Baskan Sürekli'den CHP'ye Dönüsüm Tepkisi

CHP’nin deprem bölgesindeki çalismalarinin engellendigi ve Izmir deprem konutlari ile hükümetin Izmir’deki kentsel dönüsüm yaklasimina iliskin iddialarina yönelik bir açiklama yapan AK Parti Izmir Il Baskani Kerem Ali Sürekli, "4 yilda dönüsüm adina ellerinde kocaman bir sifir varken, 2 yili askin sürede depremzedelerimiz için bir daire dahi yapamamislarken, hükümete yönelik elestirileri kifayetsizdir" dedi.

Baskan Sürekli'den CHP'ye Dönüsüm Tepkisi
AK Parti Izmir Il Baskani Kerem Ali Sürekli, CHP’nin deprem bölgesindeki çalismalarinin engellendigi ve Izmir deprem konutlari ile hükümetin Izmir’deki kentsel dönüsüm yaklasimina iliskin iddialarina yönelik bir açiklama yapti. Baskan Sürekli, “Konteyner kentleri için yer verilmeseydi, her gün çalismalarini anlattiklari haberlere çikamazlardi. Deprem bölgesine destek veren herkesten Allah razi olsun. Ancak, ‘Siyaset yapmiyoruz’ deyip alti bos iddialar ortaya atmalarinin baska tarifi yok. Aynaya bakmakta zaten sikintilari var ama ellerini vicdanlarina koymalilar. 4 yilda dönüsüm adina ellerinde kocaman bir sifir varken, 2 yili askin sürede depremzedelerimiz için bir daire dahi yapamamislarken, hükümete yönelik elestirileri kifayetsizdir" diye konustu.



"5 bin 61 bina yapildi, 2 bin 245 kisi yeni yuvasinda"

Baskan Sürekli, Izmir depreminin hemen ardindan bir yil dolmadan yeni konutlarin teslimine baslayacaklarini söylediklerini hatirlatarak söyle konustu: “Izmir’de bu isi yapamayan varsa o da CHP’li yerel idaredir. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz, ilk andan itibaren verdigi sözlerin arkasinda olmustur. Kendi partililerinin de gipta ile gösterdigi 5 bin 61 bina uzakta degil, Bayrakli’nin göbegindedir. 2 binin üzerinde kardesimiz bir yil dolmadan evlerini teslim almaya, yeni yuvalarinda yasamaya baslamistir. Yerinde dönüsümle yapilan bin 404 konutun tamaminda hak sahipleri oturuyor. Rezerv alanda da etap etap binalar teslim ediliyor. Izmir’de kentsel dönüsümü agizlarina yillarca göstermelik islerle aldilar. Heykel dikip Izmirlilerin parasiyla rant kokulariyla sarili bir model ortaya attilar. Bir tane blok dikemediler. Sorumluluklarindaki 7 kentsel dönüsüm bölgesinde havanda su dövdüler. Genel baskanlari her Izmir’e geldiginde dönüsüm magdurlarinin isyaniyla karsilasti. Bana misin demediler, yine hükümeti isaret ettiler. Simdi asrin felaketi sayilan depremi firsata çevirmeye çalisiyorlar. Herkes elini vicdanina koymali artik. Bu yaralar, birlik ve beraberlikle sarilabilir. Elestirmek için elestirmek, gerçeklere sirt dönerek had hudut tanimadan toplumu galeyana getirme çabasi korkunç ve büyük bir yanlistir. Yasanan acilari, açilan yaralari, verilen mücadeleleri yok saymak, telafisi zor baska yaralar açacaktir.”

"Sözümüz, kentsel dönüsümü umursamayanlara"

CHP’li yerel idarelere yönelik kentsel dönüsüm elestirilerinin yeni olmadigini vurgulayan Baskan Sürekli, hükümetin Türkiye’de ve Izmir’de dönüsüm ile ilgili engel tanimadan yol almaya çalistigini söyledi.

Sürekli su ifadeleri kullandi: “Bir tek kepçeye çikmadiklari kaldi ama çiksalar da nafile. Çünkü kentsel dönüsüm bizim 21 yildir hayata geçirdigimiz, örnekleri olan bir konu. TOKI eli ile Izmir’de 20 bin konut, Türkiye genelinde 1 milyon 170 bin konut yapmisiz. Bu soruna, gündemlerinde, bütçelerinde hiç yer vermeyenler çikip ahkâm kesiyor. Asil aci olan bu. Kime yazik oluyor, halka. Halk Konut’tan söz ediyorlar. Halk Konut, içinde halkin olmadigi bir proje zaten. Ahbap çavus var, rant var ama halk yok. Örnek gösteriyorlar. Bir isi örnek göstermeniz için en azindan bir satirlik basari hikâyesinin olmasi gerekir. ’Siz yapamiyorsunuz’ demek için kendinizin yapiyor olmasi gerekir. CHP Izmir’de simdiye kadar kaç dönüsüm yapti, kaç bina yapti, kaç kisiyi deprem riskinden kurtardi? Önce bunun cevabini versinler.”

"Yaptiklari ve ifadeleriyle çelisiyorlar"

Hükümetin ve bölgedeki mülki amirlerin CHP’nin deprem bölgesinde kurmak istedigi konteyner kente yer gösterilmedigi iddialarina yönelik, “Yine kendi yaptiklari ve ifadeleriyle çelisiyorlar” diyen AK Parti Izmir Il Baskani Kerem Ali Sürekli, “CHP Izmir, Osmaniye’de kurmak istedikleri konteyner kente izin verilmedigini iddia ederken yine kendi ifadeleriyle çelismis. Kendilerine yer gösterildigini de söylüyorlar çünkü. Peki neden degerlendirmemisler? Neden sirt çevirmisler? Dertleri magduriyet olusturup bundan beslenmek olabilir mi? Eger okul bahçesinde konuslanabiliyorlarsa orasi kimin? Devletin degil mi? ‘Bizim derdimiz siyaset degil’ diyenlerin sirf muhalefet etmek için kendisiyle çelismeyi göze almasinin çok ilginç. Ayrica her gün defalarca deprem bölgesindeki çalismalarina iliskin bilgiler paylasiyorlar. Bu durumda, engellenmelerinden de söz edemezler. Bazi ülkelerin yüzölçümünden büyük bir alani etkileyen deprem felaketinde, 165 bine yakin yikik ve yikilacak bina var. Yaralar sarilirken, enkaz kaldirma çalismalari da devam ediyor. Bölgeyi hayata döndürmeye çalisiyoruz. Facianin boyutlarini göz ardi etmemek, birligimizi korumak zorundayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA