Kalp Krizi Sonrasi Hasarli Dokuyu Iyilestirecek Biyomalzeme Gelistirilecek

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsaminda kalp krizi sonrasi olusan hasarli dokuyu iyilestirecek biyomalzeme gelistirilecek.

Kalp Krizi Sonrasi Hasarli Dokuyu Iyilestirecek Biyomalzeme Gelistirilecek
Hitit Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisligi ögretim üyesi Doç. Dr. Bengi Özkahraman’in yürütücülügünü üstlendigi proje, makine ve imalat teknolojileri alaninda ihtisaslasan üniversite bünyesinde gerçeklestirilecek proje ile kalp krizi sonrasinda olusan hasarli dokunun iyilesmesine yönelik kalp dokusunu taklit eden protein temelli kardiyak yamalar gelistirilmesi hedefleniyor.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Bengi Özkahraman, son zamanlarda dünyada ve özellikle de Türkiye’de kalp krizi geçiren kisi sayisi arttigini ve bu durumun bu insanlarin yasam kalitesini ciddi oranda düsürdügünü ifade ederek kalp krizi sonrasi hasar görmüs kalp dokusunun kendini yenileyemeyecegini ve bunun da kalp yetmezligi gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilecegini belirtti.

Biyomalzemeler üzerine yapilan çalismalarin hastalik sonrasi insanlarin yasam kalitesini arttirmaya yönelik oldugunu kaydeden Özkahraman, bu motivasyonla proje hazirladiklarini ifade ederek sunlari söyledi: “Bu projede kalp dokusunu fizyolojik, mekanik ve iletkenlik özellikleri açisindan taklit eden protein temelli kardiyak yamalar elde edilecek ve bunlarin kullanim potansiyeli arastirilacaktir. Üretilecek yamanin, kalbin hasarli bölgesine yerlestirilmesi ile kalp krizi sonrasinda olusan doku hasarini iyilestirmesi ve takiben kalp yükünü hafifletmesinde rol oynayabilecegi düsünülmektedir.”

Özkahraman, konusmasinin devaminda projenin basarili bir sekilde sonuçlanmasi ile biyomalzeme teknolojileri alaninda, hasar görmüs kalp dokusunu yenileyebilecek alternatif bir ürün elde edilecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA