Bilinçsiz Sulama, Flamingolarin Duragi Kamis Gölü'nün Kurumasina Neden Oldu

Bir zamanlar onlarca çesit kus türüne ev sahipligi yapan Kamis Gölü kuraklik ve bilinçsiz sulama nedeniyle tamamen kurudu. Flamingolar basta olmak üzere birçok kus türüne ev sahipligi yapan gölde simdi köylüler traktörle geziyor.

Bilinçsiz Sulama, Flamingolarin Duragi Kamis Gölü'nün Kurumasina Neden Oldu
Tokat’in Sulusaray ilçesine yaklasik 15 kilometre uzaklikta bulunan Uylubagi köyü eteklerindeki Kamis Gölü, bir zamanlar onlarca çesit kus türüne ev sahipligi yaparken, kuraklik ve bilinçsiz sulama nedeniyle tamamen kurudu. Kuslarin göç yolundaki önemli duraklarindan biri olan gölün kurumasi hem vatandaslari hem de kuslari olumsuz etkiledi. Kuruyan göl nedeniyle köyde sivrisinek popülasyonunda da artis görüldü.

Bir zamanlar kuslarin dans ettigi gölette simdi köylüler traktörle geziyor.

“Eskiden burasi hiç kurumazdi”

Son 20 yilda göldeki suyun yavas yavas kurudugunu söyleyen Uylubagi Köyü Muhtari Mustafa Bozkurt, “Bu köy çocuklugumuzda kendimizin girdigi, hayvanlari otlattigimiz yer oldugundan burada hiç su eksik olmazdi. Kendimiz de sicakladikça suyun içerisinde girerdik. Ama son 20 yildir su kurudugu için kuslar gidiyor. Burada çok çesitli kuslar oluyordu. Ördek, toy, angut, turna, karabatak ve baharin ilk baslarinda sürüyle flamingo geliyordu. Hepsinin ayri ayri ses tonlari olurdu. Haziran 18 deyince su kalmiyor. Yavrularin da kimisi yumurtadan çikmamis oluyor kimisi de uçmamis oluyor. Her biri bir yerde telef oluyor. Su gidince kuslar geri gidiyor. Bu içler acisi bir durumdur. Köyden kuslarin seslerini dinliyoruz. Her biri bir otun dibinde ölüyor. Eskiden su hiç kurumazdi. Genelde arazilerden gelen sularla besleniyor. Tabandan çikan herhangi bir su yoktur. Çevreden gelen sular da baraj, gölet ve vatandasin vurdugu sondajdan dolayi burasi kurudu. Su bosa akiyor yine de komsu köylerimiz buraya vermiyorlar. Asagida iki tane büyük çesme var. Eski tabirle bir degirmenlik su var. Bosa akitiyorlar yine de bize vermiyorlar. Bu suyu kisin 11’inci ayda verseler 5’inci aya kadar hiçbir sorun olmaz. Bos akiyor yine de vermiyorlar” dedi.



“Su kurudugu için köylü de kuslar da barinmiyor”

Suyunun da uyuz hastaligina iyi geldigini iddia eden köy sakinlerinden Halil Bozkurt ise, "Su anda Uyuz Gölü’ndeyiz. Burasi daha önceleri su dolu olurdu. Kus çesitleri çok olurdu. Yaban kazlari ördekler, flamingolar, toylar hatta ismini bilmedigimiz kus çesitleri çok oluyordu. O zamanlar bu göl hiç kurumazdi. Su anda köyümüz kuruyor. Ne bir kus ne de insan kaliyor. Ayrica kurudugu için köylü vatandasimiz da sivrisinekten duramiyor. Buraya su baglanarak hem kus hem de çiftçi için arazi sulamasinda kullanilmasi gerekiyor. Geçmis zamanlarda buraya uyuz hastaligi olan insanlar gelerek batagi ve suyundan sifa görürlerdi. Su anda gelen de yok. Köylü de barinamiyor, kuslar da barinamiyor. Tamamen bataklik oldu. Hiçbir bakan da yok" diye konustu.

Kaynak: İHA