Nazilli'de Özel Çocuklar Hünerlerini Sergiledi
Aydin’in Nazilli ilçesinde 2 Nisan Dünya Otizm farkindalik Günü etkinlikleri düzenlendi. Ilçede geçtigimiz yil kurulan Nazilli Otizm Orkestra ve Korosu etkinliklere damga vurdu.
2 Nisan Dünya Otizm farkindalik Günü etkinlikleri kapsaminda Nazilli Süleyman Efendi Özel Egitim Uygulama Okulu’nda özel ögrenciler ve ögretmenleri tarafindan hazirlanan program düzenlendi.
Zengin içeriklerle kutlanan gün kapsaminda mini bir konser sunan Nazilli Otizm Orkestra ve Korosu performansi ile izleyenlere unutulmaz bir gün yasatti.
Nazilli Süleyman Efendi Özel Egitim Uygulama Okulu’nda düzenlenen Programa Nazilli Kaymakami Sedat Sirri Arisoy, Nazilli Cumhuriyet Bassavcisi Murat Dilsiz, Nazilli 1. Agir Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Baskani Menduh Yalvaç, Ilçe Jandarma Komutani Yüzbasi Ahmet Refik Özsoy, Ilçe Milli Egitim Müdürü Ismail Simsek, sube müdürleri, ilçedeki resmi ve özel egitim okullarinin müdürleri, ögretmenler, ögrenciler, Aydin Otizm ve Gençlik Spor Kulübünün Nazilli Temsilcisi Av.Sema Uzel, Nazilli Otizm Orkestra ve Koro Sefi Sefika Yurga Yurdakul ile Nazilli’nin yeni seçilen Belediye Baskani Dr. Ertugrul Tetik de katildi.
Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programda günün anlam ve önemini belirten konusmayi Okul Müdürü Zeynep Aytekin yapti.
"36 çocuktan biri otizmli"
Son dönemde her 36 çocuktan birinin otizm tanisi aldigini, otizmin toplumun her kesiminde görülebildigini belirten Nazilli Süleyman Efendi Özel Egitim Uygulama Okulu Müdürü Zeynep Fatma Aytekin: “Otizm, günümüzde rastlanan en yaygin nörolojik bozukluktur. Amerikan, Hastaliklari Kontrol Etme ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre 2006 yilinda her 150 çocuktan 1’inin otizm tanisi aldigi tahmin edilirken, son bilgiye göre bu oran her 36 çocuktan 1’inin otizm tanisi aldigini göstermektedir. Otizmin; tüm irklarda, etnik gruplarda ya da sosyal statüsü farkli gruplarda görülebilecegi, ailenin gelir durumunun, yasam biçiminin ve egitim düzeyinin otizm-spektrum bozuklugu ile baglantisinin olmadigini bilmekteyiz. Tohum Otizm Vakfi önderliginde 2009 yilindan beri otizm için ’Mavi lsik Yak’ Kampanyasi yürütüldü. Bu kampanyanin amaci otizmin varligina dikkat çekmek ve farkindalik olusturmakti. Otizm kelimesinin bir günde olsa toplumun çok çesitli kesimlerince duyulmasini sagladi. Birkaç yildir otizm rengi, farkindalik rengi olan maviden, kabullenmenin dikkat çekici rengi olan kirmiziya çevrildi. Otizme Kirmizi lsik yak’ sloganiyla; evde, okulda, isyerinde ve toplumsal yasamda otizmli bireylerin söz hakki almasini ve yasamlarina iliskin tercihlerini ifade etmelerini destekliyoruz. Otizmli bireyler digerlerinden farkli olabilirler ancak herkesle ayni haklara ve özgürlüklere sahipler” dedi.
"Otizm Korosu izleyenleri costurdu"
Zeynep Aytekin’in konusmasinin ardindan otizmli ögrenciler adina ögrenci velilerinden Emine Çakir da duygularini ifade eden bir konusma yapti. Konusmalarin ardindan ögrenciler çesitli gösteriler sundu. Günün sürprizi olan Emekli Müzik Ögretmeni Sefika Yurga Yurdakul öncülügünde kurulan ve gönüllü sefligini yaptigi Nazilli Otizm Orkestra Korosu’nun mini konseri ise izleyenleri costurdu. “Hayat Bayram Olsa” “Çemberimde Gül Oya” gibi unutulmaz sarkilarin yani sira Mozart’in Türk Marsi ve Atatürk Gençligi Marsi’ni seslendiren orkestra üyelerinin müthis performansi profesyonelleri aratmadi. Program ögrenci velilerinin Halk Egitim Merkezi el sanatlari kursunda yaptiklari birbirinden güzel eserlerden olusan serginin gezilmesiyle ve ögrencilerin yarismalari ile son buldu.