Amasya'da Menengiç Ormani Asilamayla 'Fistik' Gibi Oldu

Amasya’nin Tasova ilçesinde dogal olarak yetisen yabani menengiç agaçlarina Gaziantep’ten getirilen Antep fistigi asilandi. Geçen yil olumlu sonuçlarinin görüldügü çalisma genisletildi. Amasya Orman Bölge Müdürlügü’nün uyguladigi projeyle verimli hale dönüsecek menengiç ormanlari Tasova ilçesindeki köylüler için yeni bir gelir kapisi olacak.

Amasya'da Menengiç Ormani Asilamayla 'Fistik' Gibi Oldu


Menengiç agaçlari fistik gibi oldu, proje genisletildi

Geçen yil yapilan asilama çalismasinda verim alininca bu yilda ayni mevkide uygulama genisletildi. Geçen yil Gaziantep’ten getirilen Antep fistiklari menengiç agaçlarina asilandi. 150 agaca Antep fistigi asisi yapildi. Bu yil da genisletilen çalismayla 800’e yakin menengiç agaci da fistik gibi olacak. Gaziantep’ten Amasya’ya asilama çalismasi için gelen Hamit Bozkurt, “Tasova orman sahasinda menengiç agaçlarina Antep fistigi asisi yapmaya geldik. Insallah güzel ve basarili olur. Canli ve düzgün gözlerden menengiçe asilayacagiz. Aldigimiz gözün kabugunun sakizin ana kabuguyla temas yapmasi lazim. Kaynama buradan yapiliyor. Sonra sikica baglayarak bitiriyoruz” dedi.



“Orman köylülerimize yeni bir gelir kapisi olusturmak istiyoruz”

Asilama çalismalarini Tasova Orman Isletme Müdürü Levent Morkan’da takip etti. Çambükü köyünde 7 hektar alanda Gaziantep’ten getirilen 5 kisilik ekibin menengiç agaçlarina Antep Fistigi asiladigina deginen Isletme Müdürü Morkan, “Ormanlarimizda dogal olarak gelisim göstermis, yillarca sadece yakacak olarak kullanilmis menengiç agaçlarina Antep Fistigi asilayarak ekonomik deger üretmek ve orman köylülerimize yeni bir gelir kapisi olusturmak istiyoruz” diye konustu.

Geçen yil bin 200 adet kalem asi çalismasi yaparak basarili sonuçlar elde edildigini hatirlatan Morkan, “Simdi ise Çambükü köy mevkiinde 7 hektar alanda 5 kisilik bir ekiple 6 gün içerisinde 2 bin adet göz asisi yapmayi hedefliyoruz. Bu çalismalarimiza ilaveten ormanlarimizda dogal olarak yetisen yabani tür meyve agaçlarini da asilayarak yaban hayatinin devamina yardimci olmaya devam ediyoruz. Çalismalarin bölgemiz için hayirli olmasini diliyor emegi geçenlere tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA