Prof. Dr. Coskun Açiklamasi 'Sigara Içiciligini En Çok Gençler Ve Kadinlar Olusturmaya Basladi'

Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Irfan Coskun, "Son 20-30 yilda da gençler arasinda daha da çok yayginlasti. Yani sigara içiciligini en çok gençler ve kadinlar olusturmaya basladi" dedi.

Prof. Dr. Coskun Açiklamasi 'Sigara Içiciligini En Çok Gençler Ve Kadinlar Olusturmaya Basladi'
Prof. Dr. Irfan Coskun ve hastasi olan 79 yasindaki emekli ögretmen Hüseyin Öncel, sigaranin zararlarini anlatti. Hastanede Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Irfan Coskun, sigara içiciligini en çok gençlerin ve kadinlarin olusturdugunu belirtti.



“Hayata bagli kaldigi için saglikli”

Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Irfan Coskun, “Matematik ögretmenimiz çok ögrenci yetistirmistir. Ufak tefek rahatsizliklari oldugunda biz de önce 15 yil önce guatrini tedavi ettik, 8 yil önce de midesinde bir yara çikti, bütün mideyi aldik. O ameliyati da basari ile atlatti, dolayisiyla iki ciddi hastaligi yenen ve son derece pozitif düsünen bu düsüncesini hem kendine hem ögrencilerine ve bizlere yansitan bir arkadasimiz” ifadelerine yer verdi.

“Toplumda en büyük problemlerden biri”

Prof. Dr. Irfan Coskun, “Son 20-30 yilda da gençler arasinda daha da çok yayginlasti. Yani sigara içiciligini en çok gençler ve kadinlar olusturmaya basladi, uzmanlarin görüsü bu sekilde. Toplumda en büyük problemlerden biri vücuttaki epital olan yani kalebodur döseli diyelim bütün organlara gidip, onlari degisik sekillerde çesitlerde etkileyebilen ve onlarin çalisma düzenini bozan bir zararli aliskanlik. Tütünün kendi içerisindeki maddeleri disinda katki maddeleri var, bu kâgidi ve filtresinde de mevcut" ifadelerini kullandi.

Gençlere ögüt verdi

Edirne’de yasayan 79 yasindaki emekli ögretmen Hüseyin Öncel gençlere seslenerek, sigaranin bir dost olmadigini ve bir sey olmaz denilen sigaranin hayati karartmaya kadar götürdügünü belirterek, sigara içen gençlere altin degerinde ögütler verdi. Hüseyin Öncel, gençlik yillarinda içmedigi sigarayi 30 yasinda ilk kez deneyimledi. Ilk deneyimi olan sigara 30 yil boyunca ögretmeni birakmadi.

Ögretmenlik yillarinda bir arkadasinin “Bir sigaradan bir sey olmaz al sikintiyi giderir” sözleri ile basladi.

Guatr ve mide kanserine kadar devam eden süreçte 30 yil boyunca günde 3-4 paket ile sigara içmeye devam eden emekli ögretmenin rahatsizligi hastanede son buldu. Hastanede tedavisini tamamlayan Öncel, sigarayi birakmak isteyenlerin ilk önce beyinde bitirmeleri gerektigini ifade etti.

10 yil önce konulan teshis sonrasi nihayet sigarayi birakan emekli ögretmen Hüseyin Öncel, “30 yasinda basladigim ve aç tok demeden günde 3-4 paket içtigim sigaralardan sonra ilk olarak guatr hastaligi teshisi ile hastaneye gittigimde midemin yarisinin alinmasi ile hastaligim son buldu” dedi.



“Genç kardeslerim sigaraya bulasmasin“

Yakalandigi hastalik sebebi ile gençlere seslenen emekli Öncel, "Ben buradan genç kardeslerimize sunu söylemek istiyorum, sigara bir dost degildir, bir sey olmaz denilen sigaralar hayati karartmaya kadar götürür. Baksinlar ben bunu içtenlikle söylüyorum“ diye konustu.



“Hayata baglandim”

Erken teshisin hayat kurtardigini belirten emekli ögretmen Öncel, "70 yasinda Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesine gelerek doktora durumumu anlattim. Çok sükür bugüne kadar ameliyatlarim sona erdi. Simdi daha iyi durumdayim, hayata baglandim“ seklinde konustu.

Kaynak: İHA