Ezgi Apartmani Davasi 3 Mayis Tarihine Ertelendi

Kahramanmaras’ta meydana gelen depremler sonrasi 35 kisinin hayatini kaybettigi yikilan 10 katli Ezgi Apartmani davasinin ilk durusmasi ikinci günde devam etti. Gecenin geç saatlerine kadar devam eden durusma 3 Mayis 2024 tarihine ertelendi.

Ezgi Apartmani Davasi 3 Mayis Tarihine Ertelendi
Kahramanmaras 4. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanik ve müsteki avukatlari hazir bulundu. Kimlik tespitlerinin ardindan davanin ikinci günündeki durusmaya baslandi. Iddianame özetinin okunmasi ile baslanan durusmada Ezgi Apartmani müteahhidi Y.A. salonda hazir bulundu. Tutuklu sorumlu mühendis fenni mesul M.T. ve iç mimari E.D. durusmaya Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile katildi.

Mahkeme baskani tutuklu saniklar ve taniklarla ilgili beyanlari okudu.

Binanin altindaki pastanede tadilat islemleri baslamadan binanin görevlisi nezaretinde kazan dairesine girerek yapilan tahribati gördügünü ifade eden tanik bina yöneticisinin oglu tanik M.K, “Kazan dairesi ve kirislerdeki tahribatlari gördüm. Fotografini çekip bina yöneticisine teslim ettim” dedi.

Tanik olarak dinlenen pastane çalisani C.E.’ye mahkeme baskani çalistigi dönemden sorular sordu. C.E., “Halen çalisiyorum 6,5 yildan beri. Biz geldigimiz de yapilmisti. Yapilan tadilatlara iliskin bilgim yok. Ben geldigim de mutfak kuruluydu. Malzemeleri pastane girisinden içeri aliyorduk. Arka tarafta herhangi bir giris yeri yoktu” dedi.

Daha sonra tanik A.S. ise, “Ben pastanenin tadilati sirasinda baska subede çalisiyordum” ifadesini kullandi. Tanik I. S. A ise, “Ben 2001 ve 2002 yillarinda ofisim vardi. Daha sonra yakindaki insaatim vardi ve ben oraya geçtim. Ben kiraciydim. Kervan pastanesi almis. Ben o binayi biliyorum ama gözümle kolon kesilip kesilmedigini görmedim. Benim is yerim varken kazan dairesindeki kazanin degistirildigini ve bu esnada kapi üzerindeki kirislere müdahale edildigini gördüm” dedi.

Tanik isletme müdürü H.K. ise, “Isletme sorumlusuydum. 2017 ila 2023 arasi çalistim. Tadilata girdigi zaman biz geçici sube açtik ve günümüzü orada geçiriyorduk. Binanin içinde sütun ve kolon yoktu. Havalandirma bacalari ile tadilatlardan bilgim yok. Kazan dairesi ile hiç bir isimiz yoktu. Önceki merdiven dönerli merdivendi ve demirdi” dedi.

Bir diger tanik M.G. ise, “Ben pastanemin tadilat yapildigi dönemde sehir disimdaydim” diye konustu.

Iç mimarin çalisani A.B., “Iç mimar isini yapan E.D.’nin yaninda çalisiyordum. Islak zemine sap attik. Banyo duvarlarini ve zemine sap attik. Ilk kat zemin ve ikinci katta asma kat vardi. Yaklasik 20-25 gün çalistik. O zamanlar 4-5 kisiydik. Gittigimiz de sap ve siva isi için hazirdi o isleri yaptik” dedi.

Insaatin kalip islerini yapan tanik B.T. ise, “Ezgi apartmaninin demir ve kalip islerini ben yapiyordum. Binanin yapimindan tamamlanmasina kadar görev aldim. 8’lik ten 20’lik demire kadar demir kullandim. Insaatin yapimi yaklasik iki yil ve iki yildan biraz fazla sürmüstü. Kaliplari 15-20 gün araliginda söktük. Binada tasiyici kolon yok” dedi.

Tanik R.Y., “Bu isi iç mimar adina yaptik. Mermer isi yapiyorum. Biz isi sirayla yapiyoruz. Geldigimizde sap atilmis üzerine mermer dösedik” dedi.

Taniklarin ifadesinin ardindan katilan vekillerin beyanlari alindi.

Mahkeme savciligi sanik S.K. ile M.P. için kirmizi bülten ile aranmasina karar verilmesini talep etti. Daha sonra saniklarin savunmalarina geçildi. Sanik Y.A. önceki savunmalarimin tekrarini iletti. Sanik fenni mesul M.T. ise masum ve suçsuz oldugunu ifade edip tahliyesini talep etti. Durusmada mahkeme baskani iç mimar E.D.’den savunma istedi. Sanik iç mimar E.D. tahliyesini talep etti. Av. Taner Akinci, depremlerde hayatini kaybedenlere rahmet dileyerek binanin yapim asamasindaki eksiklikleri anlatti. Av. Akinci, pastane sahipleri S.K. ve M.P.’nin savcilikla yakalama kararinin kaldirilmasini talep etti.

