Isparta'da Yayla Sartlarinda Domates Hasadi Basladi

Isparta’nin merkeze bagli Deregümü köyündeki seralarda yayla sartlarinda örtü alti üretim yapilan domates hasadi basladi. Bu yil bin dekar alanda yapilan üretimde yaklasik 15 bin ton rekolte bekleniyor.

Isparta'da Yayla Sartlarinda Domates Hasadi Basladi
Gül, kiraz, lavanta, kayisi ve elma üretimiyle önemli bir tarim altyapisina sahip Isparta, domates üretimiyle de dikkat çekiyor. Özellikle merkeze bagli Deregümü köyündeki seralarda yayla sartlarinda örtü alti üretilen domates iç piyasanin yani sira yurtdisina da ihraç ediliyor. Bu yil yaklasik bin dekar alanda yapilan üretimden 15 bin ton civarinda rekolte bekleniyor.

Yaklasik 3 ay önce fidelerini toprakla bulusturan çiftçiler, seralardan ilk ürünlerini almaya basladi.

Tek tek toplanan domatesler, özenle kasalara yerlestiriliyor. Seralarda kamyonete yüklenen domates kasalari köy merkezine getirilerek buralarda kamyonlara aktariliyor. Deregümü domatesi kamyonlarla Istanbul, Ankara, Izmir gibi illere gönderiliyor.

“Bugünün sartlarinda domatesin kilogrami 15-16 TL”

Üretici Ibrahim Katirci köyümüzde yaklasik bin dönüm domates seramiz var bunun haricinde ayni sekilde karanfil üretimi yapmaktayiz. Bu sene ilk domateslerimizi topluyoruz. Benim sahsima ait 26 dönüm domates seram var. Allah kaza bela vermezse 300 ila 350 ton arasi bir rekolte beklentim var” dedi.

Yaklasik üç ay önce fidelerini toprakla bulusturdugunu söyleyen üretici Katirci 1 Nisan tarihinde diktik bu domatesi yani biraz da isin gerçegi risk aldik. Çünkü 23 Nisan’da Isparta kar yagiyor biliyorsunuz. Geçen senelere göre bu sene düsük açildi piyasa insallah böyle devam etmez çünkü masraflarimiz çok artti. 15 liralik fidan su anda 30 TL, bin liralik gübre su anda 2 bin TL civarinda. Tabii ki domatesin kilogrami 50-60 TL olsun diyemeyiz ama ülke ekonomisini de baz alirsak masraflarimiz düserse daha memnun olacagiz. Geçen yil bir sahlanis oldu 800 dönüm arazide üretim gerçeklesirken bin dönüm arazide üretim gerçeklesti. Masraflar böyle giderse küçülmeye dogru gidecegiz. Bugünün sartlarinda domatesin kilogrami 15-16 TL civari yeni sezonumuz bütün çiftçi kardeslerimize hayirli olsun” dedi.

Isparta domatesi Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor

Isparta Ziraat Odasi ve Ziraat Odalari Il Koordinasyon Baskani Mustahattin Can Selçuk ise bu sene bin dekar alanda gerçeklestirilen domates hasadinda 15 bin ton rekolte beklediklerini belirterek, “Ilimiz genelinde Deregümü Köyü, Kuleönü, Atabey ve Yalvaç ilçelerimizde hasatlarimiz basladi.

Deregümü köyümüzde yaklasik bin dönüm alanda bir üretimimiz var. Bu yil yaklasik 15 bin ton civarinda rekolte bekliyoruz. Hasat yaptigimiz ürünler yurt içinde Ankara, Istanbul ve Izmir gibi büyük illerimize, yurt disinda ise Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Domates burada tabii ki zahmetli bir süreçten geçiyor. Fideden büyüyüp hasadina kadar burada çalisan ve emegi geçen tüm kardeslerimize tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Deregümü köyüne hasat zamani göç aliyoruz

Isparta merkeze bagli 2 bin 500 nüfuslu köyde issizlik sikintisinin olmadigini söyleyen Deregümü Köyü muhtari Gökhan Toprakçi ise “Köyümüz 2 bin 500 nüfuslu geçimini üzüm, kiraz, karanfil ve domates seraciligindan saglamakta, tarimdan geçinmektedir. Tarimin ön planda oldugu köyümüzde yazin hasatlarin baslamasiyla birlikte nüfusumuz 4 bine kadar çikmaktadir. Çevre köy ve ilçelerden göç aliyoruz. Köylülerimiz, gençlerimiz ve kadinlarimizin issizlik sikintisi yok. Issizlik sikintisinin olmadigi gibi köyümüze disaridan isçi geliyor. Bizler köyümüzün bu yönüyle gurur duyuyoruz” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA