Prof. Dr. Hayri Kozanoglu Açiklamasi 'Küçük Yatirimci Bayram Öncesi Satisa Geçebilir'
31 Mart seçimleri sonrasi piyasanin oldukça sakin bir seyir izledigini ve döviz kurunda korkulan siçramanin olmadigini söyleyen Prof. Dr. Hayri Kozanoglu, bunu Cumhurbaskani’nin balkon konusmasinda Orta Vadeli Program’a ve 12. Kalkinma Plani’na referansla, Mehmet Simsek’in uyguladigi kemer sikma programinin devam edecegini ima etmesine bagladi. Kozanoglu ayrica, “Seçim öncesi 100 avro, 150 dolar gibi mütevazi alimlarla döviz büfelerine kosan küçük yatirimcilar ise beklenen siçrama gerçeklesmeyince bayram öncesi satisa dahi geçebilirler” dedi.

“Yüzde 63’lük ticari kredi faizi, ani bir durgunlugun habercisi”
Seçim sonrasi ekonomi görünümünü degerlendiren Kozanoglu, Mart enflasyonunun yüksek gelmesi, üç aylik enflasyonun 15’e dayanmasinin ekonomide isleri güçlestirdigini dile getirdi. O nedenle beklenen sikilastirma adimlarinin biraz ertelense de önümüzdeki aylarda atilacagini belirterek, “Zaten ticari ve bireysel kredilerde aylik artis hizinin yüzde 2’ye çekilmesi, zorunlu karsiliklara blokaj konulmasi, nakit çekim aylik faizinin yüzde 5’e yükseltilmesi ekonomiyi sogutmaya yeterliydi. 22 Mart haftasi ihtiyaç kredisi faizinin yüzde 82’ye, ticari kredi faizinin yüzde 63’e çikmasi ekonomide ani bir durgunlugun habercisi” dedi.
Döviz kurunu tutmanin çarklarin birden durmasi tehlikesi olusturdugunu dile getiren Kozanoglu, bunun da manset issizligin sonbahara dogru yüzde 14-15’e, atil isgücü oraninin ise yüzde 35’e tirmanma ihtimalini güçlendirdigini anlatti.
“Ekonomi yönetiminin önünde iki zorlu karar var”
Son olarak kemer sikma programinda israrli ekonomi yönetimini iki zor karar bekledigini söyleyen Kozanoglu, “Birincisi, sermaye kesimine iliskin. Siki para politikasi KOBI’leri de çok olumsuz etkileyecektir. Krediye ulasmanin zorlugu yaninda, soguyan ekonomiyle birlikte cirolarin düsmesi de derin sorunlara yol açacak. Buna karsin piyasada ‘dogru yoldayiz, tavizsiz istikrar programini uygulayalim’ söylemini sürdürecek” dedi.
Ikinci zor kararin ise genis emekçi kesime iliskin oldugunu dile getiren Kozanoglu sözlerini söyle tamamladi: “Temmuz ayinda emeklilere ve kamu çalisanlarina yönelik maas ayarlamalari bir süreligine tepkileri azaltabilir. Ancak asil dügüm noktasi asgari ücret. Özel sektörde özellikle perakende, gida, insaat, mobilya, tekstil gibi iskollarinda çalisanlarin yüzde 70-80’i asgari ücretli. Asgari ücrete Temmuz’da yeterli bir zam yapilmamasi halinde toplumsal tepkiler siddetlenir. Böyle bir ayarlamanin yapilmasi ise istikrar programini zedeler.”
