Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin Açiklamasi 'Tüm Rus Halkina Tesekkür Ediyorum'

Resmi olmayan sonuçlara göre Rusya’daki devlet baskanligi seçimlerinde zaferini ilan eden Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rus halkina seslenerek, “Tüm Rus halkina tesekkür ediyorum” dedi.

Rusya’da geçtigimiz 15 Mart tarihinde baslayan ve bu aksam tamamlanan devlet baskanligi seçimlerinde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin resmi olmayan sonuçlara göre zaferini ilan etti. Rusya Merkez Seçim Komisyonu tarafindan su ana kadar yüzde 77’si sayilan oylamaya göre Vladimir Putin yüzde 87,14 aldi. Putin’i ise Rusya Komünist Partisi’nin adayi olan Nikolay Haritonov yüzde 4,22 ile takip etti. Yeni Insanlar Partisi adayi Vladislav Davankov yüzde 4,06 oy alirken Rusya Liberal Demokrat Parti adayi Leonid Slutskiy ise yüzde 3,16 oraninda oy aldi. Resmi olmayan sonuçlara göre Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin 5’nci kez seçimleri kazanarak 6 yil daha görevde kalmaya devam edecek.

“Tüm Rus halkina tesekkür ediyorum”

Vladimir Putin favorisi oldugu seçimleri kazandiktan sonra baskent Moskova’da kendisi için çalisan gençlerin seçim kampanyasi merkezini ziyaret etti. Burada kampanyada görev alanlara ve ekranlari basindaki Rus halkina hitaben konusma yapan Putin, Rus halkina tesekkür ederek, “Tüm Rus halkina tesekkür ediyorum. Önceliklerimize ve hedeflerimize ulasmak adina elimden gelen her seyi yapacagim. Rusya’daki seçimlere müdahale etmeye çalisanlar (batili ülkeler), bu sonuçlarin ardindan daha sofistike bir sekilde hareket edecegini düsünüyorum. Ancak yine de Rusya ile ilgili hedeflerini degistirmeyeceklerdir” dedi.

Konusmasinin devaminda Ukrayna’daki operasyonlara dair de konusan Putin, “Her seyden önce askeri operasyonumuz çerçevesindeki görevleri çözmemiz, savunma kabiliyetlerimizi artirmamiz ve silahli kuvvetleri güçlendirmemiz gerekiyor. Bu zaten çok iyi bir hizda ve mükemmel bir kalitede gerçeklesiyor” diye konustu.

Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron’un, Ukrayna’ya asker gönderme ve Rusya’ya karsi hamlelerine yanit veren Putin, “Fransa’nin Ukrayna’daki baris anlasmasinda rol oynamasini isterdim. Onlar için yine de bir sey kaybedilmis degil” seklinde konustu.

"Navalny öldü, bu üzücü bir durumdur”

Konusmasinda gazetecilerin de sorularini yanitlayan Vladimir Putin, Rusya’daki seçimlerde Navalny destekçilerinin oylama sirasindaki eylemlerine dair düsüncelerini aktardi. Eylemleri elestiren Putin, “Bu tür vakalar cezai yaptirimlara tabidir. Kolluk güçleri bu durumlarla ilgili hukuka uygun hareket edecektir. O (Alexei Navalny) vefat etti ve bu her zaman üzücü bir olaydir. Fakat cezaevlerinde insanlarin vefat ettigi baska durumlar da oldu. Peki bu tür olaylar ABD’de hiç olmadi mi? Ayrica ölümünden birkaç gün önce bazi aracilar, Navalny’nin Bati ülkelerinde hapiste olan bazi kisilerle takas edilebilecegine dair teklifleri söyledi.

Bana inanirsiniz ya da inanmazsiniz. Bana bunu söyleyen kisiye daha cümlesini tamamlamadan ‘olabilir’ dedim. Bir sartla bu teklifi kabul ettim. Takas edebilecegimizi ama geri gelmemesini söyledim. Ancak ne yazik ki bu olay oldu” diyerek Alexei Navalny ile ilgili spekülasyonlara yanit verdi.
Kaynak: İHA