Çobanlarin Kavurucu Sicakta Zorlu Mesaisi, Yüksek Maas Talebi Çoban Bulmayi Zorluyor

HATAY – Hatay’da kavurucu sicakta zorlu sartlarda mesaisini sürdüren çobanlar, hayvan otlatarak ekmek paralarini kazanmaya devam ediyorlar. Bölgede üreticilerin en zorlandigi konuysa yüksek maas talepleri nedeniyle çoban bulamamak.

Çobanlarin Kavurucu Sicakta Zorlu Mesaisi, Yüksek Maas Talebi Çoban Bulmayi Zorluyor
Türkiye’nin en önemli tarim ve hayvancilik sehirlerden biri olan Hatay’da depremin ardindan afetzede üreticiler üretmeye devam ediyorlar. Hava sicakliginin 40 dereceyi buldugu bu günlerde kavurucu sicagin en çok zorladigi meslek gruplari arasina çobanlar giriyor. Kirikhan ilçesi Karadurmuslu Mahallesi’nde hayvancilikla ugrasan çobanlarda sicak havada zor anlar yasiyor. Yüksek maas talepleri nedeniyle çoban bulamayan üreticiler, zorlu sartlarda hayvanlarini kendileri otlatiyorlar. Küçükbas hayvancilik yapan Sevket Taskiran, yüksek maas talebinden dolayi çoban bulamadigini belirterek o yüzden hayvanlari kendi otlatmak zorunda kaldigini söyledi.



“Ben mal sahibim am çoban olmadigi için ben gidiyorum”

Sicak havada zorlandigini dile getiren Sevket Taskiran, yüksek maas talebinden dolayi çoban bulmakta zorlandiklarini belirterek “Hayvan otlatiyoruz, havalar sicak. Sicak hava çok bunaltiyor. Hayvanlari saat 5’ten asagiya çikartmiyoruz. Yem vermek istiyoruz ama yemde çok pahali. Sicaklik çok zor, keçilerin sütünü çekiyor. Agaçlarin ve duvarlarin dibinde sicaktan kaçiyorum. Kafama salimi baglamasam yürüyemiyorum. Bu meslek çekilecek bir meslek degil. Çoban bulamiyorum. Çoban bana diyor ki; ’Abi bana 30 - 40 bin TL verirsen gelirim’ diyor. O parayi nasil vereceksin. Sen mi geçineceksin yoksa çobana mi vereceksin. Benim yanima çoban gelirse ortalama 15-20 bin TL veririm. Çobanliga gelen yok. Yine gelmiyor. Çobanlik zor bir meslek degil, çocuk isidir. 15 yasindaki çocuk çobanligi yapar. 20 bin TL’ye çobanliga degil, günese bile çikmam diyorlar. Kabul etmiyorlar. Ben bu parayi çarsinin içinde kazanirim diyor. Konteynerde yatarim bundan daha iyi diyor. Arkamizda 110 keçimiz var. Ben mal sahibim ve çoban olmadigi için ben gidiyorum” dedi.

Hava sicaklarindan dert yanan Cemil Akman, “Hayvancilikla ugrasiyorum. Hayvancilik çok zorluyor. Havalar çok sicak. Burada sicakliklar her zaman 40 derecenin üstünde oluyor. Bu yil daha çok sicak oluyor. Özellikle depremden sonra daha sicak oldu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA