Çin Gemisinden Filipinler'e Ait Gemiye Müdahale

Çin sahil güvenlik gemisi, Güney Çin Denizi’nde Filipinler’e ait gemiye müdahale etti. Gemilerin çarpismasi iki ülke arasindaki gerginligi arttirdi.

Güney Çin Denizi’nde Filipinler ve Çin arasinda tansiyon yükseldi. Çin sahil güvenlik gemisi ile Filipinler sahil güvenligine ait bir gemi dün Güney Çin Denizi’nde çarpisti. Çin sahil güvenligi tarafindan yapilan açiklamada, Filipinler gemisinin yapilan uyarilara ragmen "izinsiz" olarak Çin sularina girdigi, geminin manevra yapilarak durduruldugu belirtildi.

Çin tarafindan yapilan açiklamada çarpismadan Filipinler tarafi sorumlu tutulurken, Filipinler de Çin’i kasitli olarak gemiye çarpmakla suçladi. Filipinler Ulusal Güvenlik Konseyi, sahil güvenlik, Disisleri Bakanligi, Savunma Bakanligi, Çin’in eylemlerini kinadi. Filipinler Savunma Bakani Gilberto Teodoro düzenledigi basin toplantisinda, "Çin sahil güvenlik gemileri, uluslararasi hukuku açikça ihlal ederek Filipinler’in ikmal botu ve sahil güvenlik gemisini taciz etti" dedi.

Çin, Güney Çin Denizi’nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da bölgede egemenlik iddialarinda bulunuyor.
Kaynak: İHA