Kiyi Balikçilari, Denizdeki Olumsuz Havadan Etkileniyor

Karadeniz açiklarinda bir haftayi askin süredir devam eden olumsuz hava sartlari nedeniyle balikçilar ag atmakta güçlük çekiyor. Balikçilar, bu nedenle balik fiyatlarinin yüksek oldugunu belirtiyor.

Kiyi Balikçilari, Denizdeki Olumsuz Havadan Etkileniyor
Karadeniz açiklarinda etkili olan elverissiz hava sartlari balikçilari olumsuz etkiledi. Denizlerdeki rüzgarli havalarda ag atmakta güçlük çeken kiyi balikçilari az miktarda balik avlarken, bu durum balikçi tezgahlarina da yansidi. Tezgahlarda, az miktarda mezgit, istavrit levrek ve somon bulunuyor.

“Insallah iklim düzelince balik çesitleri artacaktir”

Ordu’da 38 yildir kiyi balikçiligi yapan tekne sahibi Haci Topal, “Su anda denizlerde hava rüzgarli geçti, ardindan kar yagdi ve kar sulari denize akti ve sular fazlalasti. Bu nedenle balik azaldi. Iklim düzeldikten sonra balik çesitleri insallah olacaktir. Hamsinin yasaklanmasi bir yönden iyi oldu, suanda Karadeniz’de mezgit ve istavrit agirlikli olarak avlaniyor. Bizim gibi küçük balikçilar için sezonun kapanmasi daha iyi, en azindan baligimiz degerlenir ve çogalir” dedi.



“Balikçilarin çogu avlanamiyor”

Erdal Çamas isimli balikçi ise, kiyi balikçilarinin çogunlugunun avlanamadigini ifade etti.

Çamas, “Baliklarin az olmasinin sebebi olumsuz hava sartlarindan kaynaklaniyor. Suan baliklar az miktarda çikiyor ve gelenlerin çogunlugu disaridan geliyor, burada bol miktarda balik yok. Hamsi de ince oldugundan yasaklandi. Mezgit ile istavrit ve havuz baliklari tezgahlarda. Bunlarin yaninda tirsi ve barbun baligi da var. Denizde havanin olumsuz olmasindan dolayi balikçi teknelerinin çogu çalisamiyor. Durum böyle olunca da fiyatlar yüksek kaliyor” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan tezgahlarda istavrit 70, mezgit 80, somon 120, levrek 150 TL’den satiliyor. Balikçilar, bu durumun baliklarin az olmasindan kaynaklandigini belirtiyor.
Kaynak: İHA