Erzincan'in Tescilli Cimin Üzümü, Dünyaca Meshur Italya'nin Üzümüne Rakip Oldu

Demir eksikligini bitiren sifa deposu Erzincan’in cografi isaretli Cimin üzümü, dünyaca meshur Italya’nin Toskana bölgesinde yetisen üzüme rakip oldu.

Erzincan'in Tescilli Cimin Üzümü, Dünyaca Meshur Italya'nin Üzümüne Rakip Oldu
Erzincan ekonomisine katli saglayan Üzümlü ilçesinde yetistirilen tescilli Cimin üzümü kilosu 100 TL’den tezgahtaki yerini almaya basladi.

Üzümlü ilçesi bölgesinde yetistirilen Cimin üzümü, kendine has essiz tadiyla sofralik olarak talep görüyor. Cimin üzümü vücuda faydalariyla da dikkat çekiyor.

Türkiye’de sayili patentli üzümler arasinda olan Cimin üzümünün hasat dönemi basladi.

Erzincan’in Üzümlü bölgesinde yetisen Cimin üzümü basta Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline ulastiriliyor.

Üzümlü ilçesindeki yaklasik 10 bin dekar alanda yetistirilen ve yillik 6 bin tonun üzerinde üzüm üretimi gerçeklestirilen ilçede hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle Cimin üzümünde bu yil hasat erken basladi.



“Ilk ürünler Erzincan’da tüketiciye sunuldu”

Cimin üzümünün kilosu Erzincan’da 100 TL’den tezgâhlardaki yerini aldi. Siyah rengi ve puslu yapisiyla taninan eski adi ’Cimin’ olan Üzümlü ilçesinin güney kisimlarindaki baglarda olgunlasan siyah üzümün ilk ürünleri Erzincan’daki tüketiciye sunuluyor. 10 bin dekarlik alanda üretimi yapilan Cimin üzümü Erzincan ekonomisine ve tanitimina da büyük katki sagliyor. Erzincan’in tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümünde yilda yaklasik 6 bin tonun üzerinde üretim gerçeklesiyor. Türkiye’nin kendine özgü tat ve aromasiyla en iyi sofralik üzüm çesitlerinden birisi olan Cimin üzümünde dekara yaklasik 660 kilogram verim aliniyor.

Türkiye’nin önemli sofralik üzüm çesitlerinden biri olan Karaerik üzümü, 13.06.2001 tarih ve 37 tescil numarasi ile Cimin üzümü olarak “Tescilli Cografi Isaretler” listesinde bulunuyor.

“Faydalari saymakla bitmiyor”

Kurusunu da yasini da bol bol tüketilmesini öneren uzmanlar siyah üzümün içerdigi demir sayesinde hastaliklara sifa oldugunu belirtti.

Çekirdeginden, kabuguna, yapragina, kurusuna kadar sifa deposu olan siyah üzümün faydalarinin saymakla bitmedigini ifade eden uzmanlar su bilgilere yer verdi:

“Migrenden, hazimsizliga, demir eksikliginden, kabizliga kadar iyi gelen siyah üzümün yumurtaliklardaki kist olusumunu önler. Yapilan arastirmalar sonucunda siyah üzümün kadinlarda adet düzensizligi, kisirlik, düsük yapma gibi birçok soruna neden olan, yumurtaliklarda olusan kistleri tedavi edici etkisi bulundugu sonucuna ulasildi. Siyah üzüm 3 çesit olan üzümün diger bir çesididir. Genel hatlariyla saglik açisindan faydalari aynidir fakat bazi özellikleri siyah üzümü digerlerinden ayri kilmaktadir. Ayrica siyah üzümün tadi digerlerinden biraz daha farklidir, eksi degildir. Özellikle cilt ve saç sagligina ciddi anlamda katki saglar. Siyah üzüm kolesterol seviyesini dengeler, içerdigi mineral ve bilesenler yardimiyla insülin duyarliligini arttirir. Siyah üzümün düzenli tüketimi konsantrasyon, hafiza ve ayrica sözleri ve mekanlari hatirlama yetenegini gelistirmeye yardimci olur. Siyah üzümün içerdigi vitamin ve diger besinler kalp ve damar sagligini korur. Düzenli olarak siyah üzüm tüketimi, basta cilt kanseri olmak üzere, kolon, prostat, mide ve bagirsak kanserine yakalanma riskini azaltir. Siyah üzüm ayrica sindirim sistemi için faydali oldugu için kilo vermek isteyenlerin tercih edebilecekleri besin maddelerinin basinda gelir. Mantar hastaliklarina karsi etkili olan siyah üzüm, güçlü bir antioksidan olarak, enfeksiyon ve bakterilerin yol açtigi iltihaplari giderebilir. Siyah üzüm kabizlik ve hazimsizligi giderir, midede bulunun asit seviyesinin saglikli düzeyde kalmasini saglar.

Siyah üzüm diger üzüm çesitlerinde oldugu gibi göz sagligini korumak için gerekli olan besinler içerir, görme yetenegini gelistirir. Saç ve cilt sagligini korur, saçlarin saglikli kalmasini saglar. Cildi özellikle günes isinlarinin zararli etkilerinden korur.”

“Erzincan’in tescilli Cimin üzümü, dünyaca meshur Italya’nin üzümüne rakip oldu”

Öte yandan demir eksikligini bitiren sifa deposu Erzincan’in cografi isaretli Cimin üzümü, dünyaca meshur Italya’nin Toskana bölgesinde yetisen üzüme rakip oldu.

Erzincan Valiliginin sosyal medya hesaplarinda Cimin üzümünün ününe deginilerek ‘Her masada variz, dedik. Iste kaniti.’ notuyla paylasilan videoda Cimin üzümü dünyaca meshur Italya’da yetisen üzüme rakip gösterildi. Kisa sürede oldukça begeni gören video da senaryo geregi Erzincan - Italya hatti üzüm kurgusu üzerinden islendi.

Erzincan Valisi Hamza Aydogdu’da kendi sosyal medya hesabindan Cimin üzümünü, “Çocuklarin ellerinde salkim salkim umut var, Anadolu’nun bereketi onlarin gülüsünde yeseriyor.

Topragin bagrindan kopan bu üzüm taneleri, gelecege uzanan bir köprü gibi; her bir salkim, emegin ve sevginin meyvesi.

Iste bu mümbit topraklarda çocuklarin gülüsüyle salkimlasan her üzüm tanesi, yarina bereket dolu bir müjde oluyor.” notuyla paylasti.
Kaynak: İHA