Diyarbakir'da 89 Kisinin Hayatini Kaybettigi Galeria Sitesi Davasi Basladi

Kahramanmaras merkezli depremlerde Diyarbakir’da yikilan ve 89 kisinin hayatini kaybettigi Galeria Sitesi’ne iliskin aralarinda 3 firari müteahhidin de bulundugu 4’ü tutuklu 7 sanigin yargilanmasina baslandi. Süpheliler hakkinda 22 yil 6’sar aya kadar hapis cezasi talep ediliyor.

Diyarbakir'da 89 Kisinin Hayatini Kaybettigi Galeria Sitesi Davasi Basladi
Diyarbakir 11. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmaya tutuklu müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Sirin Yigit, Seyhmus Yigit, insaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir, tutuklu bulunduklari cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile katilirken, avukatlari ise salonda hazir bulundu. Durusmada savunma yapan sanik Sedat Eser, Izmir Dokuz Eylül Üniversitesi tarafindan alinan bilirkisi raporunu hazirlayan heyetin beton karot örneklerini usulüne uygun almadigini ileri sürerek, üzerine isnat edilen suçlamalari reddedip, tahliye talebinde bulundu.

Sanik Mehmet Sirin Yigit ise binanin yapim asamasinda dönemin Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani oldugunu belirterek, mesaisinin büyük bölümünü bu göreve ayirdigini ifade etti.

Fiili olarak bizzat insaat isleriyle ugrasmadigini, alana gitmedigini ve daha çok kendi isleriyle ugrastigini iddia eden Yigit, tahliyesini talep etti.

Sanik Seyhmus Yigit de B blokun yapimdan kaynakli yikilmadigini ileri sürerek, "Yan taraftaki binanin temeli kazildiginda binaya zarar verdigini düsünüyorum. Projeyi kimin çizdigini bilmiyorum. Hiçbir aktif iste bulunmadim. Taseron ve satis islerinde de hiç bulunmadim. Sedat Eser ve kardesi insaatin yapiminda yer almistir. Ortak oldugumu inkar etmiyorum. Suçsuzum ve tahliyemi talep ediyorum" ifadelerini kullandi.

Sanik Tevfik Demir ise savunmasinda, "Bugüne kadar yaptigim hiçbir insaatta sorun yasamadim. Insaatin santiyesinde sef olarak hiç bulunmadim. O dönemlerde daha çok cezaevi insaatiyla ugrasiyordum. Binada statigi etkileyecek etki, sonuç ve tadilat olmamistir. 50 yillik mühendisim, suçsuzum, tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Cumhuriyet savcisi hazirladigi mütalaasinda, tutuklu saniklarin isnat edilen suçtan tutukluluk halinin devami ve firari saniklarin yakalanmasina yönelik infazin devami yönünde görüs bildirdi. Avukatlar ise, müvekkillerinin suçsuz oldugunu savunarak, tahliyelerini talep etti.

Savunmalarin ardindan mahkeme, 4 sanigin tutukluluk halinin devamina karar vererek, durusmayi 26 Subat 2024’e erteledi.

Hazirlanan iddianamede, tutuklanan müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Sirin Yigit, Seyhmus Yigit, insaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir ile haklarinda yakalama karari bulunan M.E, H.M.Y. ve I.H.Y. hakkinda "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümü ve yaralanmasina neden olma" suçundan 22 yil 6’sar aya kadar hapis cezasi talep edilmisti.
Kaynak: İHA