SMA Için Erken Tani Yöntemi

Spinal müsküler atrofi (SMA) hastaliginin önlenmesine yönelik çiftlerin evlilik öncesi tarama programindan geçmesini saglayacak uygulama Samsun’da devam ediyor. Bu çerçevede hem çiftler hem de yeni dogan olmak üzere Samsun’da 26 bin 949 kisiye SMA testi yapildi. Test sonucunda ‘SMA tasiyiciligi süpheli’ oldugu tespit edilen 333 kisiden 6’sina kesin SMA tanisi konuldu.

SMA Için Erken Tani Yöntemi
Saglik Bakanligi öncülügünde baslatilan SMA tarama testi uygulamasi Samsun’da sürdürülüyor. Anne-baba olmayi planlayan kisiler, ilgili saglik merkezlerine giderek burada kan testi veriyor. Samsun Il Saglik Müdürlügü’ne bagli ekipler tarafindan yapilan kan testleri Halk Sagligi Genel Müdürlügü Genetik Hastaliklar Tarama Laboratuvarinda gönderiliyor. Testler üzerinde çalisilarak sonuçlar süratle ailelere bildiriliyor.

Yürütülen SMA tarama programi hakkinda bilgi veren Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, "Kalitsal ve ilerleyici bir kas hastaligi olan SMA’nin ortaya çikmadan erken dönemde tespiti için Saglik Bakanligimiz tarafindan iki yildir SMA tarama programi yürütülüyor. Bu program çerçevesinde son iki yilda ilimizde 15 bin 616 yetiskin, 11 bin 333’ü de yenidogan olmak toplam 26 bin 949 kisiye SMA testi yapildi. Samsun Egitim ve Arastirma Hastanemiz Genetik Hastaliklar Tani Merkezinde yapilan testler sonucunda ilimizde SMA süpheli olarak görülen 333 kisiden 6’sina SMA tanisi konuldu" dedi.



"Aileler gelecekte büyük saglik sorunlarina neden olabilecek SMA hastaligindan çocuklarini koruyabilecekler"

Müdür Mustafa Uras sunlari söyledi:

"Yeni evlenecek, anne baba olmayi düsünen ya da hamilelik sürecinde olan çiftlerimize aile hekimliklerimizde ücretsiz olarak sunulan bu tarama hizmetiyle, sadece birkaç damla kan vererek test yaptiran ailelerimiz, gelecekte büyük saglik sorunlarina neden olabilecek SMA hastaligindan çocuklarini koruyabilecekler. Hastalik riskinin ortaya çikmadan önlenebilmesi açisindan önem tasiyan bu taramalar sonucunda, genetik risk tasidigi belirlenen çiftler, isterlerse bedeli tamamen devlet tarafindan karsilanan tüp bebek yöntemini tercih edip ve böylelikle saglikli bir çocuk sahibi de olabilecekler. Program çerçevesinde ayrica tedavinin etkili oldugu erken dönemde yenidogan bebeklerimize tarama yapma imkânimiz da bulunuyor. Yapilan tarama sonucunda tani alan bebeklerimiz de Türkiye genelinde sayilari 63’e ulasan SMA tedavi merkezlerinde, hastalik bulgu vermeden, henüz sinir hasari ortaya çikmadan erken dönemde tedavi imkanini yakalamis oluyorlar. Buradan bu vesileyle, tüm yeni evlenecek ya da çocuk sahibi olmayi düsünen ailelerimize seslenmek istiyorum: Lütfen ücretsiz olarak SMA testlerinizi yaptirmak üzere aile hekimliklerimize basvurun. Testinizi yaptirin. Birkaç damla kan verip tamamlayabileceginiz bir testi ihmal etmeyin. Ne kendinizi ne de çocuklarinizin gelecegini riske atmayin."
Kaynak: İHA