ASELSAN'dan Tarihi Bakiye Siparis

ASELSAN’in enflasyon muhasebesi uygulanmis 2023 yili finansal sonuçlari açiklandi. Buna göre ASELSAN’in yillik cirosu geçen yilin ayni dönemine göre %10 büyüyerek 73,6 milyar TL’ye ulasti.

Sirketin brüt kâri, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 13 artarken; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâri (FAVÖK) geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 14 artis göstererek 16 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marji yüzde 22 olarak gerçeklesen ASELSAN’in net kâri 7,4 milyar TL seviyesine ulasti. Sirketin öz kaynaklarinin aktife orani yüzde 59 olarak gerçeklesti.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, sirketin yil sonu finansal sonuçlarini söyle degerlendirdi:

“Türkiye Yüzyilinin simgesi olan 2023’e damga vurduk. ASELSAN olarak, 2023 yilini en basarili sekilde tamamlayan kurumlardan biri olduk. Ülkemize ve ordumuza birçok yeni ve kritik teknolojiyi kazandirdik.

CENK, AKREP ve ALPER Radarlari, YENER Mayin Tespit Sistemi, ASELFLIR-400 Kamerasi, Gözde Güdüm Kiti, Gökdeniz Hava Savunma Sistemi, ODAKAN kamera ailesi 2023’te ilk defa envantere giren ürünlerimizin sadece bir kismidir. Oyun degistirici bir rol oynayacagini düsündügümüz birçok üründe de son asamaya geldik. Dünyanin en iyi kamerasi ASELFLIR-500, ülkemizin ilk uzun menzilli hava savunma sistemi SIPER, ilk ufuk ötesi sonarimiz DÜFAS, ilk AESA uçak burun radarimiz, güdümlü mühimmatimiz TOLUN, otonom sualti aracimiz DERINGÖZ gibi ürünlerimizde de 2023 çok önemli mesafeler kat ettigimiz, basarilar elde ettigimiz bir yil oldu. Bu ürünlerin birçogunda test asamalarini basariyla tamamladik, bazilarinda seri üretim asamasina geçtik.

ASELSAN olarak ülkemiz için var gücümüzle çalismaya, teknoloji üretmeye ve hep daha ileriye gitmek için gayret göstermeye devam ediyoruz. 2023 yilinda aldigimiz 5 Milyar ABD Dolarlik siparis ile Sirketimizin 2023 sonunda bakiye siparisleri tarihi rekor seviye olan 11 Milyar ABD dolara ulasti.

2023, ASELSAN’in ihracatta da önemli basarilar gerçeklestirdigi bir yil oldu. Dört ülkeye ilk defa ihracat yaptik. 20’den fazla ürünü ilk defa ihraç ettik. Özellikle dünyanin diger ucunda, Sili’de kazandigimiz tank modernizasyon ihalesi ile ASELSAN’in bu alandaki yetkinligini kanitlamis olduk. 2023 yilinda, 601 milyon dolarlik yeni ihracat sözlesmesi imzalayarak, tarihi bir basariya ulastik.

Türkiye’nin gurur kaynagi olan ve yurt disina da ihraç edilen birçok platformu ASELSAN teknolojileriyle donattik. Bu teknolojilerle, ATAK, Hürkus, Bayraktar TB2, Anka, MILGEM, Ejder Yalçin, Kirpi gibi marka platformlarimizin gücünü güç katiyoruz."

2023 yilinda, dünyanin en büyük savunma sanayi sirketleri arasinda 47’nci siraya yükseldiklerini vurgulayan Akyol, "Türkiye’nin en çok Ar-Ge harcamasi yapan sirketleri arasinda basi çektik. 2023 yilinda çalisan sayimizin büyük çogunlugu mühendis olmak üzere 10 bin 500’ü geçmesi de ASELSAN’in geldigi seviyeyi gösteren bir baska gelisme oldu.

ASELSAN, yüksek teknolojiyi gelistirmek ve üretmek için yatirimlarini da sürekli artiriyor. Geçtigimiz yil, Ileri Malzeme Tesisi, Güdüm Kiti Entegrasyon ve Üretim Tesisi ile Elektronik Harp Üretim ve Entegrasyon Tesisi faaliyete geçti. FLIR kamera sistemleri, hava savunma sistemleri, mikroelektronik ve AESA radar alanlari için de dört önemli ve büyük yatirimi daha baslatmis durumdayiz.

Basarilarimiz, bizi Türkiye Yüzyilinda daha fazlasini yapma yönünde motive ediyor. Güven veren teknolojilerle yaklasik yarim asirdir ülkemize hizmet etmeyi basardik. Gelistirecegimiz teknolojilerle, Türkiye Yüzyilinin en önemli aktörlerinden, Milli Teknoloji Hamlemizin de en degerli paydaslarindan biri olmayi sürdürecegiz. 2024 yilinda da alaninda en iyi ürünleri yapacak, dünyaya ilkleri sunacak ve ihracat odakli büyüme stratejisini sürdürecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA