Otizmli Üniversite Ögrencisi Berkay'in Azmi Açiklamasi Spor Ve Resim Yaparak Hayata Tutundu

Kirikkale’de yasayan üniversite ögrencisi otizmli Berkay Çenesiz, resim ve spor yaparak hayata tutunmayi basardi.

Otizmli Üniversite Ögrencisi Berkay'in Azmi Açiklamasi Spor Ve Resim Yaparak Hayata Tutundu
Kirikkale’de “2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü” etkinlikleri çerçevesinde “spor ve resim yapmanin otizm üzerinde olumlu etkileri” paneli düzenlendi.

Üniversitede gerçeklestirilen panele, Gençlik ve Spor Il Müdürü Hamza Günes, ögretim görevlisi Selda Pehlivanli Akgün ve otizmli Berkay’in babasi Hasan Çenesiz, konusmaci olarak katildi.

Üniversite ögrencileri ve ögretim görevlileri ve ailelerinde katilim sagladigi panelde konusan Çenesiz, “Engelleri Sporla Asacagiz” projesi sayesinde otizmli çocugunun spor yapmayi ögrendigini söyledi.



Katilimcilara sporun öneminden bahseden Çenesiz, “Arastirdik dedik ki ‘Bu otizmin çözümü ne? Nasil iyilesir? Ne yapabilir?’ Dediler ki; ‘Otizm ilaçla hiçbir zaman iyilesecek bir sey degil, otizm ancak egitimle iyilesecek bir sey.’ Bir proje baslattilar; ‘Engelleri Sporla Asacagiz.’ Biz bu projeye dahil oldugumuzda Berkay yürümesini bilmiyordu. Berkay top ile oynamasini bilmiyordu. Çünkü daha önce hiç sahaya inmedi, oynamadi. Burada Sayin müdürüme ve hocalarima minnetlerimi sunmak istiyor, tesekkür ediyorum” diye konustu.

Gençlik ve Spor Il Müdürü Günes, panelde yaptigi açiklamada, “Hocalarimizin gayreti inanilmaz bir sekilde bizden çok daha fazla övgüyü bizden çok daha fazla sevabi bizden çok daha fazla ailelerin minnettarini hak ediyor tesekkür ediyorum” dedi.

Spor Bilimleri Fakültesi ögrencisi Berkay Çenesiz (21), IHA muhabirine yaptigi açiklamada, askla, canla, basla spor ve resim yapmanin güzel oldugunu söyledi.



Resim yapmanin kendisine çok iyi geldigini anlatan Çenesiz, “Resim yapmayi çok seviyor. Çok iyi geldi bana resim. Koleksiyon resimleri, forma resimleri, kart resimleri, tabak resimleri, tarih, oyun, poster, birçok resimler var. Milli takim formlari, kulüp formalari, görmek beni duygulandiriyor” ifadesini kullandi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Ögretim Görevlisi Selda Pehlivanli Akgün, resimle Berkay’in sosyallesmesini sagladiklarini ifade ederek, arkadaslariyla da resim sayesinde iletisim kurdugunu kaydetti.

Ögretim görevlisi Akgün, “Resim alanlarina tesvik ederek sadece spor kartlariyla degil baska alanlarla ilgili resimler yapmasini da sagladik. Sözel anlatimla resmi bir arada kullanarak sosyallesmesini sagladik. Berkay diger arkadaslariyla resimleri ile ilgili konusmaya basladi.

Sosyal iletisimini saglamis oldu. Dikkatini toplamaya basladi.

Arkadaslariyla konusuyor” seklinde konustu.

Sosyal iletisim için resmin önemli oldugunu vurgulayan Akgün, “Su an burada ‘Berkay Çenesiz resim sergisi’ açtik. Berkay basladigi dönemden bu zamana kadar da çok büyük gelisim kat etti. Tüm ailelere diyoruz ki çocuklarinizi resim yapmaya spor yaptirmaya tesvik edin. Berkay rol modeldir” dedi.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Baskanligi Milli Takim Antrenörü Sevda Kalkan da “Berkay agir otizmli. Normalde tek basina hareket edemeyen bir bireydi. 2017 yilindan itibaren su anki durumuna baktigimiz zaman arkadaslariyla birlikte liseyi bitirip üniversite sinavinda basari gösterdi. Türkiye sampiyonasinda da çesitli dallarda birincilik ve ikincilikleri var” degerlendirmesini yapti.

Panelin ardindan otizmli Berkay Çenesiz, kendisinin yaptigi resimleri açtigi sergide katilimcilarin begenisine sundu. Otizmli Berkay’in resmettigi yerli ve milli otomobil Togg, Marmaray, Istanbul’un Fethi, Millet Kütüphanesi gibi eserler de dikkat çekti.
Kaynak: İHA