Av. Mesut Çakar ise, “Baskanim biz dosyanin uzman bir bilirkisiye gönderilerek bilirkisi raporu alinmasini talep ediyoruz. Kahramanmaras ilinde binlerce deprem dosyasi var hangi sanik hakkinda kirmizi bültenle arama talep edildi. Karadeniz Teknik Üniversitesinden asli kusurlu degil de kusurlu olarak yargilanmasina devam edilen insanlar var” dedi.

"Sanigi alkisladilar"

Mahkeme heyetine savunmasin yapan Av. Ersan Sen ise, “Biz avukatiz herkes durdugu yeri bilmeli. Binayi yapan müteahhit Y.A. ve fenni mesul M.T. Bu bina 1996 yilinda baslayan ve 2001 yilina kadar iskan ruhsatlarina kadar baglanmis. Temsil ettigimiz iki sanik bu binaya en erken 2003 yilinda gelmis. Burada sanigi alkisladilar biz bunu burada gördük. Bilirkisinin haddine mi ki asli ve tali kusuru bulmak. Dolayisiyla bu binayi kanaatimce 6 Subat depremine dayanacak bir bina degil. Iddianamem 27 sayfadan olusuyor. Bu bina 2017 yilinda yapilmis tadilati bir Allah’in kulu bir sey diyemiyor. Olasi kast bu bina da olmaz. S.K. ve M.P. bu binayi çökertti mi? Kazan dairesi ile ilgili bütün delme kirma islemleri yapilmamistir ve biz kazan dairesine çivi çakmadik. Dogu ile bati arasindaki perde beton arasinda fark var. Ezgi apartmani burularak yikilmistir. Dosya bilirkisiye gittiginde sorularimizin cevabini almis olacagiz. Bina da mühendislik ve tasarim hatasi var. Bu bina da temel yok. Temel hatasi var. Neden algi olusturuluyor. Burada olasi kastin ‘o’ su var mi? Bu insaata statik ve tasarim hatasi var. Biz kolon kesmedik, kiris kirmadik” diyerek savunmasini tamamladi.

Gece geç saatlere kadar süren durusma mahkeme heyetinin toplantisi nedeniyle ara verildi.

Mahkeme baskani tutuklu saniklarin tutukluluk devamina, saniklar S.K. ve M.P.’nin yakalama emrinin beklenmesine, kirmizi bülten talebinin reddine, dosyanin bilirkisiye gönderilmesine daha sonra karar verilmesine karar verildi.

Durusma sonrasi açiklamada bulunan Av. Ersan Sen, “Iki tam gün durusma yapildi oldukça yogundu. Maalesef haksiz suçlamalar ile uzun zamandir karsi karsiyaydik ve onlari anlatabilme imkanimiz oldu. Bize göre en azindan temsil ettigimiz kisiler yönünden hakli tespitlerin bulgularin ortaya çiktigini düsünüyoruz. Bir dahaki durusma 3 Mayis tarihine kaldi. Müdahil tarafin kirmizi bülten çikarilmasi ile ilgili mahkeme hakli gerekçeler ile reddetti. Biz de her zaman gelmeye savunma yapmaya haziriz. Herkes de gördü ki, sosyal medya üzerinden yogun baskilar devam ediyor. Bu tür devam eden davalar için iyi olmuyor. Ancak çok iyi olarak savunmalari ortaya koyduk. Biz binanin müteahhidi degiliz, fenni mesulü degiliz, mimari degiliz, statik projesini çizen yapan degiliz. Burada bir pastanenin oldugu dogru, ama bu pastanede bizim dükkanlarimizin disinda ayni zamanda dairelerimiz de var. Böyle bir yer de yersiz haksiz binanin çökmesine yikilmasina 35 canimizin hayatini kaybetmesine yol olacak hatanin içinde olabilmemiz mümkün degildir. Bazi eksik hususlar var, bu hususlarin tamamlanmasinda mahkeme baskani hadisenin asagi yukari farkina vardi. O eksik hususlarin tamamlanmasi ile dosyayi bilirkisiye gönderecek diye düsünüyoruz. Bugün bizim net taleplerimiz var zaten bilirkisiye sevk edilmesi ve yakalama kararinin kaldirilmasi yönünde. Çünkü yakalama karari çok ciddi baski olusturuyordu özelikle sosyal medyada ön yargili. Sanki her sey olmus bitmis gibi bunun sebebiyet verenin bizmisiz gibi. Deyim yerindeyse günah keçisi ilan edilerek ama bunlarin cevaplarini verdigimi düsünüyorum ayrintili savunmalarimizi yaptik. Hakliligimiza inaniyoruz, zor bir dosya, ama bizim amacimiz maddi hakikate ve adalete ulasmak. Yoksa olayi kapatmak, karartmak degil. Kim sorumlu ve suçu varsa o ortaya çiksin ama haksiz yere de kimse suçlanmasin, adalet yerini bulsun” dedi.

Durusma 3 Mayis 2024 tarihine ertelendi.
Kaynak: İHA