Oda Baskanlarindan 'Kahverengi Kokarca' Açiklamasi

Samsun’da bazi ziraat odasi baskanlari ortak açiklama yaparak, kahverengi kokarcanin findik ve diger tarim ürünlerine verdigi zarara dikkat çekti.

Oda Baskanlarindan 'Kahverengi Kokarca' Açiklamasi
Samsun’un Çarsamba Ziraat Odasi Baskani Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odasi Baskani Ferda Ergün ve Salipazari Ziraat Odasi Baskani Zafer Ersoy, kahverengi kokarca zararlisinin findik basta olmak üzere tarima verdigi zararlarla ilgili ortak açiklama yapti.

Çarsamba basta olmak üzere Terme ve Salipazari Ziraat Odasi Baskanlari Çarsamba Ziraat Odasinda bir araya gelerek ortak basin açiklamasi yapti. Çarsamba Ziraat Odasi Baskani Muammer Aydemir, “Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun’da yogun bir sekilde kokarca görünmektedir. Tüm ürünlerimizi tehdit etmektedir. Sadece findikta degil, misir, kivi ve sebzelere de zarar vermektedir. Zaten bu sene sebze para etmedigi için çiftçilerimiz büyük bir sorun yasamaktadir. Herkesin elini tasin altina koymasini istiyoruz. Üreticilerimiz önümüzdeki kis döneminde kokarca böceginin evlere siginma yeri olarak gelecege için ilaçlamalarini yapmalari gerekiyor” dedi.

Kahverengi kokarca zararlisinin Termeli üreticilere büyük zararlar verdigini söyleyen Terme Ziraat Odasi Baskani Ferda Ergün, “Findikta yüzde 60’a varan zarar var. Üreticimiz bitmis durumda. Çiftçimiz findigi kaybetti. Misirini kaybediyor, soyayi kaybetmek üzere. Yani tarim ovasi su anda bitmek üzere” diye konustu.

Salipazari Ziraat Odasi Baskani Zafer Ersoy ise, "Maalesef kahverengi kokarca bölgemizin tamaminda etkili. Tüccar arkadaslarimiz ile yaptigimiz görüsmelerde, kendilerine gelen findiklarin randimaninin 40’in altinda oldugunu söylediler. Çiftçimiz mutsuz. Çarsamba, Terme, Salipazari ve Ayvacik bölgemizde yaklasik 92 bin ton findik bekleniyor. Zannediyorum ki bunun yüzde kirki kokarca zararlisindan dolayi kayip olacak. Çiftçi zor durumda" seklinde konustu.

Kaynak: İHA