(ÖZEL) Meshur Çanakkale Domates Fideleri Toprakla Bulustu

Çanakkale’nin, kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye’de meshur olan domatesinin üretimi için ilk turfanda fideler bir ay önce toprakla bulustu. Lezzetinin sirri; rüzgar ve toprak olan meshur Çanakkale domatesinin hasadina Temmuz’da baslanacak. Çanakkale’de, yaklasik 80 bin dönüm olanda 700 bin ton domates üretimi gerçeklestiriliyor. Haziran sonunda dikilen son turfanda fideleri sayesinde domates hasadi Kasim sonuna kadar sürüyor. Tüm Türkiye, Çanakkale domatesi sayesinde Kasim ayina kadar tarla domatesi yeme sansina sahip oluyor.

(ÖZEL) Meshur Çanakkale Domates Fideleri Toprakla Bulustu
Çanakkale’nin kendine has aromasi ve rengiyle markalasan domatesi, lezzetini Kaz Daglari ile Çanakkale Bogazi’ndan esen rüzgarlarin yani sira potasyum orani yüksek topraklarindan aliyor. Raf ömrü uzun olan Çanakkale domatesi, özellikle Istanbul, Izmir ve Ankara gibi metropollerde tüketicilerin ilk tercihi oluyor. Lezzetinin sirri, rüzgar ve toprak olan meshur Çanakkale domatesi sofralarda ise tüketiciye ayri bir lezzet sunuyor.

Çanakkale’de her yil bir kismi sofralik, bir kismi da salçalik olmak üzere 80 bin dönüm alanda domates dikimi yapiliyor. Yaklasik 700 bin ton domates üretiliyor. Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye’de meshur olan Çanakkale domatesinin ilk turfanda olan fideleri yaklasik bir ay önce toprakla bulustu. Ilk, orta ve son turfanda olarak dikimi yapilan ilk fideler Nisan ya da Mayis ayinda hava sartlarinin durumuna göre toprakla bulusmaya baslar. Belli araliklar ile Temmuz ayinin ortalarina hatta sonuna kadar fideler toprakla bulusmaya devam eder. Çanakkale’de yetisen domateslerin ilk hasatlari Temmuz ayinin ortalarinda tezgahlardaki manavlardaki pazarlardaki marketlerdeki yerlerini alir. Iklim sartlarina göre Aralik ayi ortalarina kadar tezgahlarda o muhtesem aroma ve tatlari ile kalir.

Merkez ilçeye bagli Çiplak köyü muhtari ve domates üreticisi olan Ufuk Göçoglu, Çanakkale’nin tarihiyle, doga güzellikleriyle ve tarimiyla meshur bir sehir oldugunu belirterek, “24 Mayis’ta toprakla fidelerimizi bulusturduk. Tahmini 90 günde meyve alimina baslanacak. Yaklasik 2 ay sonra ürünlerimizi toplamaya baslayacagiz. Ilk turfan için erken domates fidesi diken arkadaslar var. Çanakkale’de tarladan 20 Temmuz’dan itibaren Çanakkale domatesinin hasadina baslanir. Çanakkale domatesinin bu kadar lezzetli olmasinin sebebi ise, Kaz Daglari’ndan esen rüzgarlarla, Kaz Daglari’ndan, barajdan gelen suyla ve topragin özellikleriyle Çanakkale domatesi lezzetiyle, kokusuyla Çanakkale’de, Türkiye’de ve dünyada bilinmektedir. Istanbul ve Izmir’e domates sevkiyati oluyor. Ama günden güne domates üretimi biraz daha azaldi. Kumkale dedigimiz bölgeye halciler gelmeye basladi.

Bizim bu bölgede yaklasik 110 dönüm domates ekimi var. Günden güne de bu domates ekimi azaliyor. Girdi maliyetinin yüksek olmasindan dolayi, tuta dedigimiz zararlinin bitkiye zarar vermesinden ve en önemlisi de mevsimlik isçi bulamadigimizdan dolayi yavas yavas Çanakkale domatesi dikimi bitmek üzere. Su anda bu tarlada 10 dönüm domates ekili, 30 bin TL dönüm maliyeti var. Yani 10 dönüme, 300 bin TL gibi bir maliyeti var. Ortalama 7-8 ton domates aliniyor. Yaklasik su anda 4 lira bir girdi maliyeti var. Biz 4 liranin üstünde satmamiz lazim ki, para kazanabilelim” dedi.

Kaynak: İHA