Bu Proje Ile Ögrenciler Kastamonu'nun Tarihi Ve Kültürel Degerlerini Taniyacak

Kastamonu’nun degerlerini ögrencilere aktarmak, onlarin kisisel, sosyal ve akademik bilgi ve birikimlerini artirmak amaciyla hayata geçirilen proje basladi. Proje ile Kastamonu’nun ilçelerinde yasayan ögrenciler, il merkezini ziyaret ederek tarihi mekanlari gezme firsati bulacak.

Bu Proje Ile Ögrenciler Kastamonu'nun Tarihi Ve Kültürel Degerlerini Taniyacak
Binlerce yillik tarihiyle, Anadolu’nun köklü medeniyetlerine ev sahipligi yapmis, birçok medeniyetin izlerini barindiran Kastamonu, tarihi dokusu, kaleleri, camileri, külliyeleri, müzeleri, hanlari, konaklari ve tarihi alanlariyla ziyaretçilerine tarihin derinliklerine uzanan bir yolculuk sunmaya devam ediyor. Bu çerçevede Kastamonu Valiligi himayelerinde Kastamonu Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan, Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA), Kastamonu Il Özel Idaresi, Vakiflar Bölge Müdürlügü ile Kastamonu Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün destekleriyle ögrenciler, Kastamonu’nun tarihi dokusunu olusturan önemli noktalari ziyaret edecek. 9’uncu sinif ögrencilerine yönelik düzenlenen projede, Kastamonu Kalesi, Nasrullah Camii, Liva Pasa Konagi, Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii, Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu Etnografya Müzesi, el sanatlari atölyeleri, ile sehrin tarihi ve kültürel degerlerini yansitan yerler ziyaret edilecek.

2024-2025 egitim-ögretim döneminde devam edecek olan “Okulum Kastamonu” projesinden Kastamonu’nun 19 ilçesindeki bin 582 ögrenci faydalanacak. Proje ile Kastamonu’nun zengin tarih ve kültür mirasi Il Kültür ve Turizm Müdürlügü rehberligi esliginde çocuklara tanitilacak. Proje çerçevesinde ögrenciler, Valilik Istiklal Yolu Toplanti Salonu’nda Vali Meftun Dalli ile bir araya geldi. Programda Vali Dalli, proje ile ilgili bilgi verdi.

“Hem sizlerin hem de bizlerin ilimizi tanimasi ve bilmesi gerekir”

Kastamonu tarihinin önemine dikkat çeken Vali Meftun Dalli, “Kastamonu’yu görenler ve görmeyenler var. Düsündük ve her Kastamonulu gencimizin, her çocugumuzun yasadigi ilin merkezini, tarihini kültürünü, ecdattan kalan yadigarlarini görmesi bilmesi, tanimasi gerektigine karar verdik. Bunun için bir seyler yapalim istedik. Il Milli Egitim Müdürümüzle konustuk, ilgili arkadaslarla konustuk ve projeyi hayata geçirdik. Gönül ister ki bütün gençlerimizi getirelim ama 10, 11, 12’nci siniflar artik üniversite sinavi telasina düsüyorlar. En uygun ve elverisli sinifin 9’uncu siniflar olacagina karar verdik. 9’uncu siniflarimizdaki bin 580 gencimizi bir program dahilinde Kastamonu merkeze getirerek bu bahsettigimiz yerleri gösterelim istedik. Kastamonu çok kadim bir kent. Burada Selçuklu fethetmeden önceki dönemlerden kalan çok tarihi eserler var. Daha sonra beylik dönemi, daha sonra Osmanli döneminden kalma çok sayida eser var. Baska kültürel eserlerimiz var. Bir güne sigdigi kadariyla bir rehber esliginde gezdirecegiz. Ilimizi görün, taniyin ilimizi istiyoruz. Bu eserlerin sadece görünmesi, taninmasi degil, bunlari devraldigimizda daha iyi sekilde bizden sonraki nesillere korunarak birakilmasinda son derece önemli bir is. Bu konuda hem sizlerin hem de bizlerin ilimizi tanimasi ve bilmesi gerekir. Sizler bizlerden daha iyi sartlarda, daha iyi ortamlarda yasama firsati bulup bu tarihi eserlerimizi kültürümüzü görüp daha iyi sekillerde sizden sonraki nesillere birakirsiniz. Sizler bugünün gençleri ama yarinin büyüklerisiniz. Bu makam ve mevkileri gelecekte sizler dolduracaksiniz. Bu projeyle kafanizda gönlünüzde bir suur, bilgilenme ve farkindalik olusmasini amaçliyoruz” dedi.



“Il merkezimizdeki ögrencilerimizi diger ilçelere göndermeyi hedefliyoruz”

Projeden 19 ilçede yasayan ögrencilerin faydalanacagini belirten Vali Dalli, “Kastamonu sahil ilçeleri basta olmak üzere 19 ilçemizde gençler firsat bulup ilimizin merkezini gezmeye, görmeye, tarihi ve kültürel yerleri tanima firsati bulamayabilirler. Bu projeyle birlikte mümkün oldugu kadar gezdirip ilimizin merkezindeki tarihi kültürel eserleri ve Selçuklu, beylik ve Osmanli dönemi tarihi eser açisindan çok zengin. Bu projeyle daha sonra il merkezimizdeki ögrencilerimizi diger ilçelere göndermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yil devam edecek. Böylece iki ayakli bir proje olacak. Insan bilmediginin düsmanidir. Bilmek güzel bir seydir. Özellikle yasadiginiz çevreyi ili bilmeden onu gelecege tasima noktasinda zaaflariniz olur. Gençlerimiz ellerindeki bu tarihi eserleri, kültürleri tanirlarsa onu gelecege tasima noktasinda daha bilinçli, suurlu bir çaba içerisinde olacaklardir” ifadelerini kullandi.

Seydiler ilçesinden Kastamonu’ya gelen 9’uncu sinif ögrencisi Ayça Ari ise, “Bizim için çok güzel oldu. Kastamonu’yu gezme firsatimiz olmuyordu. Abdurrahmanpasa Lisesini de daha öncesinde ziyaret etmek istemistik ama nasip olmamisti, bugün ziyaret ettim. Benim için iyi oldu. Bütün arkadaslarim adina tesekkür ediyorum bizlere böyle bir firsat imkani sunduklari için. Proje sayesinde Kastamonu’nun tarihi ve kültürel yerlerini daha erken gezme imkanimiz oldu, belki kisa zamanda buralari gezme imkanimiz olmayabilirdi” diye konustu.

Kaynak: İHA