Milyonluk Yatirim Yapilan Limanda Balikçi Tekneleri Karaya Oturma Tehlikesi Yasiyor

Zonguldak’in Kilimli ilçesinde tünel çalismasindan çikartilan hafriyat dolgu çalismalari kapsaminda sahile döküldü. Hafriyatin denize akmasi sebebiyle, 10 milyon liralik soguk hava deposu ve mezat alanlari yapilan limanda balikçi tekneleri karaya oturma tehlikesi yasiyor.

Milyonluk Yatirim Yapilan Limanda Balikçi Tekneleri Karaya Oturma Tehlikesi Yasiyor
Zonguldak’in Kilimli ilçesiyle Çatalagzi beldesi arasinda yapimi devam eden tünel çalismalarindan çikan hafriyatlar, tünelin baglanacagi sahil yolu ve kavsak çalismalari için ilçe girisindeki sahile döküldü. Ancak doldurulan alandaki hafriyatlar; önlem alinmayinca dalgalarla birlikte denize akti.

Büyük balikçi teknelerinin Bati Karadeniz’de Karadeniz Eregli limanindan sonra girebildigi tek liman olan Kilimli Limaninin girisindeki derinlik 5 metreden 2 metreye kadar siglasti. Dolgu sebebiyle liman agzinda plaj olusurken vatandaslar da denize girmeye basladi.

Liman girisinin adeta bir vadiye dönüstügünü ifade eden Kilimli Balikçilar Kooperatifi Müdürü Bülent Aksu, "Su anda denizin üzerinde olmamiz gereken yerdeyiz. Tünel insaatindan kaynakli toprak, tas ve kum birikintileri dolgularla beraber limanin agzi kapanmak üzere. Sezonumuz baslayacak. Burasi balikçi barinagi, Istanbul, Ege, Marmara’dan gelen balikçi teknelerini biz bu limanda agirliyoruz. Bati Karadeniz’de iki tane balik bosaltma alanimiz var. Birisi Karadeniz Eregli limani digeri de burasi. Iyice siglasti barinak dolgulardan dolayi. Tünelin içinden akan atik su dere pisligi tarzinda denize ulasiyor. Ilerisinde de çocuklar denize girmeye çalisiyor. Burada ne ararsaniz var. Mikrobiyolojik atik, dinamit ve demir atigi; akliniza gelebilecek bütün pislik burada" dedi.

Limanin derinliginin yaklasik 5 metre olmasi gerektigini belirten Aksu, "Su an 2,5 ila 2 metreye kadar düstü. Geçen sene bile girgir tabir ettigimiz tekneler oturma tehlikesi geçirdi. Hatta birkaç tanesi de oturdu. Bu sene neler yasayacagiz bilmiyoruz. En ufak bir firtinada o dag birikintisi dalgalarla birlikte limanin içerisinde doldurmus olacak" diye konustu.

Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi ile birlikte kooperatifin soguk hava deposu ve mezat alani yapildigini ve bu yatirimin yaklasik 10 milyon lira oldugunun altini çizen Aksu, "Yatirimlar oldu. Ortalama 10 milyon liralik yatirim oldu. Ilk projemiz soguk hava depolariydi. Bir taraftan yatirim yapiyoruz; kullanabilelim. Iç piyasaya hakim olalim diye... Bir taraftan da tutulan baligi getiren teknelerden alamayacak pozisyona geliyoruz" diye konustu.

Magduriyetlerini yetkililere ilettiklerini söyleyen Aksu, "Onlar da geldiler ölçüm ve incelemelerini yaptilar. Su an herhangi bir sonuç da görmedik. Yol olmasini biz de istiyoruz. Yol olmasin diye bir derdimiz yok. Ama önce deniz tarafini büyük taslarla, tahkimatla, betonla onarip ondan sonra bu dökümün yapilmasi lazimdi. Su anda toprak direk denize atiliyor. Ben insaat mühendisi degilim ama muhakkak bunun önlemi vardir. Bloklarla muhakkak tahkimat yapilmaliydi. Su an limanin içinde kumsal var plaj gibi" diye belirtti.

Kaynak: İHA