Prof. Dr. Hasan Türkez Rektör Yardimcisi Oldu

Atatürk Üniversitesi Rektörlügüne Prof. Dr. Ahmet Hacimüftüoglu’nun atanmasinin ardindan yönetimde ilk görev degisikligi gerçeklesti.

Prof. Dr. Hasan Türkez Rektör Yardimcisi Oldu
Yaptigi bilimsel çalismalariyla akademik kariyerinde öne çikan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacimüftüoglu’nun ilk göreve getirdigi isimde yine kendisi gibi bilimsel çalismalariyla öne çikan bir isim oldu. Hacimüftüoglu Prof. Dr. Hasan Türkez’i rektör yardimcisi olarak göreve getirdi.

Atatürk Üniversitesinin yeni döneminde hem Rektör Prof. Dr. Hacimüftüoglu hem de Prof. Dr. Türkez’in arastirmaci ve güçlü bilimsel altyapiya sahip olmalari basta üniversite camiasi olmak üzere sehirde büyük heyecan olusturdu. Rektör Hacimüftüoglu’nun “Bilgiyi arayan, arastiran ve bunu üreten, ürettigi bilgiyi teknolojiye dönüstüren her kesime destegini sürdürecektir. Is birlikleriyle hayata geçirilecek projeler, sehirlere verdigi olumlu katkilarla diger üniversitelere de örnek teskil edecektir” açiklamasi da bunun önemli yansimalarindan biri olarak degerlendirildi.

Prof. Dr. Hasan Türkez kimdir?

20 Mayis 1979’da Erzurum’da dogdu. 2001 yilinda Atatürk Üniversitesi, KKEF Biyoloji Bölümünden mezun oldu. Ayni üniversiteden 2004 yilinda yüksek lisans derecesini aldi. Ilk doktorasi Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü’nden Moleküler Biyoloji ve Genetik alaninda, ikinci doktorasi Italya Chieti-Pescara Üniversitesi, Eczacilik Fakültesi, Ilaç Teknolojisi ve Biyomoleküler Bilimler alanindadir. Halen Atatürk Üniversitesi, Tip Fakültesi, Tibbi Biyoloji Anabilim Dali ögretim üyesi olarak görev yapmaktadir.

Saglik Bakanligi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi, YÖK, TÜBITAK ve üniversiteler ile çesitli kamu kurum ve kuruluslarinda koordinatör, kurul üyesi, komisyon üyesi, komisyon baskan yardimcisi, komite üyesi ve komisyon baskani olarak görev yapmistir. 2019-2020 yillari arasinda TÜSEB Genel Sekreteri ve Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü Baskani olarak görev yapmistir. Dünya Saglik Örgütü bünyesinde görev yapan JECFA ve JMPR isimli iki farkli komitede görüs ve önerilerine basvurulmak üzere toksikoloji ve epidemiyoloji uzmani olarak seçilmistir.

5 farkli üniversitelerde 22 senelik süre içerisinde Senatör, Rektör Danismani, Enstitü Müdürü, Dekan Yardimcisi, Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinatörü, Uzmanlik Derecelendirme Kurulu Üyeligi, Danisma Kurulu Üyesi, Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi, Bölüm ve Anabilim Dali Baskanliklari görevlerini yürütmüstür.

Prof. Dr. Hasan Türkez’in baslica çalisma alanlari nano teknoloji temelli ilaç tasima sistemleri, kanser biyolojisi, bor biyolojisi, genetik toksikoloji, nörodejeneratif hastaliklar ve moleküler farmakolojidir. Borun tibbi ve farmakolojik kullanim potansiyelini gelistirmek üzere Ulusal Bor Arastirma Enstitüsü tarafindan ve Nörodejeneratif hastaliklarin tedavisinde kullanilabilecek yeni moleküller gelistirmek üzere TÜBITAK tarafindan desteklenmis ulusal projelerde yönetici olarak görev yapmistir. Ayrica, çesitli ulusal ve uluslararasi kurum ve kuruluslar tarafindan desteklenen 40’a yakin bilimsel arastirma projesinde yönetici ve arastirmaci olarak görev yapmistir. 24 farkli ülkeden 400’ün üzerinde farkli arastirmaci ile disiplinler arasi ortak bilimsel arastirmalar yürütmüstür.

Prof. Dr. Türkez’in Web of Science kapsaminda taranan nitelikli uluslararasi hakemli dergilerde yayimlanmis 275’den fazla makalesi bulunmaktadir. Ilaveten, diger uluslararasi dergilerde yayimlanmis 40 adet ve ulusal dergilerde yayimlanmis 20 adet makalesi mevcuttur. Ulusal ve uluslararasi bilimsel toplantilarda sunulmus 200’ün üzerinde bildirisi bulunmaktadir. Ulusal kitap ve uluslararasi kitap bölümü yazarliklari vardir. Çok sayida bilimsel toplanti kapsaminda bilim kurulu üyesi, düzenleme kurulu üyesi, teknik komite üyeligi, organizasyon baskanligi, oturum yöneticiligi ve davetli konusmaci olarak yer almistir. 10’un üzerinde saygin uluslararasi bilimsel dergilerde editörlük yapmaktadir. Yeni anti-Alzheimer formülasyonlari ve tibbi cihaz gelistirmeye yönelik ulusal ve uluslararasi patentleri bulunmaktadir. Ingilizce bilmektedir. Evli ve 2 çocuk sahibidir.
Kaynak: İHA