Saraçlik Meslegi Teknolojiye Direniyor

Erzurum’da yok olmaya yüz tutan saraçlik mesleginin son temsilcilerinden Abdulhamit Akbulut, dede mesleginden vazgeçmiyor.

Saraçlik Meslegi Teknolojiye Direniyor
Erzurum’un geçmiste el sanatlarinin önemli yapi taslarindan birisi olan saraçlik, teknoloji ve modern hayatin baskisi altinda unutulmaya yüz tutmaya basladi.

Erzurum’da 52 yildir saraçlik yapan 62 yasindaki Abdulhamit Akbulut, günümüzde saraçlik mesleginin unutulmaya yüz tuttugunu söyledi.

Erzurum’un eski çarsilarinin yogunlukta oldugu Gürcükapi semtinde saraç ustasi olan Abdulhamit Akbulut, babasindan devraldigi saraçlik meslegini gelisen teknolojiye ragmen yarim asirdan fazladir yasatmaya çalisiyor. Gelisen teknoloji ve at kullaniminin azalmasiyla saraçlik mesleginin eski ihtisamini kaybettigini ifade eden Abdulhamit Akbulut, “Benden sonra bu meslegin yok olmasindan korkuyorum. Su anda isyerimde tek basima çalisiyorum. Benden sonra bu isi yapacak kimse yok” diye konustu.

“Atli spora ragbet umut veriyor”

Saraçlik meslegine 8 yasinda basladigini söyleyen Abdulhamit Akbulut, “Dedemden kalan bu ise baslamamin sebebi; saraçligin o dönemlerde daha yaygin olmasiydi. Benin meslege basladigim zamanlarda yük ve yolcu tasimaciliginda at önemli bir unsurdu. Haliyle saraçlikta bir ihtiyaçti. Ama zamanla en gözde meslek olan saraçlik, teknolojinin gelismesiyle unutulmaya yüz tutmaya basladi.

Bütün olumsuzluklarin yaninda son yillarda ata sporumuz cirit ve atli sporlara verilen destekten dolayi saraçlik meslegine olan ihtiyaç artmaya basladi.

Bu da bizi mutlu ediyor” dedi.

“Çirak bulmak imkansiz hale geldi”

Abdulhamit Akbulut, Erzurum’da saraçlik mesleginin son temsilcisi oldugunu ifade ederek, “Saraç mesleginde artik çirak ve usta yetismiyor. Bizde bu meslegi birakirsak bundan sonra bu isi yapacak kimse kalmayacak ve belki tarih olacak. Çirak bulmak ve meslegimizi gelecege tasimak neredeyse imkansiz hale geldi. Aslinda at ve atli sporlar var oldugu müddetçe bu meslegin devam etmesi gerekir. Ancak Erzurum’da oldugu gibi ülkemizde yetismis eleman sorunu artiyor. Devletimizin bu konuya el atmasi ve geleneksel meslegimizi gelecege tasimasi için çalismalar yapmasi kaçinilmaz oldu” seklinde konustu.

Kaynak: İHA