Kastamonu Seker Fabrikasinda Seker Pancari Alim Kampanyasi Basladi

Kastamonu Seker Fabrikasinda seker alim kampanyasi, düzenlenen törenle basladi. Bu yil Kastamonu Seker Fabrikasinda 461 bin ton pancarin islenmesi bekleniyor.

Kastamonu Seker Fabrikasinda Seker Pancari Alim Kampanyasi Basladi
Kastamonu Seker Fabrikasinda ’61. seker pancari alim kampanyasi’ düzenlenen törenle basladi.

Törene Vali Avni Çakir, Kastamonu milletvekilleri Metin Çelik ve Hasan Baltaci, Belediye Baskani Galip Vidinlioglu, Türkiye Seker Fabrikalari (TÜRKSEKER) Genel Müdür Yardimcisi Sahin Arat, Seker Fabrikasi Müdürü Irfan Kantürk, Seker-Is Sube Baskani Ali Çufadaroglu, siyasi parti ve STK temsilcileri, kurum amirleri, çiftçiler ve çok sayida davetli katildi.

Kastamonu Seker Fabrikasinin 61’inci kampanya dönemini baslattiklarini belirten Kastamonu Seker Fabrikasi Müdürü Irfan Kantürk, “Çiftçimizin yogun emek sarf ederek bakip büyüttügü seker pancarinin bu sene de hasat zamani geldi. Çiftçimizin yetistirdigi pancar, isçimizin ellerinde sekere dönüserek soframizi tatlandiracak, ülkemizin seker ihtiyacini temin etmek için 1926 yilinda Nuri Seker ile baslayan seker üretimi, bugün Türkseker’in öncülügünde devam etmektedir. Fabrikamizin temeli Rahmetli Basbakan Adnan Menderes tarafindan atilmis ve ilk üretimini yaptigi 1963 yilindan beri Kastamonu’ya ve ülkemiz ekonomisine katki saglamaya devam etmektedir” dedi.



“Kampanya döneminde fabrikamizda; 461 bin ton pancar islenecek”

Kastamonu Seker Fabrikasinda 461 ton seker pancarinin islenecegini belirten Kantürk, “Öncelikle geçen yil bölgemizde üretilen 222 bin ton bedeli ödenen pancar karsiliginda çiftçimize 341 milyon TL ödeme gerçeklestirilmistir. Kastamonu Seker Fabrikasi olarak bu sene 4, Ziraat Bölge Sefligimiz araciligiyla 133 köyde, 2 bin 920 çiftçimiz ile 81 bin 580 dekar alanda pancar ekimi yapilmistir. Bu ekimden tahmini olarak 425 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Ayrica bu sene Ankara ve Samsun’un Çarsamba Seker Fabrikalarindan da 108 bin ton pancar gelecektir. Bu kampanya döneminde fabrikamizda; 461 bin ton pancar islenerek, 62 bin ton kristal seker, 19 bin ton melas, 120 bin ton yas pancar posasi üretimi gerçeklestirilecektir. 2023/2024 döneminde ise bugüne kadar çiftçilerimize pancar bedeline karsilik ayni ve nakdi avans olarak 120 milyon TL ödeme yapilmistir. Bugün pancar tesellümünü baslatacagiz ve yaklasik 128 gün sürecek olan 2023/2024 kampanya dönemimizin tüm çalisanlarimiza kazasiz, belasiz, yüzlerin güldügü bir kampanya olmasini, çiftçimize, sanayimize ve ülkemize hayirli, ugurlu olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

“Kastamonu’nun devletimize ait bacasi tüten tek kalesidir seker fabrikasi”

Törende konusan Seker Is Sendikasi Kastamonu Sube Baskani Ali Çufadaroglu, “2004 yilinda baslayan, 2011 yilindan beri devam eden bir özellestirme süreci geçirdik. Türk Seker’e ait 25 fabrika varken özellikle sehir merkezinde ve yüksek kapasiteli olan 10 fabrikamizi bu süreçte kaybettik. Kastamonu Seker Fabrikamizin özellesmemesi için ne mücadeleler verdigimize bütün Kastamonu sahit oldu. Allah’a sükürler olsun ki; Genel Baskanimiz Sayin Isa Gök’ün izledigi dogru politikalarla ve Sayin Cumhurbaskanimizin da takdirleriyle su an 15 fabrikamiz özellestirme idaresinden çikarilip Tarim ve Orman Bakanligi’na baglanmis durumda. 2020 yilinda fabrikamiza 117 çalisan alinirken 2023 yilinda da 101 kisi alindi. Bu alimlarin tamami Kastamonu’dan sizlerin evlatlarindan yapildi. Kastamonu’nun devletimize ait bacasi, tüten tek kalesidir” diye konustu.

Yapilan duadan sonra kurban ve açilis kurdelesi kesildi. Daha sonra fabrika pancar alimina basladi.

Kaynak: İHA