Kastamonu Üniversitesi, Buzagi Ölümlerini Arastiracak

Kastamonu Üniversitesi tarafindan hazirlanan proje çerçevesinde, buzagi ölümlerinin azaltilmasi amaci ile çalisma yürütülecek.

Kastamonu Üniversitesi, Buzagi Ölümlerini Arastiracak
Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Iç Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Çagri Tümer’in yaptigi, “Buzagilarda Adenozin Metabolizmasi ve Buzagilarin Monosit-Nötrofil Fonksiyon Yetersizligindeki Rolünün Arastirilmasi” baslikli proje, TÜBITAK-1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi çerçevesinde destek almaya hak kazandi. Projede, Prof. Dr. Özgür Kaynar, Dr. Ögretim Üyesi Ömer Deniz ve Dr. Fevziye Isil Kesbiç arastirmaci olarak yer alacak. Dünyada buzagi immünolojisi alaninda önde gelen arastirmacilardan olan Hannover Veteriner Üniversitesi Immünoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Hans Joachim Schuberth’in danismanlik yaptigi projede, buzagilarin enfeksiyonlara karsi yatkinliginin önemli sebeplerinden biri olan yetersiz dogal bagisiklik yanitinin altinda yatan faktörler arastirilacak.

Proje sonucunda elde edilecek verilerle, buzagilarda dogal bagisiklik yanitinin daha iyi anlasilmasi ve patojenlere karsi etkili ve hizli dogal immun yanit gelistirmeyi hedefleyen terapötik/profilaktik arastirmalara altyapi olusturularak Türkiye’nin hayvanciliginda önemli ekonomik kayiplara sebep olan buzagi ölümlerinin azaltilmasi amaçlaniyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin akademik basarilarinin gelecekte de devam edecegini ve üniversitenin egitim kalitesinin daha yüksege çikacagini dile getirdi.
Kaynak: İHA