Çin Üst Düzey Diplomati Wang Açiklamasi 'ABD'nin Balon Meselesini Ele Alis Sekli Histerik Ve Saçma'

Çin’de iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin dis politika sefi Wang Yi, 59. Münih Güvenlik Konferansi’nda yaptigi konusmada, ABD’nin balon meselesini ele alis seklini "histerik ve saçma bir eylem" olarak nitelendirdi. Wang, Ukrayna-Rusya savasina yönelik ise, "Çin, ne oturup izleyecek ne de yangina körükle gidecek. Çin, baris ve diyalog çagrisi yapmayi sürdürecek" dedi.

Almanya’da gerçeklestirilen 59. Münih Güvenlik Konferansi ikinci gününde devam ediyor. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dis Iliskiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi konferansta yaptigi konusmada, ABD’nin "gözetleme balonu" olarak nitelendirdigi Çin’e ait balonu vurarak düsürmesine tepki gösterdi.

Wang Yi, "Bir savas uçagini bir balonu düsürmek için göndermis olmak, bu tür eylemler histerik ve saçma" dedi.

Wang Yi, ABD’den samimiyet göstererek hatalarini düzeltmesini, Çin-ABD iliskilerini zedeleyen hadiseyle yüzlesmesini ve sorunu çözmesini istediklerini hatirlatti. Wang, "Dünyada birçok balon var, ABD hepsini vurup düsürecek mi?" diyerek ABD’nin pragmatik ve olumlu bir Çin politikasi izleyip ikili iliskileri saglikli bir gelisme istikametine döndürmek için çalismasini temenni ettiklerini ifade etti.



"Ukrayna krizinde ne oturup izleriz ne de yangina körükle gideriz"

Wang Yi, Ukrayna kriziyle ilgili yaptigi degerlendirmede ise, "Herkese, özellikle de Avrupali dostlarimiza bu savasi durdurmak için ne gibi çabalar gösterebilecegimiz üzerinde sükunetle düsünmeyi tavsiye ediyorum" dedi.

Ülkesinin Ukrayna krizindeki tutumuna deginen Wang Yi, "Çin, ne oturup izleyecek ne de yangina körükle gidecek. Çin, baris ve diyalog çagrisi yapmayi sürdürecek" ifadelerini kullandi. Wang Yi, Çin’in Ukrayna kriziyle ilgili bir belge yayimlayarak konu hakkindaki tutumunu açiklayacagini ve tüm ülkelerin toprak bütünlügüne saygi gösterilmesi gerekliligini vurgulayacagini kaydetti.

Wang Yi ayrica, "Öyle görünüyor ki bazi ülkeler müzakerelerin basariya ulasmasini veya savasin bir an evvel bitmesini pek istemiyor" seklinde konustu.



"Tek Çin politikasini kararlilikla korumaliyiz"

Çin ile Tayvan arasindaki krizi de degerlendiren Wang Yi, "Tayvan Bogazi’nda barisi sürdürmek istiyorsak Tayvan’in bagimsizligina kararlilikla karsi çikmali ve tek Çin politikasini kararlilikla korumaliyiz" dedi.

Öte yandan, Çin, Tayvan’i kendi topraklarinin parçasi olarak görürken, "barisçil yeniden birlesme" adi altinda Tayvan’in idaresini eline almayi istiyor ve bu konuda güç kullanmaktan çekinmeyecegini belirtiyor. Pekin yönetimi ayrica diger ülkelerin Tayvan ile resmi olarak temas kurmasini da "egemenlik ihlali" olarak yorumluyor.
Kaynak: İHA