçelli ile Büyükelçilik’te düzenlenen nikah töreninde evlendi.