Ankara'da 'ABD'nin Bagimsizlik Günü' Resepsiyonu

ABD’nin 247’nci Bagimsizlik Günü, Ankara’da düzenlenen resepsiyon ile kutlandi.

ABD’nin 247’nci Bagimsizlik Günü ABD Ankara Büyükelçiligi Konutu’nda düzenlenen resepsiyon ile kutlandi. Resepsiyona ABD Büyükelçisi Jeffry Flake ve esi Sefire Cheryl Flake, Disisleri Bakan Yardimcisi ve AB Baskani Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, diplomatlar ve misyon sefleri ile çok sayida davetli katildi.

Büyükelçi Flake ve esi Sefire Cheryl Flake davetlileri giriste karsiladigi resepsiyonda Türkiye ve ABD’nin milli marslari okundu. Büyükelçi Flake, yaptigi konusmada, “Biz nasil Amerika’nin demokrasi gelenegini el üstünde tutuyorsak, Türkiye de demokrasi gelenegini el üstünde tutuyor. Bu yil, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunun yüzüncü yili olmasi dolayisiyla önemli bir kilometre tasi. Cumhuriyetin 100 yili övgüye deger bir basaridir ve bu Türk halkinin demokrasiye olan sarsilmaz bagliligiyla mümkün olmustur. Türkiye’de seçimlere katilim oraninin yüzde 90’a yaklasmasi, küresel ölçekte diger ülkelere örnek olusturmaktadir ve bu oranin ABD seçimlerinde gördügümüz ortalama katilimin çok ötesine geçtigini de sözlerime eklemeliyim. Mitinglere olan muazzam katilimi da hayranlikla karsiliyorum. Eski bir siyasetçi olarak genis kalabaliklara duydugum hayranlik kiskançlik sinirlarini zorluyor. Hatta sirf bugün buradaki kalabalik daha büyük görünsün diye kendi ailemi bile buraya getirdim. Söylemek istedigim su ki, her Türk vatandasi ülkesinin demokrasi gelenegiyle övünmelidir” ifadelerini kullandi.

Uluslararasi toplumun Türkiye’ye yönelik bu güzel ve içten yaklasimlarinin Türkiye’nin bazi ülkelerle olan zorlu iliskilerinde ilerleme kat edilmesini sagladigini kaydeden Flake, “Yunan Disisleri Bakani Nikos Dendias ile Disisleri Bakani Çavusoglu’nun depremlerin ardindan birbirine sarilmalari, kritik öneme sahip iki NATO müttefiki arasindaki iliskilerin iyilesmesine isaret etmektedir. Türkiye, kurulusunun 100’üncü yilini kutlarken Amerika Birlesik Devletleri’nin kritik öneme sahip ortagi ve dünya sahnesinde etkili bir güç olmayi sürdürmektedir. Türkiye’nin Ukrayna’nin egemenligine verdigi destek, oynadigi küresel rolün bir baska örnegidir. Türkiye disinda baska hiçbir ülke bu ihtilafi Montrö Sözlesmesi’ni uygulamaya koyarak kontrol altina alamazdi ve baska hiçbir ülke son derece ihtiyaç duyulan gida ürünlerinin küresel pazarlara ulastirilmasini amaçlayan Karadeniz Tahil Girisimi’nin mümkün kilinmasini basarili bir sekilde saglayamazdi. Türk-Amerikan is birligi elbette güvenlik konularinin çok ötesine geçmektedir. Iki ülkenin ticaret hacmi, yillik 33 milyar dolari asti. Halklarimiz arasindaki baglar güçlenerek artiyor” açiklamasinda bulundu.

“Amerika Birlesik Devletleri, geride biraktigimiz 100 yil boyunca Türkiye’yle kurdugu ortakliktan büyük mutluluk duyuyor”

Geçtigimiz yil 1 milyon Amerikalinin Türkiye’yi ziyaret ettigini söyleyen Büyükelçi Flake, “Buna, James Bond’a özenip Kapaliçarsi’nin çatisinda kosan o gözü pek turist de dahil. Bana söylenene göre yetkililer hala süphelinin kimligini tespit etmeye çalisiyor. Bu yil 1,8 milyondan fazla Amerikalinin Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Ailemle beraber Türk turizm sektörüne destek olmak için elimizden gelenin en iyisini yapiyoruz. Her seferinde Flake ailesinin ayri bir ferdi Türkiye’yi ziyarete geliyor. Önümüzdeki yüzyilda da ülkelerimiz arasinda devam edecek olan ortaklik beni heyecanlandiriyor. Türkiye, ilk yerli elektrikli otomobiliyle gelecege güvenle ilerliyor. Nisan ayinda Türkiye’nin ilk yerli gözetleme uydusu, Kaliforniya’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX’e ait bir roketle uzaya firlatildi. Bu yilin sonlarinda ilk Türk astronotunun ABD’li Axiom Space is birligiyle Uluslararasi Uzay Istasyonu’na seyahat etmesi bekleniyor. Dolayisiyla ‘Gökyüzü sinir tanimaz’ sözü artik dogru degil. Isbirligimiz ve ortakligimiz kelimenin tam anlamiyla gögün ötesine, uzaya dogru yol aliyor. Amerika Birlesik Devletleri, geride biraktigimiz 100 yil boyunca Türkiye’yle kurdugu ortakliktan büyük mutluluk duyuyor. Bu ortakligi daha uzun yillar sürdürmeyi sabirsizlikla bekliyoruz. Türkiye’nin yüzüncü yili kutlu olsun. Bagimsizlik Günün kutlu olsun Amerika” dedi.



"Küresel konuda çikarlarimiz ve hedeflerimiz örtüsüyor"

Programda konusan Disisleri Bakan Yardimcisi Bozay ise, sunlari söyledi:

“Geçen sene yeni rekorlar kirarak 30 milyar dolari asan ticaret hacmimiz, bizi 100 milyar dolarlik ticaret hedeflerimize bir adim daha yaklastirdi. Karsilikli yatirimlar da artiyor. Su anda 2 binden fazla ABD sirketi var ve bunun karsiliginda 14,3 milyar dolarlik bir yatirim degeri var. Türk sirketleri ABD’ye 9,7 milyar dolar yatirim yapti. Geçen yil da bir önceki yila göre önemli bir artisla 1 milyondan fazla ABD’li turistimizi agirladik. Ekonomi ticaret baglarimizi daha da ilerletmeyi dört gözle bekliyoruz. Ayrica, yakin çevremizden Afrika’ya, enerji ve gida güvenliginden terörle mücadeleye kadar pek çok bölgesel ve küresel konuda çikarlarimiz ve hedeflerimiz örtüsüyor.”

Gelecekte yesil dönüsüm ve dijitallesme üzerine çok katmanli firsatlarini ortaya çikaracaklarini kaydeden Bozay, “Önümüzdeki dönemde de iliskilerimizin büyümeye güçlenmeye ve çesitlenmeye devam edeceginden hiç süphem yok. Büyükelçi Flake’yi ve Amerikan halkini bu önemli vesileyle kisisel olarak en içten tebriklerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kisisel dostlugumuzu gelistirmek için Jeff ile tenis oynamayi dört gözle bekliyorum” diye konustu
Kaynak: İHA