47 Yillik Demir Ustasi Meslegini Emanet Edecek Çirak Bulamiyor

Osmaniye’de 12 yasinda basladigi sicak demir dövme meslegini 47 yildir devam ettiren Adem Kekik, meslegini emanet edecek çirak bulamadigini belirtti.

47 Yillik Demir Ustasi Meslegini Emanet Edecek Çirak Bulamiyor
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde sicak demir ustaligi yapan 59 yasindaki Adem Kekik, 12 yasinda basladigi meslegini severek devam ettiriyor. Unutulmaya yüz tutmus meslekler arasinda yer alan demir dövme ustaligini hala yasatmaya çalisan Kekik, artik çirak yetismedigini, meslekteki son ustalardan oldugunu dile getirdi. Meslegini sicak havaya ragmen atesin basinda yorulmadan sürdüren Kekik, isittigi kizgin demiri örs üzerinde çekiçle döverek balta, orak ve köylülerin siparisi üzerine çesitli ürünlere dönüstürüyor.

Sicak havaya ragmen ocak basinda bitmek üzere olan meslegini ayakta tutmak istedigini söyleyen Adem Kekik, ’’Ben bu meslegi 47 seneden beri yapiyorum. 12 yasinda basladim ben bu meslege. Burada tahra yaparim, balta yaparim, kazma yaparim, orak yaparim, makasla yaparim. Bizim meslegimiz bitmek üzere, 4-5 tane arkadas kaldik. Yeni yetisenler yok. Bizden sonra gelecek yok. Biz eskiden mesela orak yapardik, kalitçi yapardik. Vatandas ekin biçerdi, simdi ekin biçenler kalmadi. Üzülüyorum ya, bu meslekler bitiyor ama sabah bir gün vatandaslar gelecek, bizim gibi usta arayacak bulamayacak. Yaptigimiz ürün fabrika yapimi degil, biz kendimiz imal ediyoruz. Kendi gücümüzle büküyoruz, makasla yapiyoruz. Ama simdi fabrikanin yaptigi çalismiyor, vatandas da geri gelip bize diyor ki ’Çelik olsun.’ Ama bizden sonra kim yapacak? Çirak bulamiyoruz. Bizden sonra bu meslek yok, meslek bitiyor. Bu meslek zor. 40 derece, 50 derece sicaklikta biz ates basinda bu meslegi yürütüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA