'Valiligin Açiklamasi Farkli Noktalara Çekildi'
Kocaeli Valiligi gelen sikayetler üzerine 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ve Hayvanlarin Korunmasina Dair Uygulama Yönetmeligi’nde yer alan insan sagligini tehdit eden hayvanlarin itlaf edilmesi maddesini belediyelere hatirlatmasi vatandaslarin tepkisine neden oldu. Konuya iliskin açiklama yapan Kocaeli Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Mehmet Bostanci, "Sosyal medyada Kocaeli Valiligi’nin açiklamalari farkli noktalara çekildi. Valiligin açikladigi maddelere baktigimiz zaman her birinin 5199 Sayili Kanunda ön gördügü hatirlatmalari tekrardan belediyelere yaptigini görüyoruz. Yapilan yorumlarin farkli noktalari çekilmesinin art niyetli oldugunu görüyorum" dedi.
Kocaeli Valiligi, vatandaslarin sikayetleri üzerine sokak hayvanlariyla ilgili alinacak tedbirlere iliskin açiklamalarda bulunmustu. 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ve Hayvanlarin Korunmasina Dair Uygulama Yönetmeligi kapsaminda belediyelerin görev ve sorumluluklari hatirlatilirken vatandaslar insan sagligini tehdit eden hayvanlarin itlaf edilmesiyle ilgili maddeye tepki gösterdi.
"Valiligin açikladigi maddelere baktigimiz zaman her birinin 5199 Sayili Kanunda ön gördügü hatirlatmalari tekrardan belediyelere yaptigini görüyoruz"
5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu hakkinda bilgilendirme yapan Kocaeli Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Mehmet Bostanci, "5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ilk olarak 2004 yilinda resmilesiyor. Daha sonra 14 Temmuz 2021 yilinda tekrardan revize ediliyor. Bu revizyonda büyüksehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 binin üzerinde olan ilçe belediyelerinin 31 Aralik 2022 tarihine kadar hayvan bakim evlerini, diger ilçe belediyelerinin ise 31 Aralik 2024 yilina kadar hayvan bakim evlerini tamamlamalari gerekiyor. Bu bir yasal zorunluluk ve sorumluluktur. Biz bunu defalarca her platformda, her yerde dile getiriyoruz. Öncelikle bunu dile getiren Kocaeli Valiligimize tesekkür ediyorum. Resmi bir otoritenin belediyelerine yetki ve sorumlulugunu hatirlatmasi bizler adina önemli bir gelismedir. Sosyal medyada Kocaeli Valiligi’nin açiklamalari farkli noktalara çekildi. Valiligin açikladigi maddelere baktigimiz zaman her birinin 5199 Sayili Kanunda ön gördügü hatirlatmalari tekrardan belediyelere yaptigini görüyoruz. Yapilan yorumlarin farkli noktalari çekilmesinin art niyetli oldugunu görüyorum. Ben bir kez daha buradan Kocaeli Valiligimize bu duyarliligindan dolayi tesekkür ediyorum. Çünkü resmi bir otoriterinin bunu dile getirmesi çok önemlidir" diye konustu.
"Tüm desteklere haziriz"
Her konuda belediyelere yardimci olabileceklerini söyleyen Bostanci, "Veteriner hekimler olarak bizler kisirlastirma seferberligi konusunda, yapilmasi gereken her adimda, yapilmasi gereken her projede burada oldugumuzu, Kocaeli’deki kliniklerimize, polikliniklerimize bu hizmeti yürütebilecegimizi, bu projelerde yer alabilecegimizi taahhüdünü veriyorum. Buradan da bu destekte bulunabilecegimizi tüm kamuoyunun nezdinde söylemek istiyorum" seklinde konustu.
"Kedi ve köpeklerin yaklasik üçte birinin çiplendigi, üçte ikisinin ise çiplenmedigi görülüyor"
Mikroçiple ilgili de açiklamalarda bulunan Bostanci, "Her yastaki kedi ve köpeklerin mikroçiple kayit altina alinmasi 2022 yilinda son buldu. Su an baktigimiz zaman kedi ve köpeklerin yaklasik üçte birinin çiplendigi, üçte ikisinin ise çiplenmedigi görülüyor. Kayit altina alinma önemli unsurdur. Bu sürenin uzatilarak her yastaki kedi ve köpeklerin tekrardan kayit altina alinmasi gerekiyor. Bu önemli bir konudur. Diger bir konuda ise Kocaeli de dahil birçok belediyemizde veteriner hekim istihdami çok az. Birkaç tane veteriner hekimle sorunlari çözmeye çalisiyorlar. Haliyle gerek kisirlastirmada olsun gerek diger islemlerde olsun bu islemi tam olarak yürütemiyoruz. Belediyelerimizin bu konuda gerekli adimi atmasini da bekliyoruz. Çünkü bu bir problemse, bu bir sorunsa siz bunu veteriner hekimlerle çözeceksiniz. Bu konuda belediyelerin ivedi olarak bu konuda veteriner hekim sayilarini arttirmasi gerekiyor. Ayni zamanda vektörel mücadele, kesimhaneler, hayvan pazarlari, sahipsiz hayvanlarin yakalanmasi, kisirlastirilmasi, rehabilite edilmesi gibi birçok konunun bir arada biriktigi bir yerdeyse veteriner isleri müdürlügü olmazsa olmazidir belediyelerde. Bu konuda da mutlaka ve mutlaka belediyelerin veteriner isleri müdürlügü kurulmasinda ön ayak olmasi lazim ve gerekli adimlari atmasi gerekmektedir" ifadelerini kullandi.